Ideja za preprosto in inovativno nagrobno dekoracijo

Osnova za sajenje iz obstojnega papirja

posoda iz papirja za cvetje

Obstojna posoda iz papirja.

Priskrbimo si ustrezno posodo. V našem primeru smo izbrali črno posodo iz papirja, ki je obstojen. Na spodnji strani moramo narediti luknje, skozi katere odteka odvečna voda. Tako smo se izognili tudi plastiki in smo nekaj več naredili tudi za okolje.

Mačehe nežno izlončimo. Vidimo, da imajo sadike zdrav močan koreninski preplet.

Določanje višine koreninske grude in sajenje

odstranjevanje korenin

Odstranjevanje spodnjega dela korenin pri mačehah.

Nato preverimo višino posode in višino koreninske grude. Brez velike škode, spodnji del koreninske grude odstranimo. Ko mačehe vstavimo v posodo, mora biti koreninska gruda poravnana z robom posode.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Dodajanje in prekrivanje gobe za sveže rezano cvetje

Nato lahko uporabite novo gobo za sveže cvetje ali pa v našem primeru staro, že rabljeno. To pa zato, ker bomo z njo zapolnili le vmesne prostore med mačehami, in ne bomo uporabili svežih materialov.

goba za rezano cvetje

Dodajanje gobe za sveže rezano cvetje.

Koščke gobe prekrijemo z mahom, ki ga pritrdimo z žico. Iz žice namreč naredimo sponke v obliki črke U, dolžina mora biti 5 cm. Torej odrežemo 10 cm žice in jo na sredini ukrivimo.

mah

Prekrivanje gobe z mahom.

Pravilna rez stebla eksotičnih plodov

Ko je mah pritrjen, pravilno postrani spodrežemo stebla eksotičnih plodov.

stebla porežemo postrani

Stebla spodrežemo postrani, da se dobro zagozdijo v gobi.

Če je steblo odrezano postrani, se zagozdi v gobi in ostane v želenem položaju. Če pa je steblo odrezano naravnost, se nam obrača in lahko tudi pade iz aranžmaja.

Lotosove plodove lahko spodaj prebodemo s palico in jih nato samo vstavimo v nagrobno dekoracijo.

Zaporedje dodajanja eksotičnih plodov

Ko imate pripravljene eksotične plodove, da jih lahko umestite v dekoracijo, najprej namestite ene vrste plodov, potem dodate druge. Kot vidite, imate lahko različne barve mačeh in s kombinacijo barv oblikujete aranžmaje, ki imajo različne učinke.

Najprej namestite ene vrste plodov, potem dodate druge.

Pozorni smo na barve cvetja, plodov in groba

Če uporabite le črne mačehe, izstopajo bolj plodovi.V primeru, da imate bolj intenzivne barve, pa tudi mačehe postanejo enako opazne kot plodovi. Pri izbiri barv upoštevajte barve nagrobne plošče in robnikov.

nagrobna dekoracija

Nagrobna dekoracija in kombinacija s temno barvo mačeh.

Kakšne mačehe lahko uporabimo za nagrobno dekoracijo?

Mačehe so najpogostejše okrasne rastline, ki jih sadimo v tem času. Imamo celo vrsto različnih sort, od pokrovnih, prevešajočih, velikocvetnih, malocvetnih, da o barvah ne govorimo. Ampak, lahko mogoče mačehe uporabimo tudi na malo drugačen način?

nagrobna dekoracija cvetje

Ideja za nagrobno dekoracijo v svetlejših tonih.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *