Paradižnik, azteška sladka zel, prikupna bazilika in kislica v posodi

Prvi paradižnik smo okusili v začetku avgusta

V večjo posodo smo posadili paradižnik sorte “Buffalosteak”, ki mu pravimo tudi izboljšano Volovsko srce. Nagradi nas za mesnatim plodom, ki tehta med 300 in 700 g. Velikost ploda je v posodi nekoliko manjša kot na vrtu. Okus in mesnatost pa ni primerljiva z drugimi sortami.

Ta sorta je zelo aromatična in je idealna za rezanje na rezine. Tako paradižnik ohrani strukturo v poletnih solatah, hamburgerjih in na picah. Sorta paradižnika “Buffalosteak” je odporna na vrsto bolezni in se dobro razvija v družbi ostalih rastlin.

Paradižnik sorte “Buffalosteak”imenujemo tudi izboljšano Volovsko srce.

KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik z naslovom Visoke grede in vrtički v posodah. Priročnik je napisala priznana avtorica Miša Pušenjak.

Azteška sladka zel se razrašča čez rob posode

Azteška sladka zel, ki se razrašča čez rob posode je zelo uporabna za sladkorne bolnike in vse, ki pazite na prehrano s čim manj sladkorja. To nadvse prikupno naravno sladilo ne vsebuje kalorij in ima aromo mete.

Čez rob posode se razrašča azteška sladka zel, ki ne vsebuje kalorij.

 

Primerna je za čajne mešanice in deserte. Za sladkanje uporabljamo cele ali razrezane liste. Azteška sladka zel se razrašča navzdol in se dobro počuti v družbi paradižnika, ker ravno tako obožuje sonce.

Kislica poskrbi za dodatno popestritev zasaditve in zdravje

Krvava kislica skrbi za popestritev zasaditve in zdravje.

V ljudski medicini pravijo, da kislica pripomore k čiščenju krvi. V našem primeru smo jo zasadili za izboljšanje ravnovesja zasaditve. Kislica in bazilika poskrbita za to, da osrednji del zasaditve ni prazen.

Krvavo kislico krasijo zeleni listi in rdeče obarvane listne žile. Rastlina je užitna in ima blag okus. Pri nas jo dodajamo mešanim solatam, juham, enolončnicam in tako izboljšamo njihov okus.

Ob rednem zalivanju, sončni legi in založnem gnojenju se dobro razvija z vsemi ostalimi rastlinami v zasaditvi.

Paradižnik, bazilika, azteška sladka zel in kislica v posodi

V večji posodi z volumnom 30 litrov se odlično dopolnjujejo paradižnik, bazilika, azteška sladka zel in kislica. V posodo smo ob zasaditvi dodali zelene kocke, ki zadržujejo vodo. Uporaben je tudi hidrogel. Tako je treba v poletnem času manj zalivati.

Skupinska zasaditev paradižnika, kislice, bazilike in azteškega sladila v posodi.

 

V času sajenja smo v zemljo dodali mikorizo (simbiotske glive), ki izboljšajo vezavo hranil in vode. Mesec dni po zasaditvi smo rastline prvič dognojili s tekočim organskim gnojilom. Postopek dognojevanja ponavljamo vsakih 14 dni in to vse do zaključka vegetacije.

Prikupna bazilika in paradižnik sta najboljši par v večji posodi

Ste vedeli, da je bazilika najboljši sosed domačemu paradižniku? Za okrasne namene največkrat sadimo baziliko sorte “Magic Blue“, ki jo krasijo svetlo vijoličasti cvetovi velike dekorativne vrednosti. Slednji so zelo privlačni za čebele in čmrlje.

Tako na naši terasi že celo poletje opazujemo opraševalce, ki poskrbijo za boljše opraševanje paradižnika in ostalih rastlin v bližini zasaditve.

V osrednjem delu posode zasledimo baziliko sorte “Magic Blue”.

 

Pri omenjeni sorti bazilike so prikupni tudi listi, ki imajo izrazito obarvane listne žile in so nekoliko manj aromatični.

Na vrtu sadimo baziliko za uporabne namene

Ob paradižnik na vrtu vsako leto sadimo baziliko, ki jo imenujemo Genovese. Bazilika z vrta je uporabna sveža in jo največkrat dodajamo mesnim jedem, solatam, omakam in sokovom. Zelo uporabna je tudi v paradižnikovi mezgi. Vsestranska začimba je zelo občutljiva na nizke temperature in jo obvezno sadimo po ledenih možeh.

Zeleni svet priporoča:

Vrtnarski priročnik Visoke grede in vrtički v posodah prinaša najsodobnejša dognanja in nazorno slikovno gradivo vsem, ki želijo postaviti visoke grede ali urediti vrtiček v posodah na balkonih in terasah.

Priročnik je napisala priznana avtorica številnih vrtnarskih uspešnic, ki tudi sama goji vrtnine v posodah. Njen atrij je tako užiten, cvetoč in uporaben.

KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik z naslovom Visoke grede in vrtički v posodah. Priročnik je napisala priznana avtorica Miša Pušenjak.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *