Pušpan, bolezni, škodljivci in nadomestne rastline

KLIKNITE NA VIDEO ZA PODROBEN NASVET:

Svetuje Vasja Dornik, univ. dipl. inž. gozd. Video in fotografije: Kristina Omovšek, univ. dipl. inž. kraj. arh., Arboretum Volčji Potok.

Pušpanova vešča vse pogosteje napada pušpan

Gosenice pušpanove vešče so tako požrešne, da požrejo celotni pušpan. V Sloveniji so jo prvič opazili leta 2009, od takrat je v našem prostoru stalno prisotna. Predlagamo, da grme pušpana redno pregledujete. V primeru, da opazite liste pušpana na tankih nitkah je v grmu prisotna požrešna gosenica. V manjši nasadih lahko gosenice večkrat ročno odstranimo.

Gosenice pušpanove vešče

Gosenice pušpanove vešče uničijo večino listov

Uporabimo lahko tudi fitofarmacevtskime pripravke, ki jih moramo poškropiti predvsem v notranjost rastline. Če tega na naredimo je v nevarnosti celotna rastlina.

Pušpanov ožig je bolezen, ki zelo hitro uniči pušpan

Pušpanov ožig je glivična bolezen, ki se prenaša z vodnimi kapljicami v obliki dežnih kapljic ali visoke zračne vlage. Najbolj ji ugaja temperatura okrog 20 °C. Bolezen lahko v slabem tednu uniči celoten nasad pušpanov. V letu 2008 so jo prvič opazili tudi v Sloveniji, od takrat naprej je prisotna v našem prostoru.

objeden grm pušpanove vešče

Objeden grm (škoda pušpanove vešče). ©Foto: AdobeStock

Ta bolezen lahko povzroči, da se cela rastlina posuši, listki zelo hitro uvenejo in odpadejo, tako grmiček postopno postaja gol brez listja, saj se vejice posušijo. V nekaj dneh je uničeno tudi desetletje truda, ki je bilo vloženo v oblikovanje pušpana.

Nadomestne rastline za pušpan, ki rešijo težave z boleznimi in škodljivci

Rastline, ki nadomeščajo pušpan so lahko po izgledu različne. Nekatere so lahko tudi zelo podobne pušpanu. Za nadomeščanje pušpana jih uporabljamo, ker imajo podobne lastnosti in uporabno vrednost kot pušpan. Tako lahko uspešno nadomestite pušpan in v vrtu ohranite oblikovane žive meje, stožce, krogle in ostale oblike.

Če se želite rešiti težav, ki jih imate s pušpanom, se lahko odločite za zamenjavo in namesto njega posadite drugo rastlinsko vrsto.

zimzelene rastline

Nezahtevne in zimzelene rastline, ki uspešno nadomeščajo pušpan.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Nekatere sorte bodike so po listih zelo podobne pušpanu

V Arboretumu Volčji Potok lahko poiščete bodiko, ki zraste do višine 2 m in se obrezuje, vzdržuje prav tako kot pušpan. Tudi njeni listi so podobni pušpanu. Njena glavna prednost je, da ni občutljiva na pušpanov ožig in pušpanovo veščo, ki sta glavni težavi pušpanov v domačem vrtu.

Visoka bodika

Visoka bodika se obrezuje in vzdržuje tako kot pušpan

S križanjem so vrtnarji vzgojili različne sorte bodik, ki so po listih zelo podobne pušpanu. Rast je lahko hitra ali bolj počasna. Različne sorte bodik imajo lahko temno zelene ali svetlozelene liste. Šibko rastoče sorte so primerna za manjše oblikovane grmičke in nizke žive meje. Bujno rastoče sorte pa za zelene žive meje.

bodika

Temno zelena bodika ima bujno rast in je primerna za zeleno živo mejo.

svetlo zelena bodika

Svetlo zelena bodika ima šibko rast in je uporabna za nižje oblikovane linije.

Tabela 1: Bodike, ki nadomeščajo pušpan

Bodike
(latinsko poimenovanje)
Višina rasti (m) Uporabna vrednost Ostale lastnosti
Ilex crenata ‘Convexa’ 1,5 Nižje in srednje visoke žive meje, oblikovani liki, bonsaji Počasne, kompaktne, goste rasti, na leto zraste 10 cm
Ilex crenata ‘Green Hedge’ 2 Srednje visoke žive meje Srednje rasti. Listi so večji kot pri I. crenata ‘Convexa’
Ilex crenata ‘Glorie Dwarf’ 1 Grmički, ki jih strižemo v krog Rast je zelo gosta in kompaktna
Ilex × meservianum ‘Heckenstar’ ali ‘Heckenfee’ 4 Srednje in visoke žive meje. Listi podobni navadni bodiki.

Bodika z navadnimi listi

Za živo mejo je uporabna tudi bodika Ilex × meservianum ‘Heckenstar’ ali ‘Heckenfee’. V tem primeru so listi podobni navadni bodiki samo, da so manjši in bolj temno zeleni. V višino zraste največ do 4 m, zato je primerna rastlina za srednje in visoke žive meje. Obilno cveti, na rastlinah z ženskimi cvetovi (‘Heckenfee’) se jeseni pojavijo cvetovi. Primerna je za vse tipe tal za sončno in polsenčno mesto.

bodika

Uporabna je tudi bodika z listi, ki so podobni navadni bodiki.

Trdoleska za nizke in srednje visoke žive meje

Trdoleska z rumenimi listi lahko zamenja pušpan. Primerna je za nizko oblikovane žive meje ali grmičke, linije. Izbirate lahko tudi sorte, ki imajo belo ali rožnato pisane liste.

pisanolistna trdoleska

Pisanolistno trdolesko uporabljamo za nizke žive meje.

Japonska trdoleska ima večje zelene liste, ki so nekoliko manj podobni pušpanu, če jo primerjamo z bodikami. Japonska tredoleska doseže višino 1,5 m in je primerna za srednje velike žive meje, grmičke. Dobro prenaša tudi obrezovanje.

Japonska trdoleska

Japonska trdoleska je primerna za srednje velike žive meje.

Tabela 2: Trdoleske, ki nadomeščajo pušpan

Trdoleske
(latinsko poimenovanje)
Višina rasti (m) Uporabna vrednost Ostale lastnosti
Euonymus fortunei ‘Emerald’n Gold’ 1 Nizke žive meje in oblikovane posamezne grmičke Rumeno zeleni listi. Močno raščava in gosta grmovnica
Euonymus japonicus ‘Jean Hugues’ ali ‘Green Rocket’ 1,2 Nizke in srednje visoke žive meje Temnozeleni listi. Počasi rastoča rastlina, na leto zraste do 15 cm

Kosteničevje je nizko in ga lahko poljubno strižemo

Kosteničevje ima nekoliko drugačne liste in poganjke kot pušpan. Kosteničevje lahko poljubno strižemo, ker dobro prenaša rez. Ta rastlina ni visoke rasti in je primerna za nizke živice, oblikovane grmičke, žive meje.

kosteničevje

Za nadomestek pušpana lahko uporabimo tudi kosteničevje.

Tabela 3: Ostale rastline, ki nadomeščajo pušpan

Kosteničevje, tisa
(latinsko poimenovanje)
Višina rasti (m) Uporabna vrednost Ostale lastnosti
Lonicera pileata ‘Moss Green’ 0,6 Nizke žive meje in razmejitve Majhni in bleščeči listi. Pokrovna rastlina, uporabna tudi za živico
Taxus × media ali Taxus baccata do 10 Nizke, srednje in visoke žive meje, oblikovane grme Prenaša močno obrezovanje. S striženjem zadržujemo v višino

Tisa je iglavec, ki je uporabna za žive meje in oblikovane grme

Listi tise niso podobni pušpanu. Njeni listi so lahko tudi različnih barv. Nizke sorte ne zrastejo večje od 1m. Večje sorte dosežejo višino 2,5 m in več, uporabljate jih lahko za visoke žive meje.

Uporabna vrednost tise je zelo velika. Zelo dobro prenaša močno obrezovanje, zato brez težav vzdržujemo različne višine živih mej.

tisa

Tisa zelo dobro prenaša rez in ima široko uporabno vrednost.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

 

 

Vasja Dornik, univ. dipl. inž. gozd.

Zaposlen v Arboretumu Volčji Potok od leta 2008 in zadolžen za arboristiko v parku in po Sloveniji. Od samega začetka je vpeljan v pedagoško delo z osnovnošolskimi in srednješolskimi skupinami, predvsem za približevanje rastlin in narave našim najmlajšim. Sodeloval je v številnih oddajah z vrtnarskimi nasveti.

Več na: https://www.arboretum.si

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *