Setev za domače sadike opravimo v jajčne lupine in ostale organske materiale

Vrtičkarji v začetku marca največ sadijo za sadike paradižnika. Ste vedeli, da v februarju  sejete za številne druge sadike, ki jih spomladi presajate na balkon ali teraso?

V februarju sejemo za številne domače sadike

V začetku februarja sejemo za sadike zelene in solate, ki ju v marcu sadimo v večja korita in visoke grede. Ne pozabimo na setev za sadike pora in blitve. Med solato, ki jo presajamo v začetku marca je najbolje direktno sejati mesečno redkvico. Lahko posadimo tudi nadzemno kolerabico, ki jo za sadike sejemo že v februarju.

setev sadike paradižnika

S setvijo za sadike paradižnika ne prehitevamo.

 

V jajčne lupine ob koncu meseca februarja ne pozabite na setev za sadike čilija, paprike, jajčevcev. Približno 10 dni za setvijo paprike ali čilija pa poskrbite za setev paradižnika, ki ga urbani vrtičkarji v maju presajamo v večje posode ali visoke grede.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno prijavo na vrtnarske novice spletnega portala Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Pred setvijo za sadike si zagotovite dobro seme

Izbiramo lahko med ekološkim in nerazkuženim semenom. Praviloma ima boljšo energijo kalitve nerazkuženo seme, ki je tudi cenejše. Iz takega semena si zagotovimo dobre sadike in kvaliteten ekološki pridelek. Urbani vrtičkarji običajno ne posegajo po hibridnih semenih, ki so dražja od ekoloških in netretiranih semen.

ekološko seme

Najboljšo energijo kalitve ima kupljeno nerazkuženo seme.

 

V spletnih trgovinah so na razpolago zanimivosti in posebnosti, ki jih ni mogoče kupiti v obliki sadik. Zato je oskrba s semenom v tem primeru zelo pomembna, če želimo posebnosti in novosti gojiti na balkonu, terasi ali ostalih urbanih površinah. V mestih je tudi veliko ravnih streh, ki so zelo primerne za gojenje vrtnin v večjih koritih in posodah.

Setev lahko opravimo v jajčne lupine in druge organske materiale

Urbani vrtičkarji lahko opravijo setve v jajčne lupine, ki jih postavijo v kartonasto škatlo od jajc. Vse bolj so priljubljeni bio razgradljivi lončki in drugi organski materiali, ki jih skupaj z rastlino presadimo na vrt.

Možne so tudi setve v kartonaste tulce, ki ostanejo po uporabi toaletnega papirja. Za zalivanje v tem primeru vedno uporabljamo pršilko, da karton ne razpade. Na dnu jajčne lupine naredimo rahlo razpoko, da voda ne zastaja.

pikiranje sadik doma

Za pikiranje sadik paradižnika poskrbimo takoj, ko se klični listi postavijo v vodoravni položaj.

 

Takoj po setvi je treba navlažiti setveni substrat kamor smo posejali seme, da se začne proces kalitve. Pri uporabi jajčnih lupin je treba opozoriti tudi na to, da jih po pikiranju paradižnika, paprike, čilija in ostalih plodovk odstranimo. Samo tako se korenine mladih rastlin v lončkih dobro razrastejo. Podobno naredimo tudi pri ostalih setvah za sadike.

Paradižnik, paprika in čili zahtevajo primerno toploto

Kartonasto embalažo od jajc, jajčne lupine, zemljo in seme postavimo na časopisni papir ali stiropor, ki je nad radiatorjem. Tako preprečimo pregrevanje rastlin, zmanjšamo tudi možnost prekomerne ohladitve v času kalitve. Sadike bodo v stanovanju najbolje uspevale na svetli okenski polici.

Severna stran je manj primerna od južne. Vsi, ki imate strešna okna, jih lahko postavite na stojalo in premikate v smeri vzhod-zahod. Tako bodo imele sadike več svetlobe in bodo manj vzdolžene.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno prijavo na vrtnarske novice spletnega portala Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Primerna temperatura za gojenje domačih sadik

Paprika, jajčevec, čili najbolje kalijo pri temperaturi 25 stopinj C. Po kalitvi vsem omenjnim vrtninam ustreza sobna temperatura. Z razvojem vsakega novega lista paradižnika pa sadiko prestavimo v prostor, ki je za 2 do 3 stopinje C hladnješi.

Pri sadikah solate smo še posebno pozorni, da jih takoj po kalitvi premaknemo v hladen vetrolov ali zastekljen bakon.

gojenje sadik doma domače sadike

Pri gojenju domačih sadik pazimo na primerno temperaturo.

Domača rešitev za sadike, ki jim manjka svetlobe in prehitro rastejo

V primeru, da svetlobe primanjkuje si pomagamo z dodatno osvetlitvijo in uporabo z namenskih sijalk. Škarje in platno pri vzgoji sadik imamo v rokah sami.

V primeru, da se rast ob primerni svetlobi ne ustavi, je treba poskrbeti za znižanje temperature. Če sadika pospešeno raste je dobro, da ne pretiravamo z gnojenjem. Tako bomo vzgojili nizko rastlino, ki je bolj kakovostna in bolje prenaša presajanje.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Setev za domače sadike opravimo v jajčne lupine in ostale organske materiale

  1. Maks

    Pozdravljeni
    Zanima me kako iz domačih jabolk hrušk vzgojiti sadile on jih potem cepiti lp Maks

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *