*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Poletna košarica in suh morski aranžma

Ob sprehodu po obali Sučuraja na Hvaru sem nabrala kar nekaj zanimivih rastlin, nekatere suhe, druge sveže, ki se lahko posušijo. In košarice so kot nalašč ustvarjene za suhe aranžmaje. Tako si lahko sami ustvarimo suvenir iz krajev, kjer smo ustvarili tudi lepe spomine.

Zanimiva pot se vije po obodu rta skrajne vzhodne točke Hvara, mimo svetilnika. Položna skalnata obala se zaključi z makijo, ki je značilno sredozemsko gosto rastoče vednozeleno grmičasto rastlinje, v našem primeru mirta.

Mirta.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Stare rastline so se že posušile in tvorijo čudovito zraščeno gmoto suhih drobnih vejic, ki jih lahko uporabimo kot natikalno sredstvo.

Makija.

Naberem vejice, pogledam naokoli, vidim še nekaj bodečega avtohtonega osata, različne trave. Ko se sprehajam po obali najdem naplavljene koščke zveriženih vej, zbledelih od sonca, čudovitih sivih odtenkov.

Dekorativni naplavljen les.

Ko opazujem kaj bi lahko še dala v svojo poletno košarico, vidim mirtine plodove, ki so se zgubili v množici listja. Zato se odločim, da bom vse liste iz vejic odstranila, saj bodo plodovi le tako prišli do izraza.

Očiščene vejice s plodovi.

Za težišče bom uporabila večja posušena kobulasta socvetja.Naberem še nekaj oljčnih vejic in rožmarina, saj se oba lepo posušita.

Tako pripravljen material počaka na naslednje zgodnje jutro. Sonce je ravno vzšlo, narava je spokojna, kot bi se preko noči spočila. Sliši se le šumenje valov in oglašanje galebov.

Poiščem pravo skalo, ki mi bo služila za moj počitniški delovni prostor. Materiale razporedim po skupinah. Ko naredimo red na delovni površini, lahko začnemo z ustvarjanjem. Naredim skupine trav, oljčnih vejic, mirte, rožmarina, suhih vejic, kobulastih socvetij in osata.

Priprava materiala za delo.

Peclje je potrebno pred uporabo očistiti, saj se jih bo le tako lahko vstavilo med goste suhe vejice, ki sem jih najprej dala v košarici za bazo aranžmajev. So odlično natikalno sredstvo in zelo dobro nadomestijo gobo za suho cvetje.

Očistimo stebla.

Osnova aražmaja iz suhih vejic.

Sledi oblikovanje težišča aranžmaja z večjimi kobulastimi socvetji, ki v našem primeru delujejo kot groba struktura.

V bazo damo najprej grobo strukturo, velika kobulasta suha socvetja.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Dekoracija je namreč zanimiva, če kombiniramo gobo strukturo s fino in če imamo materiale v več nivojih. S tem ustvarimo notranji in zunanji prostor aranžmaja.

Suhe kobulnice in bodeč osat, groba struktura.

S travami oblikujemo skupine, saj so drobni materiali bolj vidni in v dekoraciji tako ustvarimo red.

Drobni materiali so v skupini bolj vidni.

Fina struktura puhastih socvetij trav s svojo fino strukturo deluje nežno in ustvarja kontrast z robustno grobo strukturo osata.

Suhe trave, fina struktura.

Na drugi strani košarice oblikujem še skupino oljčnih vejic in rožmarina.

Skupine zelenja.

Dodam še zanimive veje, ki imajo veliko površino in poskrbijo za globinsko točko aranžmaja. Pika na i so še lati večjih trav, ki jih pri kolencih prikrajšam.

Krajšanje lata.

Skrajšan lat trave.

Zasliši se zvonjenje v stari cerkvici in ura je sedem. Sonce je že sporočilo, da me čaka še en sončen vroč dan brez oblačka. Poletni košarici pa me bosta doma spominjali na prijetno dopustniško jutranje doživetje.

Poletni košarici.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *