8 rešitev za visoko gredo

Kliknite na video za ogled kratkega nasveta.

KLIKNITE TUKAJ za opis organskega gnojila drobnejše granulacije.
KLIKNITE TUKAJ 
za opis tekočega organskega gnojila.

1. Način zasaditve visoke grede

Na visoki gredi bom kombiniral vrtnine, ki na njej ostanejo dalj časa s tistimi, ki jih hitreje poberemo z gredice. Tako bom na majhni površini pridelal več vrtnin, manj bo tudi zalivanja, ker bodo hitro rastoče rastline hitro pokrile tla.

2. V gredo sem sadil solato in sejal rukolo

kombiniranje-sadik-solate

Na visoko gredo sem v mesecu marcu sadil sadike solate, med vrste solate pa sejal rukolo. V vaši visoki gredi lahko poizkusite tudi s setvijo vrtne kreše ali redkvice. Pridelek bo hitrejši, če boste poskrbeli za pokrivanje z belo vrtno tkanino in sadili solato iz sadik.

 

3. Gnojil sem s polovičnim odmerkom gnojila

gnojenje solate

Dodajanje organskega gnojila drobnejše granulacije.

Pred sajenjem sem celotno visoko gredo pognojil s polovičnim odmerkom organskega gnojila drobnejše granulacije. To sem naredil zato, ker solato in rukolo ni treba močno gnojiti.

To gnojilo je rastlinam dostopno že po dobrem tednu dni. Kompost bom večinoma kombiniral s konjskim gnojem v obliki pelet in ga uporabil na vrtnih gredicah in rastlinjaku za gnojenje zelja, cvetače, ohrovta, paradižnika, bučk, paprike in ostalih plodovk.

 

4. Po sajenju sem poskrbel za pravilno zalivanje

Zalivanje visoke grede.

Zalivanje visoke grede.

 

Visoko gredo sem zalil čez celo površino. Vodi za zalivanje sem dodal tekoče organsko gnojilo, ki okrepi sadike takoj po sajenju. V primeru sušne pomladi mi tako zemlja v okolici rastlin ne bo kradla vode, ki je namenjena sadikam. Bolje se bodo razvijale tudi sadike, ki bodo imele dovolj hranil takoj po sajenju.

Treba je vedeti, da so sadike na pomanjkanje vode najbolj občutljive takoj po sajenju ali setvi. Skrbno jih zalivamo vsaj prvih 14 dni.

Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

👉  KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo (VELIKA).
👉  KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo (MALA).
👉  KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo na kolesih.

5. Namig za zdravje rastlin

Z visoko gredo bodo rastline bolj zdrave. Predvidevamo, da bomo v primeru mokrega leta imeli bolj zdrave rastline kot v vrtu. Visoke grede so v mokrih letih še posebno dobrodošle, ker se hitro sušijo, voda ne zastaja v zgornjih plasteh tal in območju korenin.

6. Nekaj predlogov za zasaditev visoke grede

kombinacija-visoka-greda

Kombinacija špinače, zelja in solate.

Med zelje, cvetačo, ohrovt, brokoli in ostale kapusnice priporočam setev graha, nizkega fižola, leče, čičerike in ostalih stročnic, ki jih z vrta poberemo še pred glavnim pridelkom.

Med paradižnik v mesecu maju lahko kombinirate solato, čez poletje lahko na prazen prostor sejemo novozelandsko špinačo, konec poletja tudi motovilec.

V jesenskem času lahko sejete še špinačo, sadite blitvo, jesenski česen. Ne pozabite tudi na setev zimske solate in ostalih jesenskih vrtnin.

7. Spomladi lahko posadite tudi zelišča in cvetlice

Priporočam, da sadite tudi različne cvetlice in zelišča, ki se ravno tako dobro počutijo v visoki gredi. Poizkusite lahko tudi z vrtnicami in sivko, ki vam polepšajo poletne dni. Privoščite si tudi kakšno drugo žlahtno cvetlico.

Tabela 1: Dobre in slabe kombinacije med zelišči in cvetlicami

tabela1prenesi tabelo PDF

8. Ideja za sadno visoko gredo

haskap jagoda

Haskap jagoda (t.i. sibirska borovnica).

V visoko gredo je vsekakor priporočljivo saditi tudi jagode in haskap jagode. Med jagodičjem lahko sadite tudi aronijo, različnimi jagodami, ki lahko zapolnijo prazen prostor med rastlinami. Poizkusite lahko tudi z ribezi, kosmuljami, josto in ostalim nižjim jagodičjem.

Zeleni svet svetuje:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo na visokih gredah. Če so naši nasveti uporabni, jih posredujte tudi vrtnarskim prijateljem. Omogočamo vam tudi cenovno ugodno vrtnarjenje.

KLIKNITE TUKAJ za opis organskega gnojila drobnejše granulacije.
KLIKNITE TUKAJ 
za opis tekočega organskega gnojila.

mala visoka greda

Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

👉  KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo (VELIKA).
👉  KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo (MALA).
👉  KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo na kolesih.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “8 rešitev za visoko gredo

 1. milena

  Pozdravljeni,
  zanima kaj je narobe z mojimi borovnicami, da že drugo leto nimajo cvetov,
  prejšnja leta pa so polno obrodila. Po zemljo hodim v gozd in vsako leto jo
  dodajam. Zdaj pa ne vem kaj naj naredim oziroma kaj je narobe.
  Hvala za odgovor
  LP Milena

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *