Pomladansko presajanje sobnih rastlin

KLIKNITE NA VIDEO za ogled kako presajamo najbolj pogoste lončnice:

Za lepe cvetoče ali samo zelene sobne lončnice je presajanje pomembno opravilo.

Presajanje v glinen lonček, v čem prednost pred plastičnim lončkom?

glinen lonček

Glineni lončki so bolj naravnega videza. Vpijajo več vlage, posledično voda v glinenih lončkih manj zastaja zato je možnost gnitja korenin manjša.

Pri glinenih lončkih lahko s prostim očesom vidimo do kam sega nivo vlage. Lonček se pod vplivom vlage temnejše obarva. Pri glinenih lončkih lahko vlažnost preizkusimo tudi z zvokom. Če potrkamo ob suh lonček je zvok glasnejši kot ob mokrem lončku, kjer je zvok ob potrkavanju zamolkel.

V glinenih Lončkih se korenine pogosto zaraščajo v stene lončka

Pri glinenih lončkih se korenine velikokrat oprimejo notranjih sten lončka. Preden jih izlončimo, lonček potrkamo ob mizo, da se korenine ločijo od sten glinenega lončka. Tako preprečimo poškodbe korenin. V kolikor rastline iz lončka nikakor ne moremo izlončiti je treba lonček razbiti.

Plastični lončki so enostavnejši za uporabo

Korenine se v plastičnem lončku enakomerno razrastejo ob stenah lončka, se ne oprijemajo, zato jih lažje izlončimo.

plastičen lonček

Plastični lončki zadržujejo več vlage, zato je možnost gnilobe korenin ob preobilnem zalivanju pogostejša težava. To še posebej velja, ko imamo gojitveni lonček postavljen v okrasni lonec iz katerega po zalivanju rastlin ne odtočimo odvečne zastajajoče vode.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Izbira velikosti lončka je pomembna

velikost lončka

Nov lonček v katerega bomo presadili rastlino naj bo le za številko ali dve večji od obstoječega. Lončnic ne presajamo pregloboko ali preplitvo.

Kako pravilno presadimo rastlino?

Rastlino previdno vzamemo iz lončka. Pregledamo korenine in izrežemo korenine, ki izraščajo iz dna gojitvenega lončka. Korenine, ki so prerasle dno lončka so velikokrat poškodovane ali nagnite.

presajanje orhideje

Rastlino previdno položimo v nov lonček, kateremu smo predhodno na dnu uredili drenažo iz večjih kamnov ali črepinj. Za drenažo na dnu lončka je uporaben tudi glinopor, da voda nemoteno odteka.

Korenine nekoliko zrahljamo in dodamo primeren substrat. Rastni substrat lepo razporedimo okoli lončka, rahlo potrkamo z lončkom ob mizo, da se substrat enakomerno razporedi po celotnem volumnu.

Cvetočih rastlin ne presajamo

Rastline presajajte v mirovanju. Cvetočih rastlin ne presajajte, saj za rastline v času cvetenja pomeni velik stres.

Kakšen substrat izberemo za sobne rastline?

substrat

Substrat naj bo rahel, naj ima nekaj kamenja, stiroporja, humusa in primerne fizikalno kemične lastnosti. Izberimo le substrate priznanih proizvajalcev. Tako bodo rastline bistveno lepše uspevale, predvsem pa bodo bolj zdrave in lepše cvetele. Ne pozabite na redno gnojenje tekom rastne dobe.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Orhideje falenopsis presajamo pazljivo

Orhideje falenopsis so pogoste prebivalke domov. Pri presajanju je treba paziti, saj so preraščene korenine zelo lomljive.

Orhideje falenopsis imajo ob preobilnem zalivanju težavo z gnilobo korenin. Takšne korenine izrežemo in upamo, da si bo orhideja opomogla z ostankom zdravih korenin. Velikokrat orhideje tipa falenopsis neumorno poganjajo nove korenine, s katerimi se trudi preživeti.

Za presajanje orhidej izberemo substrat iz lubja

Substrat za orhideje je večinoma sestavljen iz lubja. Orhideje falenopsis v naravi rastejo kot epifiti. To pomeni, da se s svojimi koreninami oprijemajo predvsem drevesnih debel.

lubje

Lubje uporabljamo zato, da se orhideja v lončku stabilizira in črpa vodo s hranili. Orhidejo previdno postavimo v nov lonček in obsujemo z lubjem. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo vršičkov korenin.

Za presajanje orhidej izberemo prozoren lonček

Lonček naj bo prozoren. Tudi korenine orhidej izkoriščajo nekaj fotosinteze. V prozornem lončku bomo tudi lažje opažali razvoj korenin in orhidejo še pravočasno presadili.

prozoren lonček

Korenine orhideje so zelenkaste barve, ko so omočene in belo sive barve, ko so suhe.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *