5 rešitev za staro in novo travo

Kliknite na video spodaj in prisluhnite nasvetu.

1. Zapolnite prazna mesta v obstoječi trati in ustavite plevel

Vsako leto se po vročih poletnih mesecih na vrtni zelenici pojavijo prazna mesta, ki so največkrat posledica poletne suše in pomanjkanja vode. Na tem mestu se nam dokaj hitro lahko pojavijo pleveli. Jesenski čas je idealen za dosejevanje in setev na prazna mesta v obstoječi vrtni zelenici. Če je trava redka jo ročnim sejalnikom dosejte po celi površini. Uporabite 1/3 predvidenega odmerka.

Preprečite razraščanje plevela.

Preprečite razraščanje plevela.

KLIKNITE TUKAJ  za SOS travno mešanico, ki je primerna za setev in dosejevanje. Odlikuje jo izjemno hiter vznik in začetni razvoj (vznik traja samo 4 dni).

Za jesensko dosejevanje priporočamo SOS obloženo zeleno seme, ki zelo dobro kali tudi pri nizkih temperaturah. Kalitev se SOS travne mešanice se prične že pri 6 stopinjah C. Pri temperaturi tal med 10 in 15 C boste lahko opazovali vznik travnih bilk že po približno 4 dneh.

Tako boste zapolnili prazne prostore pred močnejšim razraščanjem plevela in si zagotovili hitro rastočo, gosto travno rušo. Po setvi površino oz. travno seme SOS na rahlo poteptajte z desko, da izboljšate stik semena s podlago.

2. Pravočasna jesenska setev za manj plevela in vode

Pripravo tal za novo setev je najbolje opraviti pred jesenskim dežjem. Če želite preprečiti razraščanje plevelov tla pripravite vsaj 14 dni pred setvijo. Neposredno pred setvijo jih plitvo obdelajte, tako boste ostranili prve plevele, ki običajno tekmujejo s travo v začetku rasti.

Pleveli se jeseni slabše razraščajo, tudi količina padavin je bolj enakomerno razdeljena. Poraba vode za zalivanje je praviloma manjša, saj tudi temperature padajo. Če sejemo v pomladanskem času se poraba vode v vročem maju povzpne tudi na 20 l/m2. Tako za enkratno zalivanje 100 m2 porabimo kar 2 m3 vode.

setev trate

Lepa trata je ogledalo vrta.

Priporočamo setev med polovico septembra in polovico oktobra. V tem času se na podeželju sejejo tudi ozimna žita. Traktorji na njivah so tako znak, da je treba pričeti tudi z jesensko setvijo trave v domačem vrtu. Opazite jih lahko tudi na obrobju mesta.

3. Ročna jesenska setev ali uporaba ročnega sejalnika?

Na manjših površinah sejemo ročno. V tem primeru nam je v pomoč embalaža, ki ima na priročne luknje za lažjo setev. Na večjih površinah uporabite priročen ročni sejalnik, ki vam omogoča lažjo setev in manjšo porabo semena.

sejalnik

Enostaven in priročen sejalnik.

Z ročnim sejalnikom, ki je zelo enostaven za uporabo lahko trosimo tudi gnojila, pozimi pa sol, ki jo posipamo po dovoznih poteh in ostalih površinah, kjer nam led povzroča največ težav.

4. Obloženo seme za travo zmešajte z gnojilom in opravite setev trate

Obloženo zeleno seme in Start gnojilo za travo  zmešajte v razmerju 1:1 in opravite setev. Poraba semena za travo se giblje v količini 20 g/m2. Za 50 m2 tako porabimo 1 kg semena in 1 kg gnojila Start za travo.

seme-oblozeno-sejalnik

Zmešajte seme in gnojilo v razmerju 1:1.

Za lepo “angleško trato” priporočamo seme  boljše kakovosti za sonce in senco. Takšna trata bo podobna “angleški zelenici”, ki je najlepša na pogled. Po njej lahko tudi hodimo in jo zmerno obremenjujemo.

Za otroško igro in različne športne aktivnosti priporočamo samoobnavljajočo travno mešanico RPR, ta travna mešanica izjemno dobro prenaša obremenitve. Osnova je trava trpežna ljulka, ki je sposobna samoregenracije. To je izredno trpežna in vzdržljiva trava, ki daje ruši tudi lep izgled. Se zelo hitro obrašča in tako zapolni prazne prostore v ruši še preden se razvijejo pleveli.

KLIKNITE TUKAJ  za lepo okrasno trato, ki je odlična rešitev za sonce in senco (“angleška trata”).
KLIKNITE TUKAJ  za samo obnavljajočo travno mešanico RPR, ki izjemno dobro prenaša obremenitve (igra, šport).
KLIKNITE TUKAJ za Start gnojilo za travo, ki deluje do 100 dni in je obogateno s hranili za razraščanje korenin.

Večje novo posejane površine povaljamo z vrtnim valjarjarjem. Tako omogočimo boljši stik semena s podlago in zagotovimo kakovosten vznik in razraščanje vrtne zelenice.

5. Čas kalitve semena in prva košnja trave

Obložena zelena semena trav kalijo hitreje kot navadno seme. Nekoliko bolj varna so tudi pred pticami, zato je poraba semena manjša. Hranila in glineni materialni v oblogi spodbujajo seme h kalitvi in boljšemu začetnemu razvoju.

Čas kalitve je v jesenskem času odvisna od temperature. Če imamo toplo jesen je kalitev hitrejša, zato priporočamo setev ob koncu septembra in v prvi polovici oktobra, ko je razmerje med temperaturo in padavinami najprimernejše, razraščanje trave pa hitrejše.

Prvo košnjo nove trave opravimo, ko je visoka približno cca. 8 cm. Višino košnje pa nastavimo na 5 cm.

Zeleni svet priporoča:

Z jesensko setvijo in dosejevanjem poskrbite za manjšo porabo vode po setvi. V trati bo tudi manj plevela. Vrtna zelenica se bo do poletja dobro razrastla in vas razveselila s podobo, ki je lahko v ponos vsakega vrta.

KLIKNITE TUKAJ in vrtna zelenica vam bo hvaležna. 🙂

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “5 rešitev za staro in novo travo

 1. Antonija Žener

  Vaši nasveti so zelo dobri, vedno jih prebiram in nekatere stvari tudi kupim. Imam eno vprašanje na katerega ne dobim nikjer. Po vrtovih, ob cestah in kam se obrneš so se razmnožile, nekakšne žuželke. Sicer ne vem kako se jim reče, vendar na dotik smrdijo, pa tudi na pridelkih puščajo smrad in ga ne moreš zaužiti. Jaz jim rečem smrdljivci, nekateri šušterji, stenice….Tudi ob avtocesti smo jih dobili in še pripeljali na avtomobilu domov, kot da nimamo svojih. Hvala za odgovor. Antonija Žener

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   to so stenice, res so nadležni s svojim vonjem, mi jih dobimo na maline in še nismo našli načina za odganjanje.

   Reply
 2. Petra

  Pozdravljeni. Zanima me katera trava se najboljse obnese na Primorskem obmocju na boln soncni legi za prvo sejanje ki bo spomladi. Hvala in lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, lahko jo uporabite kot zastirko, izolacijo lesnatih rastlin pred zimskim mrazom (vrtnice, toplotno občutljivo sadje), ali kot kako drugo dekorativno polnilo.

   Reply
  • Igor

   Ko boste porezali travo me prosim poklicte. Ce niste predalec ( mi smo v Ljubljani)vam jo odpeljemo in celo nekaj placamo. Hvala in L. P.

   Reply
 3. Marija Slanšek

  Prosim za nasvet, kako uničiti zajedalce na zelenici. V zemlji so 3 cm dolge ličinke svetle barve rilček je oranžen. Prekopla sem zemljo, odstranila suho, rjavo travo.Hvala za odgovor .

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *