Sajenje čebule, česna in družina v vrtu

Rahljanje tal je prvo opravilo v vrtu

Kliknite na video za ogled.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Rahljanje tal sem zaradi plevela (slak) raje opravil z vrtnimi vilami, ki so lahke in ergonomsko oblikovane.

rahljanje-vile

Če bi uporabil frezo bi delo sicer hitreje opravil. Ker  je v vrtu prisoten slak, ki bi ga s frezo razmnožil, delo raje opravim z vrtnimi vilami.

Tako ne sekam tega koreninskega plevela na drobne kose in dolgoročno preprečujem njegovo razmnoževanje.

Vrtne vile, ki jih uporabljam imajo nastavljiv ročaj in se tako prilegajo moji višini. Hrbtenica je manj obremenjena, delo pa lažje opravljeno. Opazil sem da vile z lahkoto prodirajo v težka, zbita tla in med ovire (kamni).

S priročnimi vrtnimi vilami z lahko odstranim šope trave in drugega plevela, ki se je od jeseni razrasel po gredicah.

Za vse vrtičkarje priporočam lopato s teleskopsko nastavljivim ročajem. Zelo pomembno je tudi, da je orodje lahko in ergonomsko oblikovano. Tako je tudi vrtno orodje, ki ga uporabljam sam.

Pri zemeljskih opravilih sodeluje tudi sin

Robert je navdušen vrtnar, rad sledi očetu in enostavno obožuje svojo lopato. Delo z njim me veseli, ker z veseljem sodeluje, delo pa je hkrati igra. Svojo lopato ima zelo rad in jo skrbno neguje, čisti, do nje je razvil prav ljubeč odnos.

lopate-otroske-fiskarsSpoznal sem, da imajo otroci najraje lahko orodje v barvah.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Delo v vrtu je za otroka zdravo opravilo, saj tako vzgajamo trdne vrednote, ki bodo dolgoročno prinesle dobre rezultate.

Hitra priprava gredic se obrestuje

priprava-gredice

Če gredice pripravite 10 do 14 dni pred setvijo prvih vrtnin se bo to zagotovo obrestovalo, saj bo na vrtni gredi manj plevela.

To je še posebno pomembno, če na gredice sejete iz semena. Prvi pleveli bodo pokukali iz tal že dobrih 10 dni po obdelavi tal.

Takrat priporočam uporabo odstranjevalca plevela  in vrtne motike, ki je primerna tudi okopavanje.

Tako se boste znebili plevela, ki bi vam v začetku rasti povzročal težave med korenčkom, peteršiljem in drugimi vrtninami.

Po globokem rahljanju smo pripravili gredice za čebulo in česen

Pred sajenjem čebule in česna smo oblikovali gredice. To opravilo sem opravil sam, otroka pa sta odstranjevala plevel in kamenje. Za to delo sem uporabil lahke kovinske grablje, ki so idealne za premikanje zemlje in pripravo gredic.

Spoznal sem, da so grablje lahke zaradi ročaja, ki je izdelan iz kaljenega aluminija in prevlečen s plastiko.

Pravilno sajenje čebule in česna

Najboljši pridelek česna pričakujemo iz debelih zunanjih strokov. Pri čebuli bo pridelek večji, če sadimo droben čebulček.

Razstročkan česen

Debele stroke česna sadimo 5 do 8 cm razdalje v vrsti, razdalja med vrsticami naj bo 30 cm, v vmesni prostor ali na sosednjo vrtnino pa sadite njegove dobre sosede.

Malo večja sadilna razdalja naj velja tudi za čebulo.

Tabela 1: Dobri in slabi sosedje česna

tabela-cesenprenesi tabelo PDF

 


Med jesenskim česnom sem najprej odstranil plevel
. Takoj, ko je bila zemlja primerna za obdelavo sem opravil tudi rahljanje tal.  Za to opravilo je česen še posebno hvaležen. V aprilu bom med jesenski česen sadil peso iz sadik.

Otroka sta med čebulo sadila solato

V praksi sem opazil, da je presajanje sadik bolje opraviti s sadilno lopatko.  V tem primeru se sadika bolje obrašča kot, če sadimo s sadilnim klinom.

Hčerka bo tokrat med čebulo sadila solato, ki jo ima najraje z domačega vrta. Jaz pa bom kasneje poskrbel za setev kopra. Če Robert obožuje lopato, Katjuša sadi z lopatko iz seta majhnega otroškega orodja.  Modra lopatka se seveda deli, ker pri sajenju rad sodeluje tudi sin.

sajenje-solateZa lažje delo v domačem vrtu si pomagajte tudi s spodnjo tabelo, kjer so opisani dobri in slabi sosedje čebule.

Tabela 2: Dobri in slabi sosedje čebule

tabela-cebulaprenesi tabelo PDF

 

Spoznal sem, da otroci radi brskajo po zemlji. Z otroškim orodjem vrt postane igrišče in radi se vračajo nazaj. Če imajo svoje gredice je veselje še večje.

orodje-fiskars

Delo v vrtu povezuje celo družino, zato radi delamo v vrtu in preživljamo skupne trenutke. Po sajenju seveda sledi zalivanje in oskrba vrtnin. To delo še posebno veseli otroka, ki vsekakor uživata v vrtnih dogodivščinah.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

© Davor Špehar, Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Sajenje čebule, česna in družina v vrtu

 1. Dragomir

  Dolga leta nisem vedel najti pravega naslova za vrt. Zdaj vidim da so drugi bolj vajeni vrtnarjenja kot jaz, čeprav izkušnje nabiram od otroštva.
  Ko sem bil star 15 let sem svojim staršem posejal in okopavaljstočno repo, Ta je tako rasla da je korenina bila visoko do 10-20 sm nad zemljo, še druga polovica pa je bila v zemlji. Tam kje je manjkalo zemlje sem je prinašal iz okolice kjer ni bilo posevkov. V strahu da se bo posušila in zgorela na soncu, sem je pogosto okopaval tako da sem zbiral kupe zemlje okrog repe da je ta rasla še višje in višje. Tisto leto sem šel v internat v šolo in nisem bil doma jeseni ko so repo pobirali. Oče mi je povedal da so to zimo imeli toliko stočne repe kot nikoli prej za 3-4 voza ki so je zatrpali v zemljo da ne zmrzne in počasi porabljali. Imeli so 2 krave in volove za vprego, ker so jih hranili celo zimo z repo. Bili so veseli obilnega pridelka, ki se jim pozneje dolga leta ni posrečilo izbrati pravo lego, pravo setev in nenehno okopavanje . Tudi sosedje kmeti, so bili ljubosumni na njihov pridelek, da se kaj podobnega pri njih ni zgodilo nikoli. Zanimivo je bilo to, da repe nikoli nisem zalival. Zalivala ju je narava in veliko zemlje okoli korenin ki so rasle v višino. Ta repa je bila podobna sladkorni repi, samo da ni bila sladkorna, ampak stočna krma.
  Lp.
  Nikolić

  Reply
 2. Nada

  Pozdravljeni,pohvalno kako imate pridne otroke.Mene pa zanima kako saditi salotko , debelejse dele ali bolj drobne kot cebulcek.Hvala za odgovor Nada

  Reply
 3. Ewa

  Oj, lepa oddaja s koristnimi nasveti. Pogrešam edino, da ne omenjate zastirke. Če je zemlja pokrita z zastirko, je veliko bolj rahla, saj ni izpostavljena ekstremnim vremenskim pogojem (veter in močen dež), sonce je ne izsuši in ni potrebno veliko zalivati, tudi plevela je manj, kot na odkriti zemlji. Sploh je pa gola zemlja nenaravna (nikjer v naravi ni gole zemlje), zato pride slak, da jo pokrije.

  Reply
 4. Polde

  Sem upokojen in zelo rad vrtnarim, urejam okolico hiše, sejem, sadim in sem ponosen na moje pridelke za domačo rabo.Ko sem bil še v predšolskih letih, sem že kazal nagnenjeza brskanje po zemlji. Po travniku je krt naril številne kupčke zemlje- krtine.Poredčil sem okenske cvetlice in jih z vso vnemo sadilv te travniške gredice.Pa sem opazil, da delo na zemlji, kot še danes ni dovolj cenjeno. Kajti jaz sem bil od staršev namesto pohvale deležen leskove masti.Čebulček pa od vseh vrtnih opravil zelo rad sadim, jih postrojim kot vojake v ravno linijo, a mi šoje ali deževniki radi malo ponagajajo,da moram popraljati sajenje.

  Reply
 5. Nada

  Pozdravljeni,prosim svetujte mi kako je pravilno ,stihati ali z vilami dvigovanje zemlje.Nasveti so ,da se ne stiha zaradi mikro organizmov v zemlji .lp Nada in hvala za odgovor

  Reply
 6. Mare

  Med zimski + spomladanski česen je posejan korenček. Čez cca en mesec bo čas za izkop česna, korenček bo zrasel na 2-3 cm. Česen in čebula nista dobra soseda, korenček ščiti čebulo pred napadi čebulne muhe >> kaj strokovnjaki Zelenega sveta menite o sajenju čebule med korenček po izkopu česna?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *