*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Priprava zelenjavnega vrta pred zimo

Video nasvet in vsebino smo pripravili v sodelovanju z Mišo Pušenjak, strokovnjakinjo za zelenjadarstvo in okrasne rastline.

Kliknite spodaj za ogled video posnetka.

KLIKNITE TUKAJ za ogled knjige ZELENJAVNI VRT, Miša Pušenjak.
KLIKNITE TUKAJ tudi za ogled nove knjige Naravno varstvo rastlin, Miša Pušenjak.
KLIKNITE TUKAJ za lopate za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za vile za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za grablje za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo orodja za vrt.

Prekopavanje in rahljanje tal pred zimo

Prekopavanje tal v vrtu

Vrtna tla ali zemljo lahko pred zimo pripravimo na dva načina. Nekateri so zagovorniki rahljanja tal in drugi prekopavanja. Težka in ilovnata tla je pred zimo dobro prekopati, lahka peščena tla lahko samo prerahljamo.

Na vsakih nekaj let je dobro vsa vrtna tla prekopati, saj se drugače v predelu korenin tvori težje propustna plast za vodo. To vsekakor ni dobra osnova za bogat pridelek. Ob prekopavanju in rahljanju tal ne pozabimo na gnojenje s kompostom, gnojem ali kupljenimi organskimi gnojili.

Z gnojem gnojimo jeseni in prekopljemo tla

Pravi gnoj je doma samo še  na podeželju, včasih se ga najde tudi na kmetijah ob obrobju mest. Hlevski gnoj, ki ga dodajamo jeseni začne že razpadati, čez zimo se proces ustavi in spomladi se razpadanje nadaljuje. Tako imajo rastline v začetku vegetacije hranila že na razpolago.

Domač hlevski gnoj

Gnoj jeseni vkopljemo v tla in pazimo, da ga ne zakopljemo pregloboko, saj tam rastlinam ni dosegljiv.

Če z gnojem gnojimo spomladi se zgodi, da so rastline lačne v začetnem obdobju rasti. Treba je vedeti, da gnoj rabi dva do tri mesece, da se začnejo sproščati hranila.

Kako uporabljamo kompost in kupljena organska gnojila?

Domač kompost in kupljena organska gnojila vkopljemo v zgornji sloj tal, tako bodo hranila vezana v tleh in ne bodo izhlapevala v ozračje ali se pretirano izpirala v podtalnico. To velja predvsem za dušik.

Organski-vrt-peleti

 

V jeseni dodamo polovični odmerek komposta ali kupljenih organskih gnojil. Spomladi dodamo drugo polovico predpisanega odmerka. To naredimo teden dni pred sajenjem ali setvijo. Tako imajo rastline hranila na razpolago tudi v začetku rasti, ko jih posadimo ali posejemo na vrt.

KLIKNITE TUKAJ za recept kako pripravimo najboljši kompost.
KLIKNITE TUKAJ za lopate za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za vile za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za grablje za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo orodja za vrt.

Kdaj prekopavamo vrtna tla v jeseni?

Vrtna tla v domačem zelenjavnem vrtu prekopavamo, ko se nam v jesenskem času sprostijo proste gredice. Vse je odvisno tudi od vremena. V času jesenskega deževja je dobro obdelati vrtna tla takoj, ko so primerna za obdelavo. Pomembno je, da se zemlja ne oprijema orodja in obutve.

Prekopavanje tal in gnojenje v hladnem novembru odsvetujemo. To svetuje tudi Miša Pušenjak v zgornjem video posnetku. Če želimo poskrbeti za talni živi svet je najbolje, da vrtna tla prekopljemo od začetka do sredine ali konca oktobra. V topli jeseni lahko vrt obdelamo tudi novembra. V primeru jesenskega deževja tla prekopavamo, ko niso mokra. 

vrtne karte

Pred zimo poskrbite za zeleno gnojenje

Pšenica za zeleno gnojenje.

 

Čas za zeleno gnojenje je od sredine septembra do sredine oktobra ali celo konec oktobra. V tem času posejete ozimna žita, ki tako razvijejo dovolj listne mase in jih potem v marcu vdelajte v tla. Vedno je dobro, da jih vdelamo vsaj dva do tri tedne pred setvijo ali sajenjem vrtnin.

Zeleni svet priporoča

KLIKNITE TUKAJ za recept kako pripravimo najboljši kompost.
KLIKNITE TUKAJ za lopate za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za vile za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za grablje za vrt.
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo orodja za vrt.

Za optimalen domač pridelek PRIPOROČAMO NAKUP VSAJ DVEH izdelkov na osnovi efektivnih mikroorganizmov. Plačilo po povzetju in dostava po pošti.

V branje priporočamo vseh 6-ih knjig priznane avtorice Miše Pušenjak. Zelo uporabna je nova knjiga Naravno varstvo rastlin (NOVO!). Prelistajte tudi knjigo Visoke grede in vrtički v posodah, ter knjigo Rastlinjaki v vrtu. Najobširnejša in celovita je knjiga Zelenjavni vrt, uporabna je tudi knjiga Moj EKO vrt. Praktičen in uporaben je tudi priročnik Vodnik po vrtu.

Za ogled knjig Miše Pušenjak KLIKNITE NA SPODNJE POVEZAVE:

Oglejte si tudi:

 • Vsi nasveti za gojenje vrtnin, KLIKNITE TUKAJ.
 • Več o gnojenju s kompostom si preberite s klikom TUKAJ.

 

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


6 komentarjev na “Priprava zelenjavnega vrta pred zimo

 1. Marjetka Stošič

  Pozdravljeni Zeleni svet.
  V zadnjih prispevkih se med tekstom pojavljajo vabila za vpis podatkov, za prejemanje dodatnih vsebin. A to pomeni, da se moram še kje prijaviti, da ta prva prijava za prejemanje novic Zeleni svet, ne zadošča?
  Oprostite, zmedlo me je.
  LP,Marjetka

  Odgovori
 2. Tami

  Pozdravljeni, hvala za koristne nasvete, vaša stran je super! Imam še eno vprašanje, november je že tu, oktobra pa nismo prekopavali in gnojili. Kaj svetujete, da pustimo vrt sedaj tak kot je? Ali vseeno zemljo pripravimo – prekopljemo in pognojimo – novembra, ko se je že shladilo? Če ne, se to naredi potem spomladi? Hvala za odgovor in lep dan! Tami

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, hvala, se trudimo. V deževnem vremenu ne prekopavajte. Z deli začnite šele, ko se zemlja ne lepi na orodje in čevlje. vsekakor pa hlevski gnoj in manjši del briketiranih gnojil lahko potresete.

   Odgovori
 3. Darja

  Pozdravljeni.
  Najprej hvala za vse vase nasvete in priporocila. Imam vprasanje ali lahko zrahljamo oziroma prekopljemo vrt z vrtno frezo. Bi pa uporabili briketno gnojilo (polovico – drugo polovico spomladi pred setvijo).
  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Darja

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.