Pomladna lučka z anemonami in začetek pomladi

Kako je nastala ideja za pomladansko lučko?

V Jordaniji, ko smo potovali proti znameniti Petri, smo imeli postanek. Med kamenji sem začudeno uzrla nekaj rdečega. Ko sem se približala, sem ugotovila, da tam rastejo avtohtone anemone (Anemana coronaria). To je bila res lepa popestritev potovanja.

anemone

Avtohtone anemone v Jordaniji.

anemone

Veličastne anemone so me pozdravile tudi na vrtnariji Adamič.

Začetek izdelave pomladanske lučke z anemonami

Najprej sem našla ustrezno poleno in vanj zavrtala eno luknjo v sredini in enajst lukenj pri strani. Te luknje nisem vrtala v eni ravnini, ampak sem jih namenoma zamaknila eno gori drugo bolj doli. V luknjice ob straneh sem vstavila žičke, ki sem jih na koncih ukrivila, da se ne moremo zbosti.

Vrtanje luknje v sredino polena.

Poleno in vstavljanje ukriljenih žičk.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Pletenje žičnate podlage in mreže

Nato sem vzela 5 daljših 1,6mm debelih žic in približno 15 cm povila z drugo 0,8mm debelo žarjeno žico. Nato sem s to tanko žico začela prepletati ostalih 5 žic tako, da sem jih s tanjšo žico vsakič enkrat ovila.

Začetek prepletanja žic s tanko žico.

Prepletanje žic in nastajanje spletene podlage za lonček.

Lonček umestimo v žičnato mrežo

Ko se je oblikovala ploskev, ki jo je zakril lonček, sem ga položila na spleteno podlago, zakrivila žice ob lončku in ponovno začela plesti tako, da je bil na koncu lonček ujet v žičnato mrežo.

Pletene mreže okrog lončka.

Združevanje pletenega lončka, polena in umestitev epruvet

Te žice sem nato vstavila v zgornjo luknjo v polenu. Tako smo dobili zanimiv svečnik. Tako kot sem prepletala žice okoli lončka, sem podobno naredila ob straneh lesenega polena. Nato sem med prepletene žice vstavila steklene epruvete.

Nastajanje pomladne lučke z anemonami.

Zaključek pomladne lučke z anomonami za začetek pomladi

Ker je bilo treba epruvete fiksirati, sem jih fiksirala s prepletom volne. Ko so bile epruvete fiksirane, sem vanje nalila vodo in osnova s svečnikom je bila končana.

Fiksiranje epruvet z volno.

Polnitev epruvet z vodo.

Na koncu je bilo treba anemone spodrezati in jih vstaviti v epruvete. Pri oblikovanju pomladne lučke sem pazila, da je svečnik s svečko primerno oddaljen od svežega cvetja.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

anemone

Anemone spodrežemo in vstavimo v epruvete.

Končna podoba pomladne lučke z anemonami.

 

dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si

dr sabina segula

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *