*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Prezimne orhideje za vaš vrt

Kliknite na video za ogled.

Nasvet smo pripravili v sodelovanju z Maticem Severjem iz Trajnice Carniola

Povsem prezimno trdne

Mnogi pohodniki se razveselijo pogleda na našo največjo samoniklo orhidejo lepi čeveljc, Cypripedium calceolus, če le imajo srečo, da uzrejo to zaščiteno lepotico. Sedaj si čeveljc lahko posadimo tudi v lasten vrt.

prezimne-orhideje-6

Ti bližnji sorodniki, najpogosteje križanci, so zelo odporni proti mrazu, zato ni bojazni, da bi nam zmrznili, kar se dogaja pri nekaterih pogojno prezimnih vrstah, ki se jih prav tako prodaja kot vrtne orhideje oz. kukavice.

Kam jih posadimo?

Čeprav dokaj pogosto v knjigah in revijah videvamo čeveljce posajene v sklopu senčnih in polsenčnih leg, za res dobro cvetenje potrebujejo vsaj nekaj ur neposrednega sonca. Pravzaprav jih lahko sadimo tudi na polno sonce. Pazimo le, da so tla zelo odcedna, saj je edino kar jih hitro uniči, zastajanje vode.

V tla skopljemo večjo jamo in vanjo nasujemo mešanico zemlje, listavke, komposta, kremenčevega peska, lahko tudi perlita, drobljene vulkanske kamnine in podobnih materialov, ki omogočajo hitro odtekanje vode.

Kako raste, kdaj cveti?

Rastlina se v ugodnih pogojih hitro množi in vsako leto požene več poganjkov. Le-ti poganjajo v obliki gostega šopa in v nekaj letih lahko pričakujemo 20 in več poganjkov.

prezimne-orhideje-7

Obdobje cvetenja variira od sorte do sorte, večina pa jih cveti v drugi polovici maja in v začetku junija. Poznamo več barv, najpogosteje pa sadimo rumene, belo-rjave, belo-rožnate, povsem bele in rožnate sorte.

Čeveljci v loncih?

Ja, tudi v loncih in drugih cvetličnih posodah dobro uspevajo. Potrebujejo sicer malo večje posode s prostornino vsaj 10 litrov. Tudi v tem primeru uporabimo zgoraj opisano zelo odcedno mešanico substrata, lahko pa kupimo tudi prav posebej pripravljen substrat za čeveljce, ki ga dobimo v specializiranih prodajalnah.

Lonec naj bo obsijan s soncem, izogibamo se le najhujšim pripekam, zato na vročih južnih balkonih poskrbimo, da bo vsaj sredi dneva malo zasenčen. Nekatere izkušnje z Slovenije kažejo, da se čeveljci razmnožijo celo hitreje v loncih kot posajeni v tla.

  

Kako velike sadike so na voljo?

Prezimne orhideje imajo zaradi zahtevne začetne vzgoje navadno višje cene kot druge trajnice, a smo poplačani z res izjemnimi oblikami in barvami.

© Matic Sever, Trajnice Carniola

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


2 komentarjev na “Prezimne orhideje za vaš vrt

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.