Servis vrtne kosilnice v 7 korakih

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

1. Najprej poskrbite za varnost in odstranite svečko

Pri vzdrževanju vrtne kosilnice najprej poskrbimo za varnost in odstranimo kapico vžigalne svečke. To naredimo zato, da preprečimo morebiten zagon motorja pri odstranitvi rezila. Tako delo poteka varno in brez zapletov.

KLIKNITE TUKAJ za nasvet in servis vrtne kosilnice. Servisira in svetuje Miha Perpar, MŽ AGROMARKET d.o.o. www.mz-agro.si, Hrastovec 26, 1236 Trzin. Za  dodatne informacije pokličite na 041 633 364.

2. V drugem koraku odstranimo zračni filter

V naslednjem koraku odstranimo pokrov zračnega filtra na motorju. Iz  nosilca zračnega filtra odstranimo filter, ter pogledamo na notranji strani, če je prisotna umazanija.

V kolikor na notranji strani opazimo umazanijo je velika verjetnost, da je le ta zašla tudi v uplinjač motorja. V tem primeru je treba uplinjač odstraniti in očistiti. V tem primeru je bolj pametno, da to naredi pooblaščeni serviser.

Odstranjevanje pokrova zračnega filtra.

Menjava filtra zraka.

Nosilec filtra in pokrov filtra temeljito očistimo in pazimo, da nam umazanija ne uide v sesalni del motorja. Po čiščenju nosilca vzamemo nov filter zraka, ga vstavimo v nosilec in pokrijemo s pokrovom.

3. Demontaža in brušenje rezila

Pred demontažo rezila je treba preveriti, če ste odstranili kapico vžigalne svečke. Tako preprečite vžig motorja, ki ga po pomoti lahko zaženete pri hitrem obratu rezila. Kosilnice nikoli ne obračamo na desno ali levo stran. Dvigujemo jo tako, da zložimo ročaje in potisnemo navzdol.

Na ročaj za nasadne ključe nasadimo ustrezno velik nasadni ključ. Rezilo s krpo močno primemo in z nasadnim ključem odvijačimo vijak rezila. Po tem lahko odstranimo rezilo.

Demontaža rezila vrtne kosilnice.

Pri delu s kotno brusilko je treba klino vpeti v vpenjalo tako, da rezalni del gleda navzgor. Pri delu uporabljamo protivrezne rokavice, ter obvezno zaščitimo vid (zaščitna očala) in sluh (glušniki).

Na kotno brusilko vpnemo ploščo za brušenje. Klino vedno brusimo enostransko in to tako, da kot reza gleda navzgor proti motorju. V kolikor nimamo kotne brusilke lahko uporabimo ploščato pilo.

Brušenje s kotno brusilko.

Za brušenje rezila lahko uporabimo tudi ploščato pilo.

4. Montaža rezila in čiščenje kosišča

Pred montažo rezila je treba pregledati stanje vijaka rezila. Če vijak ni poškodovan je treba navoj vijaka namazati s sredstvom proti odvitju. Sledi montaža rezila na glavno gred. Po montaži rezila je treba očistiti kosišče. Tako odstranimo staro travo in ostale nečistoče.

Navoj vijaka namažemo s sredstvom proti odvitju.

Kosišče temeljito očistimo.

5. V petem koraku zamenjamo vžigalno svečko

Pri menjavi vžigalne svečke kosilno nagnemo nazaj v vodoravni položaj, ter vzamemo ročko in dolgi nasadni ključ. Vžigalno svečko odvijemo in privijemo novo.

Vžigalno svečko redno menjamo.

Tukaj je treba paziti, da se vžigalno svečko ne privija premočno. Potrebna je samo tolikšna sila, da se tesnilni obroč splošči. Ta obroč tudi preprečuje odvitje vžigalne svečke.

6. Kako zamenjamo olje v vrtni kosilnici?

Črpanje olja z vakumsko črpalko.

 

Pri menjavi olja odvijemo čep  in pripravimo vakuumsko črpalko, ter posodo za odpadno olje.  Cev vakuumske črpalke vstavimo v prostor za nalivanje olja in pričnemo s črpanjem. Olje nekoliko težje menjamo tudi tako, da ga izpustimo.

Po koncu črpanja olja pričnemo z nalivanjem olja v motor.

Pri menjavi olja je treba paziti, da ga ne nalijemo preveč.

Pri menjavi olja je treba paziti, da spremljamo nivo olja s šipko, ki je pritrjena na čepu olja.  V primeru, da nalijemo preveč olja, motorja nikoli ne smemo zagnati.

7. Mazanje in čiščenje osovine pogona

V sedmem koraku najprej odstranimo pokrove koles. To naredimo tako, da odvijačimo matice koles in odstranimo kolesa. Sledi odstranitev varovalke zobnika s špičastimi kleščami.

Najprej odstranimo pokrov koles.

Odstranitev varovalke zobnika s špičastimi kleščami.

S kompresorjem očistimo osovino in jo zaščitimo s protikorozivnim sredstvom v razpršilu. Poskrbimo tudi za to, da podmažemo zobnike na kolesu. V tem primeru uporabimo litijevo mast za mazanje. Preverimo tudi ležaje koles in jih po potrebi zamenjamo.

Čiščenje osovine s kompresorjem.

Zaščita s protikorozivnim sredstvom.

Po vzdrževalnem servisu kosilnico zaženemo in preverimo, če deluje brezhibno. Po desetih minutah delovanja kosilnico ugasnemo in še enkrat preverimo nivo olja. Z delom zaključimo, če je nivo olja pravi.

Zeleni svet priporoča:

Za vzdrževalni servis vrtne kosilnice potrebujemo vakuumsko črpalko za olje, posodo za staro olje, dolgi nasadni ključ (16 mm ali 21 mm), ročko za nasadni ključ, špičaste klešče, kombinirane klešče, litijevo mast, protikorozivno sredstvo v razpršilu, kotno brusilko ali ploščato pilo in sredstvo proti odvitju  (modra barva).

Priskrbimo si tudi olje za zračno hlajene 4T motorje (SAE 30), vžigalno svečko in filter zraka.

KLIKNITE TUKAJ za nasvet in servis vrtne kosilnice. Servisira in svetuje Miha Perpar, MŽ AGROMARKET d.o.o. www.mz-agro.si, Hrastovec 26, 1236 Trzin. Za  dodatne informacije pokličite na 041 633 364.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Servis vrtne kosilnice v 7 korakih

 1. Vojko

  Pozdravljeni , nasvet za opravljen servis je dobrodošel za vsakega lastnika , še posebej , ker si ga lahko sam lastnik opravi , vendar je na koncu , v poglavju , kjer navajate , kako se rezilo brusi kar precejšnja pomankljivost. Vsako brušenje rezila – noža , pa naj gre za brušenje z kotno brusilko , ali ploščato pilo , je potrebno nož uravnotežiti , zbalansirati. Ni ga stokovnjaka , ki bi nož enakomerno zbrusil , če se balansiranje ne izvrši , kosilnica med obratovanjem močno trese..! To ni kritika , ampak dobronamerni nasvet iz izkušenj , saj te kosilnice popravljam že 40 let. Lep pozdrav !

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, če klina ni udarjena ampak samo skrhana za servis ki ga opravlja lastnik to ni potrebno. V kolikor govorimo o hujšemu udarcu je klino bolje zamenjati kot izbrusiti in balansirati ker ob udarcih material izgublja ogljikovo vezavo jekla

   Reply
 2. Peter

  Koristni nasveti.Na zacetku manjka drugo osnovno pravilo(za odstranitvijo kapice svecke),to je,da se kosilnice nikoli ne obraca na desno ali levo stran.Olje bo zalilo vplinjac,sledi pot na servis.Dvigujemo jo le v smeri, da rocaje potisnemo navzdol.
  Drugo pa: llje se izpusca,ne pa sesa.To je morda malo tezje,a ne potrebuje crpalke in olje v celoti iztece.
  Lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *