*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Šalotka

Šalotka je nekoliko manj ostra kot čebula, zato je zelo cenjena v kuhinji. Zaradi specifičnega okusa jo vse bolj opažamo tudi v domačih zelenjavnih vrtovih.

Šalotka, čas setve in sajenja

Šalotko običajno sadimo iz čebulic. V hladnejših celinskih območjih jo sadimo zgodaj spomladi (marec, april), v toplejših obalnih področjih pa pozno jeseni. Ker je občutljiva na dolžino dneva jo sadimo čim bolj zgodaj, ko je dan še kratek. Sadike šalotke si lahko vzgojimo tudi iz semena, ki ga sejemo že januarja. Tako vzgojene sadike v vrt sadimo v mesecu marcu.

KLIKNITE TUKAJ in vpišite vašo e-pošto za brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Gnojenje šalotke

Šalotko tako kot čebulo in česen ne gnojimo s hlevskim gnojem. Ne pretiravamo tudi s kompostom in kupljenimi organskimi gnojili, ki vsebujejo največ dušika. Za gnojenje je zelo uporaben lesni pepel in gabezova prevrelka, ki tla obogatita s kalijem. Uporabimo lahko tudi kupljena gnojila, ki vsebujejo več kalija.

Šalotka in razdalja sajenja

Čebulice šalotke sadimo v globino 2 cm. Čebulico šalotke sadimo tako, da vrh čebulice gleda iz tal. Razdalja med vrstami naj bo okrog 30 cm, v vrsti jih sadimo približno 15 cm narazen.

Dobri sosedje šalotke

Dobri sosedje šalotke so: korenček, solata, radič, krompir, kolerabica, peteršilj, pastinak, rdeča pesa, paradižnik, paprika, jajčevec, špinača, kumare, bučke. Šalotka se dobro počuti tudi ob janežu, kamilicah, kopru in jagodah.

Slabi sosedje šalotke

Šalotka se slabo počuti ob stročnicah (fižol, grah, bob, čičerika). Ne ugaja ji tudi bližina kapusnic (brstični ohrovt, glavnati ohrovt, cvetača, črna redkev, zelje, kitajsko zelje, …). Šalotko ne sadimo v bližino pora in drobnjaka.

Oskrba šalotke

Šalotko redno okopavamo, če želimo pridelati velike, debele čebule jih v času debelitve obilno zalivamo. Debelejše zunanje čebulice pridelamo, če iz sredine izpulimo sredinsko čebulo.

Bolezni, škodljivci in ostale težave šalotke

Šalotka je ravno tako kot čebula občutljiva na čebulno plesen in čebulno muho. Med škodljivci šalotke opazimo strune, med boleznimi belo gnilobo čebulnic. Če nasad šalotke pretirano gnojimo s kompostom, gnojem, kupljenimi organskimi gnojili ali dušikom v mineralni obliki, se pojavi gnijte že na vrtu ali kasneje v skladišču. Podobne težave se pojavijo tudi ob pretiranem namakanju oz. zalivanju.

Spravilo pridelka šalotke

Šalotko lahko uživamo, ko so rastline še mlade in nedozorele. V prehrani so uporabni mladi listi in čebulice. Mlade liste režemo podobno kot drobnjak. Pridelek šalotke je ponavadi zgodnejši od čebule in ga pospravimo v juniju ali juliju. Šalotko z vrta pospravimo, ko se posušijo listi. Za prehrano uporabimo dozorele čebulice.

Šalotka, skladiščenje in shranjevanje

Šalotka se skladišči bolje kot čebula. Po slabih dveh tednih sušenja jo hranimo v suhi in hladni shrambi. Skladiščimo jo tako kot česen in čebulo. Tako ostane sveža vse leto, do novega pridelka.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *