Poletni namizni venček in postopek izdelave po korakih

Kaj potrebujemo za poletni namizni venček?

Za zanimivo poletno dekoracijo ne potrebujemo veliko. Le nekaj cvetličarskih žic debeline od 0,8 do 1 mm in cvetličarsko gobo za sveže cvetje. Mi smo uporabili že oblikovano podlago Smithers OASIS.

Oblikovana podlaga Smithers OASIS, cvetličarska žica in mah.

Če take podlage nimate, si lahko pomagate tako, da koščke gobe razvrstite v krogu po obodu krožnika in jih med seboj povežete z daljšimi tankimi palicami. Zabodete palico skozi sosednja namočena koščka gobe. Tako fiksirate obod iz kosov gobe.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Prvi koraki z mahom, sponkami, cvetličarsko žico in naravni materiali

Z mahom prekrijete notranjost venca ali krožnika. Po zunanjem obodu mah pritrdite s sponkami, ki ste jih naredili iz cvetličarske žice. Nato sledi sprehod po vrtu ali po gozdu. Naberemo materiale, ki nam jih nudi narava.

Z mahom prekrijemo notranjost venca ali krožnika.

Mah pritrdimo na obod podlage Smithers OASIS.

V svojem primeru smo najprej nabrali sivko. Preden vejico zabodemo v namočeno gobo, jo je treba očistiti in poševno spodrezati.

Zabadanje sivke v namočeno gobo.

Kako razdelimo in nabiramo sezonsko cvetje ter zelenje?

Ko naberemo material, cvetje in zelenje, ga uredimo in razdelimo po šopkih. Ne pozabite na začimbnice in dišeče cvetje. Pomembno je, da sezonsko cvetje in zelenje nabirate tako, da ga sproti polagate v vodo. Torej s seboj morate vzeti škarje in vedro z vodo.

Cvetje in zelenje uredimo, razdelimo po šopkih ter pričnemo z delom na obodu venčka.

Obod venca in porazdelitev materialov

Najprej naredimo obod. Pri tem zabadamo vejice poševno, tako da ustvarimo stik s podlago. V venec sistematično zabadamo materiale tako, da jih enakomerno porazdelimo. Postopoma porabimo ene vrste materiala za drugim. Če imamo na delovnem prostoru red, bomo red imeli tudi v svoji dekoraciji.

Kombiniramo strukturne in teksturne rastline

Kombiniramo različne strukture in teksture. Globlje zabodemo večje cvetove in plodove, po zunanjem robu dekoracije zabadamo bolj fine drobne cvetove in trave. Ne pozabite, da se drobna struktura cvetja bolj opazi, če je v družbi večjih cvetov.

Ne pozabite, da se drobna struktura cvetja bolj opazi, če je v družbi večjih cvetov.

 

Na koncu podrobno pregledamo, ali se še vidi cvetličarska goba. Za zadnje popravke šop drobnega zelenja pristrižemo na enako dolžino in zapolnimo dekoracijo.

Zaključek poletnega namiznega venčka

Ko smo poletni venec končali, v sredino postavimo dišečo svečo in imeli bomo čudovito romantično namizno dekoracijo v prostoru. Če boste cvetlično dekoracijo postavili na teraso, pa dišečo svečo zamenjajte s citronelo, ki odganja komarje.

V sredino postavimo romantično dišečo svečo ali citronelo, ki odganja komarje.

sabina šegula

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Poletni namizni venček in postopek izdelave po korakih

  1. Lidija Dolenec

    Prekrasno! V pravem času, ko je na voljo ogromno rastlin.Od začimbnic, cvetja, travniških rož, plodov.Hvala vam! Ideja tudi za darila.Morda je kdo žalosten, osamljen, bolan?

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *