Praktične okrasne rešitve za vaš vrt

VIDEO: Kliknite na video za ogled nasveta

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Vrtna trata je ogledalo vrta

Okrasna gredica in vrtna zelenica se lepo dopolnjujeta. Lepa in negovana zelenica je ogledalo vrta. V primeru skrbno negovane trate in gredice je pogled na vrt zelo prijeten.

Za višino v okrasni zasaditvi poskrbijo grmovnice in nižja drevesa. Izbirajte med takimi, ki imajo zanimivo obliko rasti in barvo listov.

Vrtna zelenica v povezavi z okrasno gredico.

Svoj prostor lahko najdejo tudi nizki iglavci, trajnice, grmovnice in šopaste barvite trave. Razgibanost gredice lahko popestrite z različnim kamenjem. Kontrast svetlemu kamnu je lahko tudi zastirka iz lubja.

Trava se lahko zaključi v uporabni vrt

Če vrt načrtujemo je prav, da upoštevamo želje in potrebe vse družine. Priporočamo, da v vrt privabite tudi otroke. Zagotovo bodo navdušeni nad jagodami in ostalimi uporabnimi rastlinami.

Trata, visoka greda in uporabni vrt.

Lepa in negovana zelenica je primerna za otroško igro. Namesto bombonov imajo otroci zelo radi tudi jagode in sadno drevje na nizkih podlagah, ki ga lahko sadimo v vsak vrt. Poleg prevalov na trati imajo radi tudi visoke grede z jagodičjem in zelišči.

Visoka greda, vrtna zelenica in sadni vrt.

Na trati uživa vsa družina

Vrtna zelenica je prostor za igro in druženje, če izberemo primerno seme je lahko močno obremenjena. Otroci še posebno uživajo v igri z žogo. Odrasli se na trati največkrat družijo ob pomladanskih in poletnih piknikih. To je osrednji prostor vrta, ki povezuje okrasni vrt v celotno podobo.

Vrtna zelenica je prostor za počitek, piknike in igro.

Kakšno travo sejemo na obremenjene površine?

Na površini za igro, tekanje, hojo sejemo travno mešanico z obloženim semenom, ki v kombinaciji z dodanim gnojilom hitro kali, zato trata hitro prekrije tla.

Travna mešanica Robustika za obremenjeno trato.

 

V mešanici je 50% trav, ki se ob primernem gnojenju hitro razraščajo tako, da lahko trava hitro zaraste poškodovane površine, ki so na obremenjeni vrtni zelenici pogoste.

Z univerzalno travno mešanico ne morete zgrešiti

Univerzalna travna mešanica Livada je primerna za vse vrste površin. V njej so tudi vrste trav, ki se dobro razraščajo s koreninskimi poganjki (rizomi, stolomi).

Sestava mešanice je prilagojena za različne tipe tal, zato jo lahko uporabljamo praktično na vseh legah in površinah okoli stanovanjskih objektov.

Preprečite razraščanje trave v okrasno gredico

Zaključek trate z obrobo in začetek okrasne gredice.

 

Preprečevanje razraščanja trate v okrasni del gredice je enostavno, če še pri setvi trave poskrbite za obrobe, ki omejijo travo in ji onemogočajo prehod v okrasni del vrta.

Priporočamo, da pri setvi trate pokrijete okrasno gredico in tako onemogočite semenu trave, da zaide v okrasni del vrta.

Okrasno gredico s kamenjem prekrijte tudi v času košnje. Tako vam ne bo treba odstranjevati trave z okrasne gredice. Najbolj enostavno je uporabiti kar ročni puhalnik in trato odpihniti z gredic.

Uporabne rastline, ki dopolnjujejo vrtno zelenico

Zaključek vrtne zalenice lahko naredimo tudi s pomočjo uporabnih rastlin. Zelo privlačna na pogled je tudi živa meja iz aronije.

Živa meja iz aronije in trata v aprilu.

V jesenskem času grm aronije zažari v prelepi barvi. To rastlino lahko zaradi lepih listov in bujnega cvetenja umestimo v vsak okrasni vrt. Tako bo v jesenskem času lep kontrast zeleni vrtni zelenici v ospredju zasaditve.

Vrtna pot povezuje okrasni vrt in trato

Rešitev za stopnice in vrtno pot.

 

Vrtna pot je povezovalni člen, ki združuje celoten vrt. Pred setvijo trate je treba poskrbeti za ureditev vrtnih poti, ki so lahko iz različnih materialov.

Največkrat uporabimo kar kamen. Les je lahko težaven, ker v mokrem vremenu drsi.

Tlakovane vrtne poti so bolj trpežne od peska, lesa in lažje za vzdrževanje. Če želite ustvariti vrtno pot, ki je lepa na pogled bo les in kamen premagal betonske rešitve.

Na travo lahko sadimo tudi drevo

Če boste na vrtu sadili drevo je to najbolje narediti pred setvijo vrtne zelenice. Tako dosežete ustrezno višino okrasne zasaditve.

Drevo, trava in okrasna zasaditev.

Manjša drevesa lahko sadite v posebne obrobe, ki preprečujejo travi razraščanje v območje drevesa. Tako je košnja lajžja, trata se tudi ne razrašča v območje obroča. Predlagamo, da zasaditev na travi popestrite tudi s cvetočimi sezonskimi cvetlicami.

Kako do lepe negovane zelenice?

V vsaki trati ostra zima in vroče, sušno poletje naredi nekaj škode. Če želimo lepo negovano zelenico je treba v aprilu in prvi polovici maja sejati travno mešanico za regeneracijo. Takšno seme je obloženo z gnojilom, ki ne požge trate in je idealno za obnovo trate.

Lepa in negovana zelenica v pomladanskem času.

 

V travni mešanici za regeneracijo so ljulke, ki hitro kalijo tudi pri nižjih temperaturah (4°C), zato trata hitreje prekrije posejano površino.

Med vsemi mešanicami ta mešanica najhitrejše kali, zato je idealna za obnovo trate, ko želimo trato hitro obnoviti, ker smo v njej opazili “luknje” zemlje brez trave.

Travna mešanica za obnovo „lukenj“.

Na vikendih in morju je trava bolj izpostavljena suši

Travna mešanica Mediteran je primerna za sončne lege, saj je tudi velika količina sončnih žarkov zlepa ne izsuši. Mešanica je bolj odporna na sušo kot ostale travne mešanice, ker trstikasta bilnica razvije globlje korenine (do 10 cm)  kot ostale vrste trav.

Idealen čas za setev je jesen, ker lahko trava, do poletnih vročin razvije dovolj globoke korenine in zato lažje prenaša sušo.

Zeleni svet priporoča:

Vrtna zelenica je povezovalni člen vsakega vrta. Spomladi je od sredine aprila do sredine maja pravi čas za setev nove zelenice in obnovo stare. Tako travne bilke do poletne vročine ukoreninijo in lažje prenesejo poletno vročino. Čas je, da uredite tudi trato na morju in vikendih.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *