Jesensko rahljanje zelenjavnega vrta opravimo pred mrazom

Video nasvet in vsebino smo pripravili v sodelovanju z Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo in okrasne rastline.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka.

Prekopavanje ali rahljanje tal v domačem vrtu?

Vrtna tla ali zemljo lahko pred zimo pripravimo na dva načina. Nekateri so zagovorniki rahljanja tal in drugi prekopavanja. V našem vrtu imamo težka ilovnata tla in jih jeseni že nekaj let samo globoko rahljamo z ruskimi vilami. Tudi lažja peščena tla je treba pred zimo globoko rahljati. Skrb za tla v jesenskem času se zelo obrestuje in vrt nas nagradi z bogatim pridelkom.

Ruske vile Premium so še posebno primerne za pripravo gredic pred jesenskim sajenjem česna ali boba. Vrtne grede globoko rahljamo, ko se zemlja lepo drobi in je primerno suha. Izogibamo se delu na zemlji v hladnem novembru, saj želimo ohraniti čim več mikroorganizmov v tleh. V jesenskem času obvezno pripravimo težka, ilovnata tla, da lahko spomladi hitreje sejemo in sadimo prve vrtnine,

lopata in ruske vile

Tla so lepše, hitreje lažje pripravljena z Ruskimi vilami Premium (črna barva).

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Težka ilovnata tla pred zimo in vsakim sajenjem, setvijo globoko rahljamo. Tako so tla bolj propustna za zrak in vodo. V tako pripravljenih tleh se tudi talni živi svet bolje počuti. Ob jesenskem globokem rahljanju z ruskimi vilami  ne pozabimo na gnojenje s kompostom, gnojem ali kupljenimi organskimi gnojili.

Kdaj pripravimo vrtna tla v jesenskem času?

ruske vile in jesenska priprava tal

Tla v jesenskem času pripravimo, ko se sprostijo gredice.

Vrtna tla v domačem zelenjavnem vrtu pripravimo, ko se nam v jesenskem času sprostijo proste gredice. Vse je odvisno tudi od vremena. V času jesenskega deževja je dobro obdelati vrtna tla takoj, ko so primerna za obdelavo. Pomembno je, da se zemlja ne oprijema orodja in obutve.

Globoko rahljanje tal, prekopavanje in gnojenje v hladnem novembru odsvetujemo. Drugače je, če je jesen topla. To svetuje tudi Miša Pušenjak v zgornjem video posnetku. Če želimo poskrbeti za talni živi svet je najbolje, da vrtna tla pripravimo od začetka do sredine ali konca oktobra. Obdelamo jih lahko tudi v toplem novembru, če je vrt na Primorskem.

V topli jeseni lahko vrt obdelamo tudi konec oktobra, če v kratkem ni napovedanega hujšega mraza. V primeru jesenskega deževja tla obdelamo, ko niso mokra. 

Zadovoljstvo po končanem delu z Ruskimi vilami Premium (NOVO)

Prednost dela z Ruskimi vilami Premium

Hrbtenica je pri delu z Ruskimi vilami Premium manj obremenjena.

 

 • vrtna tla pripravimo brez težkih naporov
 • delo poteka 3 do 4 krat hitreje
 • pri delu stojimo pokončno
 • hrbtenica je manj obremenjena
 • roke delajo z manjšo silo.

Pozitivno vplivamo na talni živi svet in mikroorganizme. Tudi korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje počutijo.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile-Premium (NOVO), 30 cm, ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Z gnojem gnojimo jeseni in ne spomladi

Pravi gnoj je doma samo še  na podeželju, včasih se ga najde tudi na kmetijah ob obrobju mest. Hlevski gnoj, ki ga dodajamo jeseni začne že razpadati, čez zimo se proces ustavi in spomladi se razpadanje nadaljuje. Tako imajo rastline v začetku vegetacije hranila že na razpolago.

Domač hlevski gnoj

Gnoj jeseni raztresemo po površini tal in ga ob rahljanju vdelamo v tla z lopato ali Ruskimi vilami, ki jim odstranimo zgornje vilice. Tako gnoj ni zakopan pregloboko in je vrtninam dosegljiv v področju korenin. Vsi, ki tla obračate z lopato, pazite, da ga ne zakopljete pregloboko, saj tam rastlinam ni dosegljiv. Prednost pri pripravi tal imajo ruske vile, ki jim odstranimo zgornje drobilne vilice in z lahkoto obrnemo zemljo, da hlevski gnoj vdelamo v tla.

Če z gnojem gnojimo spomladi se zgodi, da so rastline lačne v začetnem obdobju rasti. Treba je vedeti, da gnoj rabi dva do tri mesece, da se začnejo sproščati hranila.

Kako uporabljamo kompost in kupljena organska gnojila?

Domač kompost in kupljena organska gnojila najlažje vdelamo, ko rahljamo tla z ruskimi vilami. Tako gnojilo konča v zgornjem sloju tal. Tako bodo hranila vezana v tleh in ne bodo izhlapevala v ozračje ali se pretirano izpirala v podtalnico. To velja predvsem za dušik.

Organski-vrt-peleti

 

V jeseni dodamo polovični odmerek komposta ali kupljenih organskih gnojil. Spomladi dodamo drugo polovico predpisanega odmerka. To naredimo teden dni pred sajenjem ali setvijo. Tako imajo rastline hranila na razpolago tudi v začetku rasti, ko jih posadimo ali posejemo na vrt. Hlevski gnoj je treba vdelati z lopato, ker drugače ni mogoče.

Pred zimo poskrbite za zeleno gnojenje in sajenje česna

Pšenica za zeleno gnojenje.

Čas za zeleno gnojenje je od sredine septembra do sredine oktobra ali celo konec oktobra. V tem času posejete ozimna žita, ki tako razvijejo dovolj listne mase in jih potem v spomladanskem času  vdelajte v tla. Vedno je dobro, da jih vdelamo vsaj dva do tri tedne pred setvijo ali sajenjem vrtnin.

Takoj po prvi slani sadimo česen. V normalni jeseni se obdobje ujema s sredino oktobra. Sadimo ga lahko tudi v začetku novembra in kasneje. Vse je odvisno od nadmorske višine in kraja vrta. V toplejših delih Slovenije ga sadimo kasneje. Dobro je, da pred zimo požene korenine in ne preveč listov.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela?

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka in Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “Jesensko rahljanje zelenjavnega vrta opravimo pred mrazom

 1. Marjetka Stošič

  Pozdravljeni Zeleni svet.
  V zadnjih prispevkih se med tekstom pojavljajo vabila za vpis podatkov, za prejemanje dodatnih vsebin. A to pomeni, da se moram še kje prijaviti, da ta prva prijava za prejemanje novic Zeleni svet, ne zadošča?
  Oprostite, zmedlo me je.
  LP,Marjetka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, povezave so vstavljene zaradi lažjega razumevanja in preglednosti. Večinoma obiskovalci spregledajo okence za prijavo.

   Reply
 2. Tami

  Pozdravljeni, hvala za koristne nasvete, vaša stran je super! Imam še eno vprašanje, november je že tu, oktobra pa nismo prekopavali in gnojili. Kaj svetujete, da pustimo vrt sedaj tak kot je? Ali vseeno zemljo pripravimo – prekopljemo in pognojimo – novembra, ko se je že shladilo? Če ne, se to naredi potem spomladi? Hvala za odgovor in lep dan! Tami

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, hvala, se trudimo. V deževnem vremenu ne prekopavajte. Z deli začnite šele, ko se zemlja ne lepi na orodje in čevlje. vsekakor pa hlevski gnoj in manjši del briketiranih gnojil lahko potresete.

   Reply
 3. Darja

  Pozdravljeni.
  Najprej hvala za vse vase nasvete in priporocila. Imam vprasanje ali lahko zrahljamo oziroma prekopljemo vrt z vrtno frezo. Bi pa uporabili briketno gnojilo (polovico – drugo polovico spomladi pred setvijo).
  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Darja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, lahko prekopljete s frezo, poberite tudi vse koreninske plevele. Lahko uporabite polovico briketiranih gnojil že jeseni.

   Reply
 4. Marija

  Pozdravljeni.
  Prosim za nasvet, kako se rešiti rovk.
  Travnik je preluknjan oz. prerešetan.
  Hvala in lep pozdrav.
  Marija

  Reply
 5. Judita

  Pozdravljeni,
  na Rakovi jelsi imam vrt. Ker je zelo mokro (barje), me zanima, ali naj delnopognojim s konjskimi briketi zdaj ali šele spomladi.
  Celo zimo je voda na vrtu, če po gojim delno zdaj, bo slo gnojilo pregloboko. Zdaj bomo na nosili zastirko iz listja, lani je vse lepo zgnilo do pomladi.

  Reply
 6. Andreja

  Pozdravljeni!

  Prosila bi vas za nasvet v vrtu imam zelo zbito zemljo, čeprav jo redno okopavam je vedno tako zbita. Kaj mi svetujete.

  Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Andreja, verjetno bo treba zemlji dodati nekaj več peska ali organske snovi. Točen odgovor bi dobili, če bi zemljo analizirali in bi vam z laboratorija jasno povedali, kaj in koliko dodati, da bo zemlja bolj rahla.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *