Paradižnik in odpadanje cvetov ter domače rešitve za boljši pridelek

Odpadanje cvetov paradižnika je posledica previsoke temperature

Kakovost cvetnega prahu močno poslabša, ko se temperature dvignejo nad 30 ºC. Visoke temperature imajo slab vpliv tudi na nastali cvetni prah. Glavni vzrok za odpadanje cvetov paradižnika v poletnem času so visoke temperature.

Prašniki cvetov se podaljšajo in prodrejo iz prašne cevi, kar je razlog za neoplodnjo cvetov in posledično odpadanje. Na neoplojenem cvetu se tako plodovi ne razvijajo. V primeru, da se plod vseeno razvije je ta deformiran in odpade ali pa se razvije samo del ploda.

paradižnik na vrtu in rastlinjak

Visoke temperature so vzrok odpadanja cvetov paradižnika.

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige VRTNARIMO Z MIŠO PUŠENJAK (knjižna novost). Članek je pripravljen s pomočjo omenjene knjige, ki vam bo zagotovo pomagala vrtnariti. Nova jubilejna knjiga, ki združuje bogat opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji.

Spomladi po presajanju paradižnika so vzrok odpadanja cvetov prenizke temperature

V spomladanskem času je razlog odpadanja prenizka temperatura in neutrjene sadike. Zato je pomembno , da presajamo sadike, ko je zemlja ogreta nad 15 ºC.

Kakovostne sadike so nizke, čokate in nimajo razvitih prvih cvetov. Če sadike vzgajamo sami, jih praviloma sejemo od začetka do sredine marca. V primeru, da rastejo hitro, je treba zmanjšati temperaturo in povečati osvetlitev.

greda posajen paradižnik

Spomladi sadimo kakovostne sadike paradižnika in ne prehitevamo s sajanjem.

Opraševanje cvetov paradižnika pospešimo s stresanjem rastline

V začetni fazi lahko oplodnjo pospešimo s stresanjem rastline paradižnika. To počnemo vsak drugi ali tretji dan in to v dopoldanskih urah med 7. in 10. uro. Rastlino paradižnika ročno stresemo. S stresanjem rastline povečamo količino cvetnega prahu, kar vpliva na boljšo oplodnjo.

Tako zagotovimo dovolj cvetnega prahu, kar posledično vpliva na velikost in mesnatost plodov. V pomoč so nam tudi čmrlji, ki s svojo težo premikajo rastlino in jo oprašijo.

paradižnik steblo in listi

Stresanje rastline paradižnika v rastlinjaku za boljše opraševanje cvetov.

Kje je odpadanje cvetov na paradižniku najbolj pogosto in kako si pomagamo?

Odpadanje cvetov paradižnika je še posebej izrazito v rastlinjakih in to v področju, ki je slab meter pod folijo. Večji kot je rastlinjak bolje je za rastline, saj se manj pregreva in lažje zrači.

Višina rastlinjaka naj bo višja kot 3 m. Paradižnik in ostale vrtnine najbolje uspevajo v rastlinjakih, ki so široki 5 m in dolgi 6 m ali več.

Cvetovi lahko odpadajo tudi pod nadstreški, ki jih zasledimo na domačih vrtovih. Na vrtnih gredah brez nadstreška je odpadanje cvetov na paradižniku manj pogosto.

rastlinjak paradižnik

V rastlinjaku, ki je primerno zračen je pridelek paradižnika zagotovljen.

Rastlinjake redno bočno zračimo, odpiramo vrata in senčimo s senčilno mrežo ali mrežo proti toči. V večjih pridelovalnih rastlinjakih omogočimo dodatno ventilacijo. Rastline paradižnika tretiramo z biostimulatorji iz izvlečka ameriškega slamnika.

Zeleni svet priporoča

Priporočamo v branje  knjižno novost Vrtnarimo z Mišo Pušenjak za začetnike in izkušene pridelovalce. Nova, jubilejna knjiga bo zaokrožila avtoričin opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji na vseh področjih vrtnarjenja.

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige VRTNARIMO Z MIŠO PUŠENJAK (knjižna novost). Članek je pripravljen s pomočjo omenjene knjige, ki vam bo zagotovo pomagala vrtnariti.

Nova jubilejna knjiga, ki združuje bogat opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *