Paradižnik in reševanje težav zaradi hladnega, deževnega vremena

Kdaj imamo lahko težave s paradižnikom zaradi vremena?

Paradižnik je občutljiva rastlina, ko so temperaturne razmere v maju in juniju hladne. Najbolj priljubljena vrtnina vrtičkarjev v hladnih letih ne uspeva dobro. V primeru, da se temperatura v maju in juniju ves čas spreminja imamo lahko težave. Tudi deževno poletje mu ne ustreza.

Prehlajen paradižnik je še vedno užiten

V primeru, da boste na prvi ali drugi etaži plodov paradižnika opazili poškodovane plodove, se ne ustrašite. V tem primeru ne gre za bolezen, poškodbe gre pripisati hladnemu vremenu. Možno je, da je bila prehlajena sadika v vrtnariji ali pa je bilo paradižniku prehladno v vašem vrtu.

prehlajen deformiran paradižnik

Nepravilna oblika plodu. Moral bi biti gladek in okrogel. Foto: Miša Pušenjak.

prehlajen paradižnik

Prehlajen paradižnik in razpoke na dnu ploda. Foto: Miša Pušenjak.

Deformiran paradižnik je užiten in je imel težave pri opraševanju. Zato je plod videti razpokan, hrapav in poškodovan.

Deformiran plod zaradi slabega opraševanja. ©AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne novice spletnega portala Zeleni svet, ki vam pomagajo vrtnariti vse leto. Čaka vas tudi zelo uporabno darilo.

Primerna lega za paradižnik in težave zaradi vremena

Paradižnik vedno sadimo na sončno lego. Tudi poleti naj bo ves čas izpostavljen soncu. Pri tem pazite, da ga ne senči drevo ali visok fižol. Tako bo v vrtu manj težav.

Paradižnik in kapucinke

Primerna lega in dobri sosedje paradižnika.

V hladnih letih, ki niso dovolj topla lahko pričakujemo več težav. Z dežjem težave pridejo še prej kot običajno.

Rastlinam paradižnika v hladnem vremenu pomagamo z domačimi pripravki

Miša Pušenjak v knjigi Naravno varstvo rastlin priporoča, da rastline škropimo z baldrijanovim čajem, čajem iz cvetov regrata, ognjiča. Najbolj primeren je badrijanov čaj. Uporabite lahko tudi kupljene pripravke na osnovi alg in aminokislin, ki jih poiščite v kmetijskih trgovinah ali spletu.

Domače čaje in kupljene ekološke pripravke uporabjamo takoj po sajenju paradižnika. V stresnih razmerah škropimo pred ohladitvami ali enkrat tedensko, če hladno vreme traja dalj časa. Pri kupljenih pripravkih upoštevamo navodila za uporabo.

V deževnem poletju krepite paradižnik pred boleznimi

V primeru, ko so listi več dni zapored vlažni večji del dneva, se ustvarijo razmere za razvoj plesni. Ob daljšem deževnem obdobju je treba ekološke pripravke uporablajti vsaj enkrat na teden. Z njimi škropimo rastline paradižnika po listih.

Škropljenje ponovimo tudi po vsakem močnejšem dežju. Še bolje je škropiti pred močno nevihto. Priporoča se uporaba pred dežjem. V primeru, da ste to škropljenje zamudili, škropite takoj po dežju.

škropljenje paradižnika

Škropljenje paradižnika v vrtu s sodo bikarbono.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup knjige Naravno varstvo rastlin, Miša Pušenjak. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu.

Domači pripravki za krepitev paradižnka pred boleznimi

Paradižnik krepite s čaji, ki jih pripravite iz kamilice, timijana ali rmana. Uporaben je tudi žajbljev čaj. Čaj pripravite tako kot za domačo uporabo, ga ohladite in škropite rastline. Zmešate lahko tudi vodo in mleko v razmerju 1:1 ali razredčeno sirotko.

Zelo enostavno lahko pripravite tudi pripravek iz sode biakrbone. V 4 l tople vode zmešamo 1 do 2 veliki jušni žlici sode bikarbone, dodamo 2 žlici in pol navadnega rastlinskega olja in 1 kapljico mila.

paradižnik soda bikarbona

Najlažje pripravimo pripravek iz sode bikarbone.

Kako pogosto škropimo paradižnik z domačimi pripravki?

Z domačimi pripravki škropimo od junija do konca obiranja. V hladnih in deževnih letih je to še posebno pomembno. To naredimo vsaj enkrat na teden in po vsakem močnejšem dežju.

paradižnikova plesen

V deževnih letih se najprej okuži paradižnik, ki ga ne krepimo pred boleznimi.

V primeru prvih znakov okužbe s krompirjevo plesnijo je treba izrezati vse liste z znaki bolezni. Po tem tri dni zapored škropite z žajbljevim čajem. S škropljenjem nadaljujte čez tri dni in v rednih tedenskih presledkih. Uporabljajte različne domače pripravke.

Zeleni svet priporoča:

Knjiga Naravno varstvo vrtnin je odličen in uporaben priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu. Priznana avtorica Miša Pušenjak je malce šaljivo zapisala: „Bolje preprečiti, kot škropiti.“ Prvi del knjige je namenjen preventivi krepitvi rastlin, da rastline ne bodo zbolele. Drugi del pa obravnava varstvo vrtnin na naraven način.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup knjige Naravno varstvo rastlin, Miša Pušenjak. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu.

Za ostale vrtnarske knjige kliknite TUKAJ.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Paradižnik in reševanje težav zaradi hladnega, deževnega vremena

  1. Darinka Stanković

    Pozdravljeni. Imam vrt na sončni legi s peščeno zemljo. Letos imam težave z rdečimi hroščki, ki se skrijejo v zemljo, ko jih lovim. Uničujem jih fizično in zaenkrat je zmaga bolj na njihovi strani. Bolj me skrbi, ker sem v dvomih ali naj dam zastirko iz rezane slame pod zelje in paradižnik, ker se hroščki radi skrijejo pod vsak plevel, ki ga pustim na gredici. Kaj svetujete? Uporabljam domače preparate – gabez, kopriva, kamilice, preslica, rman – in gnojim z algami. Hvala za nasvet in vse dobro.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *