Rez vrtnic, škropljenje in zaščita pred zimo

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

Svetuje: Matjaž Mastnak, uni. dipl. inž. gozd. Video: Kristina Omovšek, dipl. inž. kraj. arh., montaža: Igor Donkov. Fotografije: Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh. Prispevek smo pripravili v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Jesenska rez vrtnic preprečuje lomljenje stebel

Jeseni vrtnice režemo do višine kolena.

Pri jesenski rezi vrtnic ni treba paziti kako režemo. Glavno vzgojno rez bomo opravili v pomladanskem času. Pri rezi v novembru nismo pozorni na položaj očes.

Pomembno je, da vrtnice porežemo do višine kolena. S takim ukrepom poskrbimo, da bodo vrtnice varne pod težo mokrega snega. Sneg jih ne bo polomil, olajšali si bomo tudi osuvanje z zemljo.

Po rezi odstranimo vso listje na poganjkih

Po rezi je treba poskrbeti za odstranjevanje listov s stebel vrtnic. To naredimo zato, da se v novo sezono ne prenašajo bolezni. Treba je vedeti, da so okuženi listi vir novih spomladanskih okužb, ki napadejo prve mlade liste.

Najprej odstranimo vso listje na vrtnici.

Jesensko odstranjevanje listja z vrtnic se zagotovo obrestuje. Vrtnice bodo tako v boljšem zdravstvenem stanju.

Staro listje poberemo tudi na tleh

Poberemo tudi staro listje na tleh.

 

Tudi staro listje na tleh je vir novih okužb z boleznimi v pomladanskem času. Zato je treba pobiranje listja opraviti tudi na tleh. Klečanje na kolenih se zagotovo obrestuje, saj tako najlažje opravite dela, ki so bližje tal.

S pozorno oskrbo in higieno bodo zadovoljne tudi vaše vrtnice. Tako boste poskrbeli za boljše zdravje vrtnic v naslednji cvetni sezoni. Vrtnice pa vas bodo nagradile z bogatim poletnim cvetenjem.

V novembru razkužimo stebla vrtnic

Zadnji ukrep jesenske higiene vrtnic je razkuževanje stebel vrtnic. To naredimo s škropivom na osnovi bakra. Pred škropljenjem preverite koliko vode boste porabili za škropljenje vrtnic. To naredite tako, da vrtnice najpej škropite z vodo. Tako boste vedeli koliko vode potrebujete za škropljenje in ne boste pretiravali s porabo bakrenih pripravkov.

Vrtnice pred zimo poškropimo.

Škropilnico najprej napolnimo s polovico potrebne količine vode. Med mešanjem dodamo predhodno odmerjeno količino bakrenega pripravka in dopolnimo škropilnico s preostalo količino vode.

Po pripravi škropiva temeljito poškropimo stebla vrtnic. To naredimo tako, da od njih močno kaplja. Na ta način poskrbimo, da bolezni ne prezimijo na rastlini. Pripravljeno škropivo vedno porabimo do konca.

Vrtnice osujemo do koreninskega vratu

Zadnji ukrep vzimovanja vrtnic je osuvanje vrtnic. To naredimo tako, da z motiko zajamemo zemljo na gredici in jo osujemo okrog koreninskega vratu vrtnice. Tako oskrbovana vrtnica je varna pred zimskim mrazom.

Osuvanje vrtnic je osnovni ukrep pred pozebo.

Tisti del vrtnice, ki je osut z zemljo ne bo pomrznil tudi takrat, ko bodo temperature padle močno pod ledišče. Takšna zaščita je primerna za večino običajnih vrtnic. Bolj občutljive sredozemske sorte vrtnic še dodatno zaščitimo.

Občutljive vrtnice dodatno zaščitimo

Občutljive sredozemske sorte vrtnic je treba dodatno zaščititi. To naredimo na podlagi predhodnih izkušenj. Za dodatno zaščito poskrbi suho listje in veje smreke ali jelke.

Dodatna zaščita s suhim listjem ni vedno potreba.

Za zaščito občutljivejših sort vrtnic uporabimo tudi veje smreke ali jelke.

Porezane vrtnice najprej osujemo s suhim listjem in potem zaščito zaključimo še z vejami iglavcev. Pri običajnih in odpornejših vrtnicah na zimski mraz takšna dodatna zaščita ni potrebna.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Oskrbovana vrtnica je varna pred snegom, mrazom in boleznimi

Vrtnica, ki je v sredini novembra porezana, je varna pred snegolomom. Če poskrbimo za odstranjevanje listja in škropljenje, je v prihodnjem letu manj občutljiva na bolezni.

Vrtnica je varna pred snegom, boleznimi in mrazom.

Osuta vrtnica je tudi bolj varna pred zimsko zmrzaljo. Tako bo cepljeno mesto ustrezno zaščiteno in bo manj občutljivo na poškodbe, ki so povezane z nizkimi temperaturami.

Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.

Zaposlen je kot svetovalec v Arboretumu Volčji Potok. Ob redni službi je predavatelj in pisec člankov in knjig. Je tajnik Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


27 komentarjev na “Rez vrtnic, škropljenje in zaščita pred zimo

 1. Pia jakobič

  v prispevku pogrešam kako za zimo pripraviti in porezati plezalko. Govora je samo o grmastih vrtnicah. Lahko malo dopolnite?

  Reply
  • ANDREJA

   POZDRAV
   TUDI MENE ZANIMA KAKO POSKRBIMO ZA PLEZALKE,KER IMAM
   ČUDOVITO BORBONKO,KI MI ŠE VEDNO CVETI

   HVALA ZA ODGOVOR

   POZDRAV ANDREJA

   Reply
  • Matjaž Mastnak

   Pri plazalkah pred zimo:
   (1) dno rastline ogrnemo z zemljo,
   (2) privežemo vse glavne veje k opori, zlasti skrbno tiste dolge šibaste, ki še nimajo stranskih vejic.
   (3) stranske veje porežemo na pribl. 20 cm dolžine.

   Spomladi bomo naredili selekcijo med starejšimi glavnimi poganjki in prikrajšali stranske, če jim bo konice poškodovala zima.
   lp, mmastnak

   Reply
 2. Nevenka Razboršek

  Tudi mene zanima kako obrezati in zaščititi plezalko.Jaz sem samo skrajšala vse veje in ob koreninah nasula konjski gnoj. Ali je prav?

  Reply
  • Matjaž Mastnak

   Spoštovana Tatjana, odgovor je zgoraj pri vprašanju ge Pie. lp mmastnak

   Reply
 3. Milena

  Mene pa zanima obrezovanje mini vrtnic ali tudi tem vrtnicam jeseni odstranimo vse liste hvala

  Reply
 4. marina

  Zdravo,
  Mene zanima obrezovanje stebelne vrtnice. Ali se tudi reže v novembru?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
 5. Ljudmila

  Lepo pozdravljeni! Kako naj sama vzgojim vrtnico in kdaj se mora to narediti?Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ljudmila, vrtnice se v domačih pogojih razmnožuje s potaknjenci, žal nimamo kakšnega prispevka na to temo, najdete pa na Youtube kar nekaj videov, kako vrtnice pravilno razmnožiti in nadaljevati z vzgojo. Vprašanje lahko naslovite tudi na Arboretum Volčji Potok za več informacij s prve roke.

   Reply
 6. Benjamin Počkaj

  Kaj naredim če vrtnica sedaj ima še nastavke za cvet
  lep pozdrav za ogovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Benjamin, vrtnico zaščitite s smrečjem. Zdaj ni treba ničesar obrezovati. vrtnice v določenih toplejših obdobjih cvetijo še decembra.

   Reply
 7. Zlatka

  Lepo pozdravljen. Mene pa zanima, če lahko cvetove vrtnic uporabljam v naslednjem letu za kulinariko in v kozmetiki, če jih zdaj poškropim z bakrenim pripravkom. Hvala.

  Reply
 8. Tjaša

  Pozdravljeni!
  Od letošnje pomladi imam manjši nasad pokrovnih vrtnic. Izkušenj z njimi še nimam, zato vas prosim za informacijo kako jih pripraviti na zimo. Jih porežem in osujem enako kot je prikazano v prispevku?
  Hvala za pomoč!

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *