Posebne, odporne in barvite hortenzije za vsak vrt

Predstavljamo vam posebnost med kmečkimi hortenzijami, klasično kmečko hortenzijo, občudujete lahko tudi hrastovolistno in latasto hortenzijo. Za oko je privlačna tudi plezava hortenzija. Svetuje Matjaž Mastnak, Arboretum Volčji Potok.

Kliknite na video za ogled nasveta:

Kmečke hortenzije so najbolj pogoste

V domačih vrtovih so najbolj pogoste kmečke hortenzije, ki imajo velike mesnate liste in lepe okrasne cvetove. Ta klasična hortenzija lahko cveti v rožnati ali modri barvi. V bolj kislih tleh se cvetovi obarvajo modro, v bazičnih tleh bodo cveteli v rožnatih tonih.

Kmečka hortenzija v začetku septembra.

V sodobnem sortimentu je veliko sort, ki se obarvajo tudi drugače. Zasledimo tudi sorte, ki se obarvajo rdeče, temno modro in podobno.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Posebnost med kmečkimi hortenzijami

Med kmečkime hortenzije uvrščamo tudi posebno skupino sort, ki imajo drugače oblikovane cvetove. Velike cvetove občudujemo okrog osrednjega socvetja. Takim hortenzijam pravimo tudi pečaste hortenzije.

Pečasta hortenzija s posebnimi cvetovi.

Hrastovilistna hortenzija ima barvite liste in bele cvetove

Hrastovolistna hortenzija je dobila ime po tem, ker njeni listi po obliki spominjajo na liste hrasta. To je tudi edina hortenzija, ki se jeseni lepo obarva. Običajno cveti poleti in to v beli barvi. Kakšen cvet lahko nekoliko zamudi s cvetenjem in ga občudujemo tudi v jesenskem času.

Listi in cvet hrastovolistne hortenzije v zgodnji jeseni.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Lataste hortenzije spreminjajo barvo cvetov

Lataste hortenzije v osnovni različici cvetijo snežno belo. Imajo lepa podolgovata socvetja in so najlepše v visokem poletju. Bolj kot se bliža jesen, bolj cvetovi dobivajo druge odtenke. Tako se barva cvetov spreminja v vijoličaste in rdečkaste odtenke.

Cvetenje lataste hortenzije v poznem poletju.

Grmasta hortenzija je odporna na mraz in pozebo

Grmasta hortenzija ima okroglo socvetje in raste v obliki grma. To velja tudi za ostale hortenzije. Njena glavna prednost je v tem, da je zelo oporna na mraz in pozebo. Cvetovi so ravno tako kot pri latasti hortenziji bele barve.

Grmasta hortenzija je odporna na mraz in pozebo.

Plezava hortenzija se vzpenja na drevo ali zid

Od vseh ostalih hortenzij se razlikuje plezava hortenzija, ki se vzpenja v višino. Z njo lahko ozelenimo deblo starega drevesa ali senčni betonski zid.

Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.

Zaposlen je kot svetovalec v Arboretumu Volčji Potok. Ob redni službi je predavatelj in pisec člankov in knjig. Je tajnik Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


7 komentarjev na “Posebne, odporne in barvite hortenzije za vsak vrt

 1. Stanka Telebak

  POzdravljeni, v vrtno gredico nameravam saditi belo grmasto hortenzijo. Pol dneva v bo v senci in najvec na soncni pripeki popoldan. Kako in kaksno zemljo in hranila ji dodam. Hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ana, odvisno je od sorte, modro se obarvajo navadne hortenije, z rožnato barvo v bolj kislih tleh z dodatkom modrila.

   Reply
 2. Damjana

  pozdravljeni
  imam 4 vrste hortenzij , koničaste za na sonce in navadne, Vsekakor me zanima kako se katero reže, Navadno sem pred lani zelo obrezala , pa mi lani ni nič cvetela , letos je polna cvetov, Kdaj in koliko se režejo navade?
  koničaste in grmaste ki jih imam na soncu mi zelo lepo uspevajo vendar jih porežem kakor kdaj, vsekakor nimam pojma kdaj in kolikol.
  Se vse vrste režejo jeseni?
  hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Damjana, navadne hortenzije režete tik pod cvetom, da pustite večje brste, ti so cvetni, režete spomladi pred zimo odstranite le suho cvetje. Lataste hortenzije režete do tal. Cvetje ima latasta hortenzija na koncu poganjkov. Jeseni ničesar ne obrezujte, le odstranite suho cvetje in suhe poganjke.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *