*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

5 nasvetov za najlepše vrtnice

Kliknite na video za nasvet o negi vrtnic:

Svetuje Matjaž Mastnak, Arboretum Volčji Potok.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

1. Rez vrtnice za boljše cvetenje

Rozarij v Arboretumu Volčji Potok.

Mnogocvetne vrtnice so na vrtvih najbolj zastopane. Mnogocvetne vrtnice imajo več cvetov v šopu. Vrtnice čajevke so skupina vrtnic, ki na enem poganjku nastavijo le en cvet ali manjšo skupino cvetov. Vrtnice popenjavke sadimo ob stene, ograje in druge opore.

Za obrezovanje uporabimo ostre škarje in rokavice.

Za obrezovanje vrtnic si nadenemo usnjene rokavice. Obrezovanja se lotimo z ostrimi škarjami. Redna rez odcvetelih cvetov spodbudi novo cvetenje, v nasprotnem primeru vrtnice porabijo energijo za tvorbo semen.

Vrtnice v družbi z ostrožniki.

Vrtnice v družbi s sivko.

 

Obrezovanje vrtnic čajevk

Vrtnice čajevke režemo 0,5 cm nad listom, ki je sestavljen iz petih lističev.

Čajevke režemo tako, da izrežemo poganjek z odcvetelim cvetom 0,5 cm nad listom, ki je sestavljen iz 5 lističev. Prvi listi vzdolž poganjka od cveta navzdol so sestavljeni iz 3 lističev. Šele ko najdemo list, sestavljen iz pet lističev je to pravo mesto nad katerim odrežemo odcvetel poganjek. Tako spodbudimo novo rast cvetnih stebel.

Obrezovanje vrtnic mnogocvetnic

Pri vrtnicah mnogocvetnicah odrežemo poganjek, ki nosi odcvetel šop cvetov.

Mnogocvetnice so zelo priljubljene na vrtvih. Mnogocvetnice imenujemo zato, ker na enem steblu nosijo več cvetov. Ko vsi cvetovi v cvetnem šopu odcvetijo, izrežemo poganjek. Pogledamo vzdolž stebla in odrežemo nad brstom, ki še ni odgnal. Na spodnjem delu stebla največkrat že vidimo odganjajoča nova stebla, ki bodo kmalu zacvetela.

Obrezovanje vrtnic popenjavk

Vrtnice vzpenjavke na pergoli.

Rez vrtnic vzpenjavk na piramidi. Režemo odcvetele poganjke.

 

Pri popenjavkah krajšamo odcvetele poganjke 10 do 15 cm od glavnega stebla.

2. Vrtnice zalivamo z zalivalko in postano vodo

V času poletnih sušnih obdobij moramo mlade vrtnice zalivati 1× do 2× na teden. Starejše vrtnice zalivamo v primeru, ko suša traja 3 tedne.

Pravilno zalivamo vrtnice z zalivalko in postano vodo do globine 50 cm. Ena 10 L zalivalka je dovolj za eno do dve vrtnici.

Vrtnice zalivamo izjključno z zalivalko, v kateri je postana voda.

Vrtnic nikoli ne zalivamo z vodo iz vodovodnega omrežja s tušem in vodnim curkom, saj je ta voda premrzla. S curkom bomo razkopali zemljo in hkrati po nepotrebnem škropili po listih, kar bi pri neodpornih sortah zoper bolezni vrtnic hitreje pospešili razna glivična obolenja.

3. Gnojenje vrtnic naj bo zmerno

Za lepo cvetenje vrtnic gojimo v skladu z navodili. Pazimo na optimalen odmerek gnojila, ki ga odčitamo na embalaži.

Glavni odmerek gnojil dodamo vrtnicam ob koncu zime. Kasneje dognojujemo z mineralnimi gnojili. Zadnji odmerek dodamo po 1. cvetenju.

Od konca julija dalje vrtnic ne gnojimo. Tako omogočimo, da bo les primerno dozorel do zime in bo možnost zimske pozebe lesa manjša. Velika napaka je prekomerno dognojevanje in preveliki odmerki gnojil, ki je pogosta praksa pri neizkušenih gojiteljih.

4. Okopavanje in zastiranje vrtnic

Vrtnice bodo hvaležne za redna okopavanja pod grmi in organsko zastirko. Okopavamo po vsakem dežju in tako skrbimo za rahlo zemljo. Pod grme nasujemo do 5 cm plast zastirke, kar vzdržuje enakomerno vlažno in rahlo zemljo. Zastirka onemogoča pretirano rast plevelov.

Vrtnice okopavamo po dežju.

Če imate velike težave z voluharji, bodite pozorni na prisotnost požrešnežev in se zastirki raje izognite. Voluhar se zelo rad skriva pod zastirkami in povzroči veliko večjo škodo ali celo propad vrtnice.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

5. Izbirajte odporne sorte vrtnic zoper bolezni

V zadnjih letih je na izbiro večji izbor odpornih sort zoper glivične bolezni. V Arboretumu Volčji Potok, lahko izbirate odporne sorte vrtnic, ki jih ne bo treba škropiti.

Za lepe vrtnice skrbimo celo leto.

Za zdravje in vitalnost vrtnic skrbite celo leto. Z vsemi naštetimi opravili bodo vrtnice uspevale v vsej svoji lepoti in bodo ostale zdrave. Pri manj odpornih sortah uporabite sredstva za krepitev rastlin.

Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.

Zaposlen je kot svetovalec v Arboretumu Volčji Potok. Ob redni službi je predavatelj in pisec člankov in knjig. Je tajnik Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *