Reševanje vrtnin pred pozebo

Miša Pušenjak v zvočnem posnetku svetuje o reševanju vrtnin pred pozebo in nizkimi temperaturami. Njene koristne nasvete smo povzeli tudi v članku.

Kako ukrepamo v primeru hujših aprilskih ohladitev?

V vrtovih opažamo fižol, krompir in celo paradižnik. Miša Pušenjak opozarja, da fižol poškodujejo temperature okrog 5 ºC. V primeru, da razmere trajajo več dni je lahko pridelek slabši tudi za polovico. Če je to obdobje omejeno na kakšen dan še ni tako hudo.

Tudi krompir je poškodovan, če se temperature spustijo na 0 ºC, kar je v aprilu povsem mogoče. Poškodbe nastanejo tudi, če je krompir tik pod površino tal. Kumare, paradižnik, bučke in paprike v mesecu aprilu sodijo v rastlinjak ali zastekljen balkon.

V tem času tudi na toplejših obalnih področjih tla še niso dovolj topla za paradižnik, paprike, bučke, kumare in ostale plodovke. Te vrtnine v vrt sadimo, ko se tla ogrejejo nad 15 ºC, da lahko sprejemajo hranila. Podatke o stanju in temperaturi tal spremljate na ARSO.

Če ste s sajenjem plodovk v vrt prehitevali in bodo nizke temperature trajale dalj časa, bo treba te vrtnine saditi ponovno.

Zmanjšanje stresa in preprečevanje poškodb zaradi mraza

Če pred ohladitvami vrtnine pokrijemo s slamo, ki je odličen izolator, nekoliko zaščitimo korenine in ohranjamo topla tla.

Za zaščito vrtnin je uporabna tudi bela vrtna tkanina, ki ne segreva tal, ampak samo ohranja tla toplejša čez noč, da se zemlja ne ohladi in se čez dan zopet ogreje. Če ohladitve trajajo dalj časa, pri toploljubnih vrtninah tudi bela vrtna tkanina ne bo pomagala.

Pred močnimi ohladitvami je dobro uporabiti pripravke na osnovi aminokislin, morskih alg in drugih pripravkov, ki jih Miša omenja v zgornjem zvočnem posnetku. Aminokisline na rastlinah uporabimo tudi, ko opazimo prve znake poškodb zaradi mraza, tako jim pomagamo, da se hitro rehabilitirajo. Omenjene pripravke je v primeru daljših ohladitev priporočljivo uporabljati tedensko.

V domači vrtni lekarni je zelo uporaben baldrijanov čaj, ki rastlinam v primeru nekaj dnevnih ohladitev zagotovo pomaga. Če ga nimate na zalogi v domači shrambi, ga v vrt posadite, v tem času ga lahko najdete predvsem pri zeliščarjih.

Prijavite se na tedensko aktualne vrtnarske novice

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.


natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Reševanje vrtnin pred pozebo

  1. dragica

    Veliko nasvetov je, kako ukrepati pred pozebo…trenutno so pomembnejši napotki za ukrepanje po pozebi.Hvala

    Reply
  2. Lojze Krajnc

    Hvala za vse dobre nasvete za obdelavo vrta. Še posebej sedaj , po nesrečni pozebi.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *