*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Vse o sajenju in rezi žive meje

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

Zimzelene rastline za živo mejo

Od zimzelenih rastlin uporabljamo: za srednje visoke strižene meje (2-3m) izberemo klek (Thuja occidentalis ´Brabant´). Nekoliko bolj je odporna na glivične okužbe kot smaragdni klek (Thuja occidentalis ´Smaragd´).  Sadimo 2-3 sadike/m (dolžinski meter). Pravilno strižena je spodaj širša in zgoraj ožja. Obrašča se vedno samo iz zelenih delov, zato je pri striženju potrebna pazljivost. Zelo lepa je živica iz tise. Uporabimo tudi pušpan, lovorikovec in starodobni liguster, ki ga strižemo najmanj 2 × na leto.

ziva-meja-tisa-1

Živa meja iz tise

Za sajenje iglavcev je najugodnejši termin mesec september, oktober da se le-ti do zime že nekoliko vrastejo. V sadilno jamo ne pozabite na dodatek zelenih kock, ki vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju tudi do 50 %. Če v septembru še ni jesenskega dežja je to zelo pomembno opravilo.

Živa meja iz iglavcev in listavcev

Od listavcev izbiramo predvsem bukev, gaber, fotinijo, ognjeni trn, češmin, forzicijo, medvejko. Zelo lepa je tudi neformalna nizka živa meja iz vrtnic in sivke. Že od septembra naprej pa lahko sadite vse rastline v loncih, ki so kakovostnejše in nekoliko dražje od puljenih sadik. Imajo tudi bolje razvit koreninski sistem. Sajenje puljenih sadik listavcev je priporočljiva po odpadanju listja, saj prej niso primerne za sajenje. Puljene sadike praviloma sadimo konec oktobra in začetkom novembra.

  

Postopek sajenja žive meje

V našem primeru bomo prikazali postopek sajenja žive meje iz gabra. Za lepše rastline z manj zalivana smo poskrbeli tako, da smo v zemljo ob sajenju dodajali zelene kocke Urbanscape. Dodamo smo jih v sadilno jamo zmešamo z zemljo v razmerju 1/5 (20 litrov zelenih kock/ 100 litrov zemlje). Zelene kocke Urbanscape vežejo veliko količino vode in tako učinkovito zmanjšajo potrebo po zalivanju tudi do 50 %. V sušnih poletnih mesecih na bodo rastline zagotovo hvaležne, zmanjšali pa boste tudi porabo vode za zalivanje.

zelene-kocke

KLIKNITE TUKAJ  za več informacij o zelenih kockah Urbanscape (2 kg).

Naravna moč zelenih kock in zelenih kosmičev

Zelene kocke Urbanscape na naraven način povečujejo sposobnost zadrževanja vode in omogočajo, da se ta v okolico sprošča postopoma. Omogočajo tudi rahljanje zemlje, zaradi česar rastline razvijajo močnejši in bolj razvejan koreninski sistem, s tem pa tudi lepši nadzemni del. Tako smo na povsem naraven način zagotovili boljšo rast in večjo zeleno maso rastlin.

zelene-kocke-dodatna

Zelene kocke Urbanscape dodajamo tudi v sadilne jame ob sajenju sadnega drevja, grmovnic, trajnic in ostalih okrasnih rastlin. Vlakna zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih poletnih dneh vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša.

Posledično je manjša tudi potreba po zalivanju. Zelene kocke so okolju prijazne in naravnega izvora. Naravna sestava zelenih kock zagotavlja odlične pogoje za rast. Kocke so narejene iz vulkanskih kamnin, ki so v celoti naravnega izvora.

Na večjih površinah uporabimo zelene kosmiče Urbanscape. Zeleni kosmiči so ravno tako iz naravnih mineralnih vlaken in izboljšujejo vodno-zračni režim tal in s tem povečujejo sposobnost zadrževanja vode.

skica-knauf-insulation

KLIKNITE TUKAJ  za več informacij o zelenih kosmičih Urbanscape (15 kg).

Sajenje sadik gojene v loncih in optimalen čas sajenja

Vsekakor priporočamo, da v septembru in oktobru sadite tudi sadike, ki jih kupite v posodah. Vremenske razmere za delo v vrtu so septembra in oktobra bolj ugodne, saj nas ne preganja mraz in dež. Konec oktobra in v začetku novembra se lahko pojavi tudi sneg in nam onemogoči jesensko sajenje žive meje iz puljenih sadik. Najugodnejši termin za sajenje živih mej je, ko se temperature v septembru nekoliko spustijo in prehitimo jesenski dež.

posajena-ziva-meja

Živo mejo režemo tudi jeseni

Pred zimo je nujno urediti svojo živo mejo, saj moker sneg lahko popolnoma deformira želeno obliko. Žive meje praviloma strižemo meseca maja takoj po prvem večjem prirastu, kasneje pa korigiramo glede na prirast posamezne vrste posebej. Rez pred zimo je najbolje opraviti v mesecu septembru, polovici oktobra. Strižena živa meja mora imeti obliko črke A z odrezanim stožcem. To pomeni, da je spodaj širša in zgoraj ožja. V nasprotnem primeru nam v spodnjem delu ogoli zaradi pomanjkanja svetlobe, kar sčasoma povzroči luknje.

Zeleni svet priporoča:

Manjšo porabo vode za zalivanje omogočajo zelene kocke in zeleni kosmiči, ki jih ob sajenu zmešamo z zemljo. Rastline so nam tako zelo hvaležne v poletnih sušnih mesecih, ko je potreba po vodi največja.

Za manjše površine priporočamo uporabo zelenih kock Urbanscape, ki jih z zemljo zmešate v razmerju 1:5 (20 litrov zelenih kock/ 100 litrov zemlje).

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kockah Urbanscape (2 kg).

Na večjih površinah uporabmo zelene kosmiče Urbanscape, ki jih ročno ali strojno vdelajte v vrtna tla v razmerju 1:5 (90 litrov zelenih kosmičev / 450 litrov zemlje)

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kosmičih Urbanscape (15 kg).

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


4 komentarjev na “Vse o sajenju in rezi žive meje

 1. marjan

  potrebujem več informacij o sajenju divjega gozdnega bršljana in presajanju. Nasadil bi ga med divjo živo mejo, da bi bila pozimi zelena. Prosim odgovor tudi direktno na mail. za vse informacije se v naprej lepo zahvaljujem.

  lp Marjan

  Reply
 2. tonček - anton

  KAJ MI JE ZA STORIT, DA BI TO PREPREČIL….-morda v naslednjem letu…
  -zeleni nizki fižol pa nima teh napadov…-je pa nitnat…-ni tako dober – …
  KAJ BI MI PRIPOROČALI…- tudi za naslednje leto…
  -…
  LP tone iz slov. bistrice.

  Reply
 3. franc

  Imam več let staro živo mejo iz ligustra. Živa meja je tik ob prometni cesti in duši hrup prometa. Sedaj je visoka cca 120 cm in je bila rezana stransko vertikalno in povrhu vodoravno. Opažam, da je zelo olesenela in je olistana le še okrog 10 cm v notranjost.
  v notranjosti pa so gola stebla. Zanima me če bi se obrastla, ko bi jo porezal na višino 30 cm, in s škarjami odstranil čisto do tal vse odvečne zrastke in tako, da bi ostali izrastki na širini 20 cm. Še to, ali bi jo bilo bolje tako porezati v jeseni, ali spomladi, ali zasaditi novo. Katere sadike bi bile najbolj odporne na sol, saj pozimi cesto izdatno solijo.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Franc, liguster se brez težav obrašča. najbolje je rezati na grobo marca ali aprila. Če je mogoče ga oblikujete v obliki črka A z odrezanim stožcem.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *