Pravilna rez žive meje in košnja

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

Živo mejo režemo večkrat na leto

rez žive meje

 

Strižena živa meja mora praviloma imeti obliko črke A z odrezanim stožcem. To pomeni, da je spodaj širša in zgoraj ožja. V nasprotnem primeru nam v spodnjem delu ogoli zaradi pomanjkanja svetlobe, kar sčasoma povzroči luknje.

Žive meje praviloma režemo že meseca aprila takoj po prvem večjem prirastu. Rez je najlažje opraviti z zmogljivim in lahkim akumulatorskim rezalnikom. Kasneje pa jo korigiramo glede na prirast posamezne vrste žive meje. Bolj pogosto bomo rezali našo mejo, lepša in gostejša bo.

Natančna in redna rez žive meje

Za popolno rez smo uporabili lahek in zmogljiv akumulatorski rezalnik. Manjša teža akumulatorskega rezalnika je pomembna za lažje rezanje večjih površin žive meje. Izjemno lahek rezalnik z nizkimi vibracijami, ki tehta le 3, 7 kg je primeren za vsako roko.

Po končani rezi je potrebno rezalnik očistiti. Uporabimo odstranjevalec smole STIHL superclean. Pri delu z rezalnikom nosimo tudi zaščitna očala.

KLIKNITE TUKAJ za ogled tihega in lahkega rezalnika za enostavno in natančno rez.

Kako ravnati z ostanki rezi žive meje.

Organska zastirka iz narezanih in zmletih ostankov rezi.

Po rezi žive meje ostane veliko narezanih vej. Ostanke rezi zmeljemo s kombiniranim električnim drobilnikom za veje.

Zdrobljene ostanke vej lahko kompostiramo, ali jih uporabimo kot organsko zastirko v vrtu.

Pazimo, da rastlinski ostanki niso okuženi glivami ali napadeni od škodljivcev (uši, kaparji). Slednjih ne kompostiramo ali uporabljamo za organske zastirke.

Kako si pomagamo, če so ročna žaga in škarje neuspešne?

V vrtu je veliko površin, ki jih težko uredimo z ročnimi žagami ali škarjami. V našem vrtu je težko izrezati veje bezga. Rez z ročno žago je težavna, če so veje debele.

 

Delo si bomo olajšali z lahko akumulatorsko motorno žago, ki še posebno primerna za nego vrta. Z njo lahko režemo drva, primerna je tudi za rez sadnega drevja in debelih vej okrasnih rastlin.

Pri rezi večjih okrasnih in sadnih rastlin boste povsem varni, saj je akumulatorska motorna žaga lahka in varna, rez pa je natančno opravljena. Z njo z lahkoto plezate po drevju. Če jo izpustite iz rok se veriga ustavi in vas ne bo poškodovala. V našem primeru jo bomo uporabili pri izrezovanju debelejših vej bezga.

Rez debelejše veje bezga. Akumulatorska žaga je tiha in ne moti sosedov.

Pred začetkom dela z akumulatorsko motorno žago preverite olje. Preverite tudi verigo, ki naj bo primerno napeta. Pri akumulatorski motorni žagi je napenjanje vrige enostavno in ne potrebujete orodja.

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte akumulatorsko žago, ki smo jo uporabili v vrtu. Rez vej, drevja in večjih grmovnic še nikoli ni bila tako enostavna.

Kako obdelamo drobne in debele veje po rezi?

Ostanki rezi živih mej so lahko mehkejši in drobnejši. Žive meje pa je potrebno včasih tudi bolj grobo porezati, ko jih pomlajujemo ali ožamo. Takrat dobimo debelejše in trdnejše ostanke.

Meljemo in drobimo večjo količino vej.

Kombiniran električni drobilnik nam omogoča učinkovito drobljenje svežih in olesenelih vej. V primeru velike količine narezanih rastlinskih ostankov je pomembna visoka obdelovalna zmogljivost in hitra predelava velikih količin rastlinskih ostankov.

KLIKNITE TUKAJ in preverite kako smo hitro zdrobili in zmleli ostanke rezi.

Efektivno čiščenje površin po rezi

Po vsaki rezi in košnji je treba počistiti rastlinske ostanke in jesensko odpadlo listje iz zelenic, javnih površin in dvorišč. Ostanki rezi motijo rast travne ruše, na javnih površinah ovirajo hojo in povečajo možnost poškodb zaradi padcev.

Izpihavanje ostankov iz trate.

 

Za čiščenje površin uporabljamo lahek in ergonomsko oblikovan akumulatorski pihalnik, ki varuje obremenitev zapestja. Zagotavlja povsem nenaporno odstranjevanje listja, pokošene trave in ostankov rezi.

KLIKNITE TUKAJ za ogled lahkega in ergonomsko oblikovanega pihalnika.

Enostavna košnja trave na težavnih površinah

Travo in goščavje je treba pokositi tudi na robovih zelenic, strminah. S priročnim orodjem je treba urediti tudi zelenico okrog dreves, vrtnih gredic, ograj in otroških igral. Pri tem je pomembno, da imate prilagodljive „pomočnike“ za košnjo.

Ob robu gredic in ograj kosimo s ščitnikom.

 

S pravilno košnjo okrog rastlin bodo naše zelene ljubljenke ostale nepoškodovane. Gredice in trata pa lepe in urejene.

Pravilna košnja trave okrog dreves, grmov in ostalih rastlin v vrtu

Krožna košnja okrog drevesa.

 

Pri košnji okrog dreves ali drugih rastlilin priporočamo krožno košnjo. Pred začetkom košnje nastavite ščitnik in kosite varno. Ščitnik vodite okrog rastline in kosite okoli nje. Rastlina tako ostane nepoškodovana.

Na strmini kosimo tako, da najprej pokosimo začetek strminine z desne proti levi. Potem se po pokošeni površini vrnemo nazaj in pričnemo s košnjo nove delovne površine. Tako bo pokošena trava končala na pokošeni površini.

Kako kosimo nizko travo v vrtu ali atriju?

Pri košnji nizke trave z akumulatorsko koso vedno začnemo kositi z leve proti desni. Treba je vedeti, da se rezalno orodje (laks) vrti v nasprotni smeri urnega kazalca, zato se kosa običajno premika z desne proti levi.

Če kosite na tak način bodo ostanki košnje padli na pokošeno površino. Košnja še nikoli ni bila tako enostavna in tiha kot z akumulatrsko koso. Z njo se lahko upravlja in kosi. Košnja tako postane užitek.

Nizko travo kosimo iz leve proti desni.

KLIKNITE TUKAJ in poglejte kakšno koso uporabljamo za delo v domačem vrtu. Hrup in izpušni plini so postali preteklost.

Ustrezna košnja visoke trave in trdovratnega plevela

Pri visoki travi ali trdovratnem plevelu (robida, višji plevali) priporočamo košnjo v dveh smereh. Najprej s premikom v desno pokosite zgornji del rastja, pri premiku kose nazaj (v levo) pa spodnji del. Tudi tukaj obležijo ostanki košnje na levi strani.

Priporočamo, da plevele pokosite pred cvetenjem, tako boste preprečili, da se zasejejo v vrtu ali na robu parcele.

Akumulatorska kosa je najboljša rešitev za mesto in vas

Tiha košnja z akumulatorsko koso.

 

Akumulatorske kose so mobilne, čiste in tihe. Tako so primerne predvsem za lokacije, kjer hrup in izpušni plini niso zaželeni. Idealne torej za nego zelenih površin v mestih tj. v bližini bolnišnic, šol, vrtcev, v parkih ali bivalnih naseljih.

Zeleni svet svetuje:

Z uporabo akumulatorskih orodij za delo v vrtu bo delo prijaznejše do okolja in sosedov. Akumulatorska kosa, akumulatorski rezalnik, akumulatorski pihalnik, akumulatorska motorna žaga in kombiniran električni drobilnik so vaši najboljši vrtni pomočniki. Delo z njimi je enostavno in učinkovito.

KLIKNITE TUKAJ za podrobnejšo predstavitev akumulatorskega rezalnika.
KLIKNITE TUKAJ za podrobnejšo predstavitev akumulatorske kose.
KLIKNITE TUKAJ za podrobnejšo predstavitev akumulatorskega pihalnika.
KLIKNITE TUKAJ za podrobnejšo predstavitev akumulatorske motorne žage.
KLIKNITE TUKAJ za podrobnejšo predstavitev kombiniranega električnega drobilnika.

Kontakt za več informacij:
Produktni vodja STIHL in VIKING – Ivan Poldan
M: 041/ 704-047
T: 01/ 759-1100
E: info@unicommerce.si
W: www.unicommerce.si

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Pravilna rez žive meje in košnja

 1. Alojz

  vse kar objavite in napišete je zelo koristno samo tako naprej.mene pa bolj zanima trava,imam probleme z zeljo in mahom.odpravil sem in prezračil sem staro travo,sem pognojil,na žalost ni dovolj dežja,ostalo je še nekaj trave pa nevem ali lahko na obstoječo travo posejem novo,ali kaj moram narediti,kakšno seme naj vzamem,pika plus je odlična samo je predraga.ko posejem moram seme prekriti z zemljo,ker je velik problem za zemljo,lahko vzamem zemljo v vrečah.vesele praznike in l.p. hvala za ogovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, hvala za pozitivno oceno, za zgoščevanje trate lahko dosejete seme za dosejevanje. Prazna mesta prerahljajte in posejte kakovostno seme.

   Reply
 2. Ivan Skok

  Dobil sem koristne informacije kako bom obnovil živo mejo,ki je spodaj zelo redka in se ne obraste dovolj.Hvala in le tako naprej z delitvijo koristnih nasvetov.
  Lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *