*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Sajenje brez bolečin v križu

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA, sajenje brez sklanjanja in bolečin

KLIKNITE TUKAJ za ročni sadilec za sadike.

Hitro in enostavno sajenje brez sklanjanja

V našem vrtu hitro in enostavno sadimo z ročnim sadilcem, ki je primeren za vse z bolečinami v križu. Tako hrbtenica ne bo trpela ob sajenju krompirja, solate, zelja, paradižnika, ohrovta in ostalih sadik. Z inovativnim ročnim sadilcem se vam pri sajenju sadik zelenjave ni treba sklanjati.

Celoten postopek saditve opravite v stoječem položaju, brez bolečin v križu in napora. Delo poteka 2 do 3 krat hitreje kot v primeru klečanja ali sklanjanja.

Z ročnim sadilcem Bazukka sadimo brez sklanjanja.

Ročni sadilec je vsestransko uporaben

V našem vrtu ga uporabljamo za sajenje zelenjave, zelišč, krompirja, buč, paprike, paradižnika in ostalih sadik, ki so gojene v kultipakih. Z ročnim sadilcem lahko sadimo tudi krompir. Tako nam gomoljev ni treba polagati v zemljo v sklonjenem položaju. Sajenje v stoječem položaju je enostavno in poteka hitreje. Na bolečine v hrbtu pa lahko pozabite.

Kako najhitreje sadimo?

Delo bo najhitreje potekalo, če pri sajenju sodelujeta dve osebi. Ena oseba vzame sadiko iz kultipaka in jo spusti v odprtno sadilca, druga oseba rokuje s sadilcem. Sadilec potisnite v zemljo do priporočene globine sajenja.

Vstavite sadiko v ročni sadilec.

Sadika kumare po sajenju.

V odprtino vstavite sadiko in pustite, da pade na dno sadilca.  S premikom ročice se odpre loputa za izpust sadike v zemljo. Sadilec izvlečemo, da zemlja zasuje sadiko. S tem se najhitrejši postopek sajenja konča. Delo je lahko opravljeno tudi 3 krat hitreje kot ob sajenju na klasičen način.

KLIKNITE TUKAJ za ročni sadilec za sadike.

Kako globoko sadimo z ročnim sadilcem?

Z ročnim sadilcem sadimo vedno tako globoko kot je sadika rasla v kultipaku ali manjšem lončku. V tem primeru koreninski vrat ne bo zasut in se bo sadika dobro razvijala. To velja za zelje, solato in večino sadik, ki jih sadimo v vrtu.

Večino sadik sadimo tako globoko kot so rasle v kultipaku.

Solato sadimo tako globoko kot raste v kultipaku.

Papriko in paradižnik sadimo nekoliko globje.

Na globino sajenja s sadilcem ni treba paziti pri sajenju izjem kot so paradižnik, paprika, bučke in ostale plodovke, ki jih lahko sadimo skoraj do prvih listov. Te vrtnine bodo tako razvile boljši koreninski sistem, saj se bodo korenine razraščale tudi iz območja stebla.

Zemljo pred sajenjem primerno pripravimo

Če je zemlja dobro pripravljena je celoten koreninski sistem dobro osut z zemljo in se sadika dobro ukorenini. Treba je vedeti, da se najlažje sadi, če je zemlja dobro pripravljena. V drobno grudičasto strukturo jo najbolje pripravimo nekaj dni po dežju, ko se zemlja lepo drobi. Tako bo sadika kvalitetno sajena in je ne bo treba ročno popravljati.

Mešana greda, ki smo jo sadili z ročnim sadilcem

Med zgodnje zelje smo s sadilcem sadili solato. V marcu in začetku aprila lahko ob rob grede sejemo grah ali bob, konec aprila to mesto zasede fižol, v maju čičerika.

Pri mešanih gredah je treba nekoliko razširiti priporočene razdalje za setev in sajenje. Če zelje sadimo 60 cm narazen je vmes dovolj prostora za sadiko solate. Setev graha, boba, fižola, čičerike opravite ob rob grede. Pri tem upoštevajte, da metuljnice sejete približno 40 cm od zelja.

Skupaj smo sadili zgodnje zelje in solato, ob robovih sejali grah.

Za kolobar na taki gredi upoštevamo vrtnino, ki na gredi ostane dalj časa. V našem primeru je to zgodnje zelje. Zato je treba v poletnem času paziti, da na tako gredo ne sejemo, repe, kolerabe ali črne redkve, ki so v sorodu z zeljem.

Zeleni svet priporoča:

Olajšajte si delo v vrtu in pozabite na težave v križu, hrbtenici. Sajenje je najlažje opraviti v stoječem položaju. V pomoč vam bo ročni sadilec, ki vam omogoči, da delo opravite 2 do 3 krat hitreje kot na klasični način.

KLIKNITE TUKAJ za ročni sadilec za sadike.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *