Reševanje težav z invazivnimi polži na zelo vlažnih legah, ob rekah in potokih

Obiskali smo vrt našega rednega bralca portala Zeleni svet, ki ima hude težave s polži ob idiličnem potoku.

Kliknite na video za ogled nasveta:

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Obiskani vrt se nahaja ob potoku, kar je pravi raj za polže

Zelenjavni vrt ob potoku.

potok

Idilični potok ob zelenjavnem vrtu je pravi raj za polže.

Zelenjavni vrt, katerega smo obiskali se nahaja v urbanem okolju poleg idiličnega potoka. Obdan je z grmovnicami in travno površino. Bližina potoka ustvarja vlažno okolje, ki je pravo gojišče lazarjev, slinarjev in drugih polžev. Grmovnice in tratna površina pa polžem občasno nudijo naravno zavetje in zatočišče.

Polži so redni škodljivec zelenjavnih in okrasnih vrtov

Večinoma imamo na vrtovih težave s polži lazarji in slinarji. Tudi ostali polži naredijo škodo, vendar niso tako nevarni, invazivni in številčnost populacije lazarjev in slinarjev močno prekaša ostale vrste. Zato polžev s hišico le prestavimo iz vrta.

polž lazar na vrtu

Polži lazarji so resni škodljivci vrtni, okrasnih rastlin in plodov jagodičja.


V primeru, ko se lazarji in slinarji prerazmnožijo v ugodnih pogojih je takojšnje ukrepanje nujno
. Da bomo proti polžem učinkoviti je najbolje takoj uporabiti vabo za polže na osnovi železove spojine, v kombinaciji z drugimi rešitvami, saj bomo uspešni le z združevanjem ukrepov.

Redna košnja travnate površine onemogoča lezenje, polže tudi lažje opazimo

Redno skrbimo, da trava ne bo previsoka, saj polžem nudi zavetje.

Na parceli kjer se nahajamo je nujno skrbeti za redno pokošeno trato. Redno pokošena nizka trata polžem oteži nemoteno lezenje pod zaščito trav in plevelov. To je ukrep, ki lahko bistveno zmanjša pojav polžev v zelenjevnem delu vrta.

V nizko pokošeni trati bomo polže tudi lažje opazili in pobirali, sicer se nam bodo izmuznili in jo ubrali v zelenjavne gredice.

Na vlažnih legah naj ima prednost redno rahljanje vrta pred organskimi zastirkami

rahljanje zemlje na vrtu

Skrbimo za redno rahljanje zemlje tekom celega leta. Uporabimo lahko različna orodja. Na sliki rahljanje zemlje okoli česna s trizobom.

V primeru obstoječega vrta, odsvetujemo uporabo zastirk (slama, listne zastirke, lubje na vrtnih poteh) na gredicah in poteh, saj se bodo polži pod to zaščito le še bolj razmnožili.

polž na zastirki

Polž na slamnati zastirki.

Namesto zastirke svetujemo redno rahljanje in okopavanje, zalivanje in redno nanašanje vabe za zatiranje polžev in čim bolj redno pobiranje polžev v okolici. Če želimo zmanjšati izhlapevanje vode iz zemlje se poslužimo kombinacij mešanih kultur na gredicah, primer zelje in solata.

Izogibajte se postavljanju kompostnikov, desk, redno pospravljajte vrt in okolico

kompostnik na vrtu

Kompostnik je odlično skrivališče za različne vrste polžev.

 

Skrbeti moramo, da je v vrtu in okolici čim manj skrivališč, najpogosteje opazimo položene deske po vrtnih poteh, kupi pokošene trave v okolici vrta, kompostni kupi in kompostniki. Dovolj senčnih skrivališč nudijo obstoječe grmovnice in okrasne rastline.

Rastline imajo v vrtovih, kjer je veliko polžev omejeno delovanje

Vinska rutica ©AdobeStock

Naj poudarim, da rastline (česen, bezeg, gorjušica, vratič, vinska rutica), ki naj bi odvračale polže, nimajo povsem želenega učinka. V primeru obiskanega vrta, kjer je polžev zelo veliko se na pomoč rastlin ne zanašajmo.

Pivo v posodah in potresen koruzni zdrob na zelenjavnih gredicah bo privabil še več polžev, kar v tem primeru ne želimo.

pivo v kozarcu na vrtu

Pivo v kozarcih ali posodah privablja velio polžev. V našem primeru tega ne želimo.

 

Ker želimo polže čim bolj odvrniti na obstoječem vrtu v teh okoliščinah ne priporočam nastavljanje privabilnih posod s pivom, polenti in druge hrane. Pobiranje polžev je sicer res zelo učinkovit ukrep, če ga izvajamo redno v jutranjih urah.

Izogibajte se škropljenju s čilijem in trosenju jajčnih lupin

Zdrobljene jajčne lupine

 

Zdrobljene jajčne lupine motijo polže pri lezenju, zato so lahko učinkovite. Manjši zdrobljeni kosi jajčnih lupin pa lahko poškodujejo zelo koristne deževnike, zato previdno s prekomernim nanosom. Ob zaužitju jim namreč poškodujejo prebavni trakt.

Skrb za koristne makro in mikroorganizme v zemlji naj bo v ekološkem vrtu na prvem mestu. Izogibajmo se prekomerni uporabi čilija v vodni rastopini. Čili škodi talnim organizmom. Če s čilijem škropimo po listnatih vrtninah, bodo pekočega okusa.

Vrt se nahaja v urbanem območju, zato naravnih plenilcev polžev ni pričakovati

Indijske tekačice

Indijske tekačice so priljubljen vrtni plenilec polžev.

Polže zelo radi plenijo ježki, ptiči in kače, slepci, krti in krastače. V vrtu smo opazili nekaj ptičev in v kompostniku slepca.

Na urbanih vrtovih večinoma nimamo možnosti imeti zelo priljubljenih indijskih tekačic. V urbanem okolju ne moremo pričakovati, da nam bodo pomagali naravni plenilci, ki so sicer zelo dobrodošli na bolj podeželjskih površinah.

Vaba za polže Ferramol® na osnovi železove spojine je dovoljena v ekološki pridelavi

vaba za polže

Ferramol® vaba za polže je v obliki zrn, ki so zelo obstojna v obdobju padavin.

 

Poleg rednega pobiranja polžev in priporočenih drugih metodah za zmanjševanje pojava polžev priporočam pripravljeno vabo za polže Ferramol® v zrninah. Ferramol® vaba za polže je brez varnostne čakalne dobe – karence, kar pomeni, da bomo pridelek lahko uživali takoj po raztrosu vabe.

Ferramol® vaba za polže je narejen je iz železovega III fosfata, to je snov, ki jo najdemo tudi v naravnem okolju. Vaba za polže je odporna na dež in pakirana v priročni embalaži. Dovoljena je v ekološki pridelavi.

Kdaj in koliko Ferramol® vabe uporabimo na površinah?

vaba za polže

Vaba Ferramol® deluje na prebavila polžev, polži se prenehajo prehranjevati in izločati sluz, posledično poginejo v zemlji.

 

Vabo raztresemo takoj, ko opazimo prvi pojav polžev. Vaba proti polžem je že pripravljena za takojšnjo uporabo. Za raztros vabe na 1 m² potrebujemo 5 g. zrnc, ali eno srednje polno čajno žličko na 1 m².

 

Vabo za zatiranje polžev enakomerno potresemo po celotni površini. Je zelo učinkovita v večernem času, ko so polži najbolj aktivni.

Limacid gotovo vabo za zatiranje polžev Ferramol® je treba vedno uporabljati varno v skladu z navodili.

Ferramol® vabo za polže uporabimo na zelenjavnih in sadnih vrtovih, okrasnih gredah in rekreativnih površinah

vaba za polže

Vabo uporabljamo na zelenjavnih gredicah, potresemo tudi med jagodičje in okrasne gredice. Nima karence ali čakalne dobe.

Ferramol® gotovo vabo v zrninah uporabljamo na rekreativnih površinah, kmetijskih in vrtnih površinah in vrtovih z okrasnimi rastlinami. V primeru večjega pojava polžev je smiselno sredstvo potrositi tudi po sosednjih površinah (pokošena trata, grmovje, kompostniki, tople grede, plastenjaki, rastlinjaki) in ostalih vlažnih predelih, ki lahko polžem nudijo zatočišče.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *