Rastline z nenavadnimi imeni – gospodična pujska, mačji brki, puranov čampelj, petelinji greben

Puranov čampelj je enoletnica, ki je uporabna v cvetličnih dekoracijah

Ali so tu še kakšne rastline, ki imajo čudna imena? Seveda. Če vas vprašam, ali poznate puranov čampelj, v mislih odtavamo do podobe purana in njegovega škrlatnega čamplja, ki mu visi pod kljunom. Ali se kdo spomni na povešavi ščir? Mislim, da ne, pa čeprav nekateri imenujejo to rastlino puranov čampelj.

Škrlatno rdeči puranov čampelj ali povešavi ščir

Škrlatno rdeči puranov čampelj ali povešavi ščir v cvetlični dekoraciji.

Rastlina je enoletnica, ne potrebuje posebne oskrbe. Konec poletja ter v jeseni nas razveseljuje z bogatimi povešavim socvetjem. Še lepše pa je, da ta socvetja lahko posušimo in jih uporabimo v suhih aranžmajih.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Spoznajte lončnico, ki jo imenujemo mačji brki

Na kaj pomislimo, ko slišimo besedi mačji brki? Na mačje brke – da, ampak kakšne? V zadnjih dveh letih se je ponekod v cvetličarnah pojavila lončnica z imenom Tacca chantrieri, ki smo jo slovensko poimenovali mačji brki. Zakaj?

spatifil

Listje mačjih brkov nas spominja na samolist ali spatifil.

Iz zelo nenavadnega temno rjavega cveta na levo in desno stran izraščajo dolga vlakna, ki spominjajo na mačje brke. In tako je ta rastlina iz družine kalatej dobila nenavadno ime. Sam videz rastline je impozanten ob cvetenju, drugače pa nas listje spominja na samolist ali spatifil.

Gospodična pujska v prikupnem šopku vrtnic

Poleg mačk, so se prav neverjetno ustvarjalci novih sort vrtnic domislili nenavadnega poimenovanja romantično marelično rožnato obarvane vrtnice, in sicer ‘Miss Piggy’, kar bi lahko prevedli ‘Gospodična pujska’. Torej tudi vrtnice lahko spominjajo na živali. No, če je ustrezno poimenovanje, si lahko sami ustvarite mnenje.

vrtnica miss piggy

Šopek vrtnic in gospodična pujska ali ‘Miss Piggy’.

Petelinji greben ali celozija se uporblja v dekoracijah

Podobno kot puranov čampelj – povešavi ščir, se v dekoracijah uporablja petelinji greben – celozija. Pri tej enoletnici se cvetovi izražajo v obliki petelinjega grebena. Barva cvetov je lahko škrlatno rdeča, rumena, do oranžna.

celozija

Petelinji greben imenujemo tudi celozija.

Torej rastline imajo lahko nenavadna imena, mi ne verjamete? Ste že slišali za ptičje mleko? Tudi to obstaja. Torej naj to ostane za poletni izziv in raziskovanje, katera rastlina bi to lahko bila.

dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *