Pomladni šopki in njihovo življenje v stanovanjih

Kako oskrbeti pomladni šopek cvetličarni?

Cvetje mora biti v zgodnji pomladi pri prenašanju zaščiteno. Nizke temperature lahko povzročijo, da nekatero cvetje potemni. Zato poprosimo cvetličarja, da je šopek temeljito zaščiten z ovojnim papirjem. Ne pustimo šopka v mrzlem avtomobilu. Lepo je, če nam v cvetličarni poleg šopka dajo tudi majhno vrečko s hranili za rezano cvetje.

Čista vaza, čista voda in hranilo za rezano cvetje.

Anemone kot akcenti v šopku kar žarijo.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kaj naredimo s cvetjem doma?

Ko pridemo domov, poiščemo čisto posodo in vanjo že nalijemo vodo s sobno temperaturo ter vanjo stresemo hranila. Tudi oster nož z ravnim rezilom si pripravimo. Cvetje odvijemo, nato pa peclje z ostrim nožem odrežemo poševno.

Pravilna poševna rez.

Pecljev ne smemo prikrajšati z vrtnarskimi škarjami, saj škarje vodovodne cevi v steblih stisnejo in oskrba z vodo je motena.

Tulipani v vodi zrastejo tudi do 10 cm.

Ko smo stebla prikrajšali, damo šopek v vodo. Pri tem pazimo, da so stebla v vodi očiščena in nimajo listja, saj listje v vodi začne gniti in bakterije zamašijo vodovodne cevi v steblih.

Oskrba narcis v skupnem šopku z ostalim cvetjem

Preden damo narcise skupaj z drugim cvetjem v vodo, morajo biti 24 ur posebej samostojno v vazi. V tem času se iz njih izloči strupena sluz, ki zavira cvetenje drugega cvetja. Ko jih dodajamo k cvetju, jih ponovno ne režemo.

Narcise morajo biti 24 ur posebej samostojno v vazi.

Cvetje in sadje ne sodita skupaj

Pomladna modra nežna fantazija.

Pišeči pomladni šopki so v trendu. Frezije šopku dodajo omamni vonj.

 

Sedaj imamo šopek v vazi, ki jo postavimo v prostor, kjer nas bo cvetje najdlje razveseljevalo. Prostor naj bo hladnejši (18 – 20°C), hkrati pa pazimo, da šopka ne postavimo poleg sklede s sadjem.

Ob takih navodilih pa se le vprašamo zakaj? Ali ni lepo, da ob nedeljah, ko pospravimo stanovanje postavimo na mizo v jedilnem kotu posodo s sadjem in dodamo še cvetlično dekoracijo.

Lepo res izgleda, vendar cvetje nam bo hitro propadlo. Sadje namreč oddaja plin etilen, ki povzroča hitrejše dozorevanje cvetov. Zato šopek hitreje propade.

Cvetje ne podarjamo samo ob prazničnih priložnostih

Dobili ste nekaj osnovnih navodil, kako šopek vzdrževati v dobri kondiciji. Materinski dan je pred nami in cvetje nas že vabi v vsej svoji barviti lepoti. Seveda ne pozabimo, da cvetja in šopkov ne podarjamo le ob prazničnih priložnostih, navadimo se, da lahko šopek podarimo kar tako, za lepši dan in s tem navaden dan spremenimo v cvetlični praznik.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.


Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *