Sajenje tulipanov v domačem vrtu

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Svetuje Melita Miš Strgar, univ. dipl. inž. agr. Video in fotografije: Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh., Arboretum Volčji Potok.

Najprej izberemo sorte, ki so nam všeč

Na trgu je več kot 200 sort tulipanov. Pri izboru sort si največkrat pomagamo s katalogi. Izbiramo med zgodnjimi, srednjimi in poznimi sortami. Izbor sort, ki jih bomo jeseni sadili na gredo je odvisen tudi od barve, ki si jo želimo v vrtu. Sadimo lahko tudi posebnosti.

Izbiramo lahko med več kot 200 različnimi sortami tulipanov.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Zgodnji tulipani cvetijo konec marca in v začetku aprila. Zgodnje sorte ostanejo nizke in hitro odcvetijo. Srednje in pozne sorte tulipanov zrastejo višje. Tudi izbira sort je večja, kot pri zgodnjih sortah. Srednje in pozne sorte cvetijo v aprilu in do prvega tedena v maju. Čas cvetenja je odvisen od vremena.

Sadimo samo zdrave in kvalitetne čebulice tulipanov

Sadimo samo zdrave in kvalitetne čebulice.

Na kakovost čebulic tulipanov smo pozorni že pri nakupu. Izbiramo take čebulice, ki so zdrave in niso napadene od plesni. Preverimo tudi, da na čebulicah ni odrgnin. Velikost čebulice naj bo večja od 11. Oznako velikosti čebulice preverite na embalaži.

Oblikovanje področja za sajenje tulipanov

Pred sajenjem označimo področje sajenja tulipanov.

Pred sajenjem tulipanov označimo področje, ki bo namenjeno razraščanju tulipanov. To najlažje naredimo z motiko. Načrtovanje in skiciranje sajenja je še posebno priproročljivo, če sadimo večjo gredo. Po določitvi področja sajenja pričnemo z razporejanjem tulipanov na gredo.

Razporeditev čebulic na gredi

Razporeditev tulipanov na oblikovano gredo.

Tulipane na gredo razporedimo tako, da so med sabo oddaljeni 10 do 15 cm. Greda je lepša, če jih sadimo v skupine. Čebulice na gredo postavimo tako, da se s spodnjm širokim delom dotikajo tal. S tega dela čebulice se po sajenju razraščajo korenine. Predlagamo, da je posamezna skupina tulipanov večja od 10 čebulic. Naredite lahko tudi mešano gredo s tulipani in skupaj sadite različne sorte.

Sajenje tulipanov v kombinaciji z mačehami in drugimi dvoletnicami

Tulipane v domačem vrtu največkrat sadimo s pomočjo lopatke. To je priporočljivo, če jih sadimo z mačehami ali drugimi dvoletnicami. Čebulice tulipanov sadimo na dva do trikratno debelino čebulice. Tako je globina sajenja odvisna od debeline čebulice. Običajno jih sadimo na globino 10 cm. Tako bo čebulica dobro preživela zimo in pomladi lepo cvetela.

Razdalja med posameznimi čebulicami je 10 do 15 cm. Treba je vedeti, da je razdalja in globina sajenja odvisna  tudi od sorte.

Tulipane sadimo dvakrat do trikrat globje, kot je debela čebulica.

V kombinaciji z mačehami jih sadimo z lopatko.

Sajenje na samostojni gredi

Tulipane na samostojni gredi zagrnemo z zemljo.

 

Tulipane lahko sadimo tudi tako, da na gredi odstranimo 10 cm zemlje in jih razporedimo po površini, zatem jih zagrnemo s zemljo. V tem primeru je lopata osnovno vrtno orodje. Izbira načina sajenja je odvisna od vas. Če imate dovolj moči za odstranjevanje zemlje, jih boste hitreje posadili na način zasipavanja z lopato.

Na manjših gredah jih sadimo v mrežo

Če je v vrtu prisoten voluhar, jih sadimo v mrežo. Na večjih gredicah postavimo tudi past za voluharja. Tako bodo tulipani pomlad v vrtu tudi dočakali, se razraščali in bogato cveteli.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

V mrežo jih sadimo, če je v vrtu prisoten voluhar.

Tulipani so rastline sonca in se bodo najlepše počutili v sončnem delu vrta. Zato jih že jeseni posadite na sončne grede in v pomladanskem času občudujte njihovo lepoto v cvetju.

 

Melita Miš Strgar, univ. dipl. inž. agr.

Od leta 1992 zaposlena v Arboretumu Volčji Potok na različnih delovnih mestih od vzgoje do prodaje, v zadnjih letih pa vodja trženja in stikov z javnostmi. Sodelovala je v več kot 200 oddajah z vrtnarskimi nasveti.

Več na: https://www.arboretum.si

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *