*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Prezimovanje lončnic, posodovk in ostalih trajnic

Spet druge preidejo v delno stanje zimskega mirovanja, zato jih je bolje postaviti na sončen, vendar hladen kraj. Nekatere rastline pa se pogreznejo v zimski spanec, zato jih je treba čez zimo temu primerno skladiščiti.

Kateri so načini prezimovanja občutljivih rastlin?

Plumbago, kapski svinčenec.

Metrosideros tomentosa – novozelandsko božično drevo.

Skupina lončnic: Vse trajnice, ki niso odporne na mraz, lahko prezimimo, vendar so možnosti odvisne od tega, kakšen prostor imamo na voljo. Za kaj se boste odločili, bo odvisno od tega, po kakšni umetelnosti hrepenite, pa tudi, kaj vam je bolj pri srcu.

Na mraz občutljive rastline lahko skladiščimo na tri različne načine, vsak od njih pa je prilagojen točno določenim vrstam rastlin, kar seveda ne pomeni, da jih lahko ohranjamo samo tako, vendar da je to preprosto najboljša pot, ki jo lahko uberemo.

1. Sončna okenska polica

Nekatere na mraz neodporne trajnice – tudi marsikatere tropske rastline, kot denimo begonije in ščirovke – boste naravnost osrečili na sončni okenski polici, obrnjeni na vzhod, zahod ali jug.

Zanje skrbite tako kot za običajne rastline, ki jih imate doma, redno jih zalivajte in gnojite. Če boste termostat v hiši nastavili na temperaturo med 18 in 21°C, bodo rastline mislile, da so se znašle v tropski zimi.

Morebiti bodo rastline zato rasle počasneje, a kljub temu še naprej vztrajno. Potrebovale bodo vsak, še tako droben, sončni žarek, ki jim ga le lahko priskrbite. Če vam v hišo ne posije dovolj sonca, jih lahko osrečite z dodatnim virom svetlobe, denimo s fluorescentno lučjo, po kateri radi segajo mnogi vrtnarji za zelenjavne sadike.

2. Hladen in svetel kotiček

Druga skupina trajnic, ki pozimi ne prenašajo zmrzali, takrat delno miruje, zato se pri njih najbolje obnese zelo hladen, a sončen prostor v hiši, denimo v nezakurjeni verandi ali spalnici, ki jo redko uporabljate.

Takšne rastline domujejo v krajih z suhimi in mrzlimi zimami, recimo na Južnoafriškem višavju ali v Sredozemlju. Najbolj jim prijata temperatura od 4 di 10°C in zvrhana »malha« sončne svetlobe. Takšni pogoji so pri srcu najbolj trajnicam, ki ne zdržijo zmrzali.

3. Temna klet ali shramba

Nekaterim rastlinam bolj diši tema, zato zimo preživijo v kleti. Mednje uvrščamo predvsem stebeljne gomolje, čebulice in gomolje. Drugim, denimo kanam, bolj sede tema, v kateri je vlažno. Spet druge, denimo dalije, se bodo bolje izkazale na suhem kraju.

Nekatere rastline iz drugih skupin lahko preživijo obdobje zimskega mirovanja v temi skoraj tako dobro kot na sončni svetlobi. Nekatere salvije, angelske trobente, banane (Musa), limonska verbena (Aloysia), gloksinija in Bouvardia ternifolia lahko prezimijo v kleti kar v svojih posodah.

Podskupino čebulic in stebeljnih gomoljnic lahko pustite kar v istem cvetličnem loncu, v katerem so rastle vse poletje, lahko pa jih prestavite v papirnate vrečke.

Ker prenašajo toplejšo temperaturo in ne bodo pognale, dokler jih ne boste zalili, jih prestavite v shrambo, kjer bo dovolj temno in suho, da bodo lahko mirovale. V to skupino sodijo rastline iz rodu Bessera, viseča boginja, Amorphophallus (hudičev jezik) in nekatere zajčje deteljice.

  

Kako zalivamo in gnojimo tekom zimskega obdobja?

Zalivanje lončnic.

Rastline, ki ne prenesejo zmrzali, uspešno prezimijo, je ključnega pomena, da raje zalijete premalo kot pa preveč, prst v posodi pa se mora do naslednjega zalivanja vsekakor posušiti.

Pozimi je pametno občasno rastline postaviti pod prho, saj vam bodo resnično hvaležne za dodatno vlago, listi se jim bodo veliko lepše zasvetili. Lahko pa uporabite tudi mokro krpo ali papirnati servet in pobrišete vsak večji list posebej. Zlahka pozabimo, koliko prahu se pozimi nabere v ogrevani hiši.

Ko se dnevi začnejo daljšati, začnite rastline počasi dognojevati z uravnoteženim tekočim gnojilom, recimo s 5-10-10, da bodo cvetni popki začeli rasti in se razvijati.

TABELA 1. Seznam rastlin glede na način prezimovanja:

Sončno in toplo Svetlo in hladno Temno in vlažno Temno in suho
Akalifa Abutilon Citronka Gladiola
Agava Agapant (afriška lilija) Kana Nekatere salvije
Aloja Anigozant Dalija Sinningia
Begonija Citrusi Figa
Krasula Figa
Hibiskus Fuksija
Kalanhoja Jasmin
Lantana Mandevilla
Neoregelia Pasijonka

Zeleni svet priporoča:

Poznamo mnogo na zmrzal neodpornih trajnic, ki jih v jeseni zavržemo, ker pač ne vemo, da bi se jih dalo prezimovati, ali pa zato, ker preprosto nimamo ustreznega prostora, ki bi jim ga ponudili za čas zimskega mirovanja.

Vir: Kako prezimimo lončnice, avtorja Alice in Brian Mcgowan.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “Prezimovanje lončnic, posodovk in ostalih trajnic

  1. Eli

    Mene zanima za drevo življenja kupila sem ga pred 60 dni pa me zanima glede zalivanja in kako delati z njim hvala za pomoč lep pozdrav Eli

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *