*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Prve setve za vzgojo lastnih sadik zelenjave

Zakaj vzgajamo lastne sadike zelenjave?

Z vzgojo lastnih sadik zelenjave dosežemo zgodnejši pridelek. Na direktno setev na prosto je potrebno počakati, da se tla ogrejejo na primerno temperaturo, kar vpliva na kalitev semen. Tudi rastna doba posameznih kultur se v tem primeru skrajša, saj sadike začnejo takoj z rastjo in tako na vrtu tudi bolj izkoristimo prostor.

S setvijo za sadike porabimo manj semena in precej manj bo tudi dela z redčenjem solate, ki jo marsikdo seje pregosto.

Predvsem naj pri vzgoji lastnih zelenjavnih sadik opozorimo na dva pomembna parametra. To sta temperatura kalitve semena, temperatura utrjevanja sadik in primerna osvetlitev. V kolikor omenjenih parametrov ne upoštevamo, so sadike kaj rade hitro pretegnjene in povsem neuporabne.

V domačih razmerah je optimalno temperaturo in osvetlitev pri krajšem dnevu težje dosegati. Za setev ne pozabimo izbrati kvalitetnega semena in setvenega substrata.

KLIKNITE TUKAJ za ogled BIO semen, posebnosti, cvetlic in klasičnih semen.

Februarja sejemo jajčevec in papriko

V drugi polovici februarja pričnemo s setvijo paprike in jajčevca, ki za kaljenje potrebujeta nekoliko dlje časa, kar je tudi zelo odvisno od temperature kalitve. V začetku marca sledi še setev paradižnika v setvenico.

Setev solate, zgodnjih sort kapusnic in špinače

Za vzgojo sadik solate sejemo od začetka februarja dalje. Če bodo vremenske razmere ugodne, prve sadike solate presajamo že v mesecu marcu. Solato presajamo dober mesec po klitju. Sejančkov solate ne pikiramo, zato jo sejemo direktno v kultipake ali multiplošče.

Seme solate sejemo v več zaporednih terminih in si tako zagotovimo svoje sadike čez vso rastno dobo od pomladi do jeseni. Pazimo na ustrezen sortni izbor. Za pomladanske setve izbiramo mehkolistne in krhkolistne glavnate ter rozetaste tipe solat.

Za vzgojo solate na prostem lahko sejete direktno v tople grede in neogrevane rastlinjake. S setvijo solate na prosto pričnemo, ko so tla tudi ponoči ogreta na 5 °C, zato spremljajmo temperaturo tal.

V februarju začnemo s setvami za sadike špinače zgodnjega zelja, cvetače in brokolija.

Sadike solate, špinače in kapusnic (zelje, brokoli…) presajamo v vrt takoj, ko bodo vremenske razmere ugodne in bo zemlja dovolj suha za obdelavo.

V prednosti bomo tisti, ki smo gredice obdelali in pognojili že jeseni in jih ozelenili z ozimnimi žiti za zeleno gnojenje.

Vzgojimo sadike čebule, pora, peteršilja in zelene

Kdor želi, lahko čebulo za sadike seje že konec januarja ali začetek februarja. V tem času sejemo tudi česen iz bulbin.

KLIKNITE TUKAJ za ogled BIO semen, posebnosti, cvetlic in klasičnih semen. 

V tem terminu si vzgojimo sadike zelene (gomoljne, stebelne ali listne), ki za razvoj kakovostne sadike potrebuje kar dva meseca. Zeleno prepikiramo na enako globino, kot je rastla v setvenici.

Kdaj in kako pikirati papriko, paradižnik in jajčevec?

Papriko, jajčevec in paradižnik pikiramo takoj, ko se prvi – klični listi povesijo v vodoravno lego. Paziti je potrebno, da predhodno nismo sejali pregosto, saj se bodo nežne koreninice med seboj prepletle. Iz setvenice previdno skupaj z grudico zajamemo sejanček in ga presadimo v lonček premera 10 ali 12 cm.

Pikiranje paprik

Prepikirane paprike v fazi vodoravnih kličnih listov.

Sejančke lahko presadimo nekoliko globje. Koreninski sistem se bo v lončku primerno razvil do presajanja na prosto po ledenih možeh.

Optimalen čas za setve sadik glede na posamezno področje v Sloveniji?

Vsi omenjeni nasveti so podani za sadike zgodnjih vrtnin, ki jih sadimo v prvi polovici marca v osrednjem delu Slovenije. Če sadik zelenjave ne morete presajati pred sredino marca, z vzgojo sadik pričnite teden ali dva tedna kasneje. S setvami pričnite kasneje tudi, če je zelenjavni vrt na večji nadmorski višini.

V tem primeru boste solato sadili v začetku aprila, s setvijo za sadike pričnite en mesec kasneje oz. v začetku marca.

Optimalna temperatura za razvoj sadik

Temperatura v prostoru naj z razvojem sadike pada, zato je treba zagotoviti primeren temperaturni režim. Če je temperatura previsoka in sadika slabo osvetljena bo sadika vzdolžena oz. pretegnjena. Po domače pravimo, da sadika »podivja«.

Če vam sadike »podivjajo« jim je treba zagotoviti nekoliko nižjo temperaturo in izboljšati osvetlitev. Velikokrat pa je že prepozno. V tem primeru se raje odločajmo za nakup primernih sadik pri vrtnarjih ali pa izboljšajmo in uredimo primeren prostor.

Utrjevanje sadik

Sadike je najbolje kasneje, ko se razvijajo prvi pravi listi prenesti v nekoliko hladnejši prostor (glej tabelo), kjer počasi napredujejo do presajanja na prosto ali v rastlinjak. Temperatura se z razvojem novih listov zmanjšuje. Tako preprečite tudi “pretegnjenost” sadik.

Tabela 1: Optimalna temperatura za vzgojo sadik zelenjave glede na vrsto zelenjave (temperature za 1, 2 in 3 pravi list)

tabela

Zeleni svet priporoča:

 

Setev za domače sadike zelenjave je temelj samooskrbe v vsakem vrtu. Priporočamo, da tudi to leto posejete vrtnine, ki jih najbolj obožujete. 

KLIKNITE TUKAJ za ogled BIO semen, posebnosti, cvetlic in klasičnih semen.

natisni članek

           © Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


8 komentarjev na “Prve setve za vzgojo lastnih sadik zelenjave

 1. Kozel Stanka

  Lepo, da ste pričeli z nasveti za vzgojo lastnih sadik, kar bo marsikomu koristilo, vendar bi bilo koristno, če bi zapisali tudi, kje pa se morda dobi seme za posamezne
  vrste zelenjave v količini, ki jo vrtičkar potrebuje, ker so standardna pakiranja največkrat prevelika. LP

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni gospa Stanka

   Semenske vrečke so pakirane po standardih, posamezna semena dobite lahko le pri prijateljih in znancih ali sosedih.

   Reply
 2. Sonja

  Prosim za nasvet.
  Sadike paradižnika sem imela predolgo na toplem, zato so sedaj pretegnjene. Ali bodo po presaditvi vseeno uspevale in rodile?
  Hvala vnaprej,
  Sonja

  Reply
 3. ANDREJA

  Zelo pohvalno,da ste zelo lepo objavili kako ,kdaj se seje tudi jaz bom šla po vaših stopinjah.Prosim za nasvet kdaj presadim pol viseče pelargonije,ki sem jih prezimila in mi zelo lepo odganjajo.Imam jih že drugo leto in so zelo lepo cvetele.Hvala za odgovor.

  Vrtičkarski pozdrav Andreja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, hvala 🙂 pelargonije presadite v začetku marca, ko se dan podaljša. Če imate zavarovan topel in svetel prostor bodo kmalu zacvetele. Ne pozabite na varstvo pred koreninskimi in listnimi boleznimi in zelo zmerno zalivanje. Očistite odmrle dele rastline.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *