*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako pripravimo zemljo za rastline?

Strokovnjak Tomaž Čufer  nam bo v video nasveti pojasnil vse, skrivnosti priprave dobre zemlje, ki jo uporabljamo v vrtu, balkonu in terasi.

Ob ogledu video nasvetov vam bomo predstavil kako naredimo zemljo za balkonske rože. Posebno mešanico zemlje uporabimo tudi za presajanje sadik vrtnin na prosto, presajanje grmovnic, trajnic in dreves.

Kliknite na spodnje video nasvete in si oglejte recepture za pripravo dobrih zemelj.

Kakšne so lastnosti dobre zemlje?

Sestavine, ki se uporabljajo za izdelavo substratov so: črna šota, bela šota, kokosova šota, lesna vlakna, perlit, kompost, zeolit, kamninska moka, plovec in ostale vulkanske kamnine. Te sestavine najdemo tudi v zemljah Humko Zeohum Balkon Mix, Humko Balkonska zemlja in Humko Dobra zemlja.

V nadaljevanju bomo za zemljo uporabljali izraz substrat, kar je tudi strokovno pravilno. Substrat imenujemo mešanico različnih sestavin oz. komponent, katerih vsebnost in njihovo razmerje je značilno posamezni vrsti rastlin in namenu uporabe (balkonske rastline, vzgoja sadik, sajenje na prosto, sajenje trajnic).

  
KLIKNITE TUKAJ  za ogled kakovostnih zemelj, ki so narejene v Sloveniji.

Izbira dobre zemlje za balkonske rože

Balkonske rastline rabijo kar veliko naše pozornosti. Predvsem moramo že na začetku izbrati kvalitetno zemljo. Tako jim zagotovimo ustrezno oskrbo z vodo in hitro dostopnost hranil. Manj težav imamo tudi z neprimerno lego in ostalo oskrbo.

DSC_0287Kakovostni substrati za balkonske rože so sestavljeni iz mešanice večjega dela bele šote, nekaj manj črne šote ter malenkost kokosove šote. Za boljše zadrževanje vode in hranil so dodani plovec, perlit in zeolit ter kamninska moka.

Za balkonske zasaditve priporočamo uporabo substratov Humko Zeohum Balkon Mix, Humko Balkonska zemlja, Humko Dobra zemlja in Humko Flor.

  

Ob setvi za sadike izberemo poseben substrat

Za vzgojo sadik ni primeren kar vsak substrat. Substrat za setev, pikiranje naj bo dovolj zračen, zadržuje naj tudi dovolj vlage. Takšen substrat je tudi Humko Carbohum setveni substrat.

Sestavljen je iz polovice bele šote, nekaj kokosove šote, kar vpliva na nižji pH. Vsebuje večji delež fosforja, ki pospešuje rast korenin.

Rastline, ki jih sadimo na prosto zahtevajo težko zemljo

Za drevesa, grmovnice, trajnice uporabimo drugačno zemljo. Če ne uporabljate ustreznih substratov v se v praksi velikokrat soočamo z dejstvom, da se neustrezna zemlja toliko posedla, da je koreninski sistem tudi za tretjino pogledal iz zemlje. Če izberemo zemljo Humko Royal garden ali Humko Vulkahum mix 60 s tem nimamo težav.

Substrati za sajenje vrtnin na prosto

Sadike pred presajanjem na prosto za dan ali dva aklimatiziramo pod nadstreškom, saj so predhodno uspevale v rastlinjakih. Tako bodo ob presajanju na prosto primerno utrjene.

Za presajanje vrtnin na prosto uporabimo substrat Humko Kompostna mešanica za presajanje, ki ima vse sestavine za dobro vraščanje sadik.

Katera organska gnojila izbiramo in kako gnojimo?

Za temeljno gnojenje in tudi kasneje dognojevanje na vrtu, posežemo po organskih gnojilih. Vedeti moramo, da je potrebno tudi še dognojevanje v kasnejših razvojnih fazah in da eno gnojenje za obilen pridelek ne bo zadostovalo.

Zeleni svet priporoča:

Ob presajanju in sajenju rastlin uporabljajte zemljo, ki je primerna za posamezno skupino rastlin. V praksi smo spoznali, da nizko cenovne zemlje niso kvalitetne. Podobno velja za gnojila, ki jih uporabljamo v domačem vrtu.

Ste vedeli, da zelo kakovostne zemlje in gnojila proizvajamo tudi v Sloveniji?
KLIKNITE TUKAJ  za ogled kakovostnih zemelj, ki so narejene v Sloveniji.
KLIKNITE TUKAJ  za ogled kvalitetnih organskih gnojil za gnojenje domačega vrta.

Humko d.o.o. in Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


7 komentarjev na “Kako pripravimo zemljo za rastline?

 1. milena

  Zelo se vam zahvaljujem za vaše izkušena priporočila in nasvete, želim še naprej prejemati vaše nasvete…

  LP MILENA

  Odgovori
 2. Lidija

  Hvala za vaše odlične nasvete, rada bi, da bi mi nasvete še pošiljate na moj email. Hvala in uspešno leto vam želim.

  Odgovori
 3. Vanka

  Lepa hvala za vaše dragocene nasvete v prispevkih, zelo, zelo uporabni in že dolgo pričakovani.
  Lp, V.

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.