Čas za setev nove trate

Obdelava tal pred setvijo

grobo planiranje

grobo planiranje

Kadar se odločimo za spomladansko setev trate, zemljo že jeseni strojno ali ročno prekopljemo do globine 15 cm. Od mraza spočita zemlja spomladi oblikuje fino grudičasto rodovitno strukturo.

V kolikor imamo bolj peščeno zemljo, ji dodamo več organske snovi v obliki zrelega komposta. Organska snov omogoča zemlji zadrževanje potrebne vlage. Zelo zbiti in težki glinasti zemlji pa dodamo izbrane kremenove peske, da dosežemo večjo zračnost in globok razvoj korenin. Organska snov skupaj s peščenimi delci tvori grudičasto strukturo.

V tej fazi je priporočljiva tudi investicija v podzemni namakalni sistem.

V primeru, da je zemlja prekisla ji dodamo sredstva za razkisanje tal (kalcijev karbonat). Kisla tla so idealna za pojav maha posebno na bolj senčnih in vlažnih predelih. Omenjena sredstva zemljo razkisajo in pojav maha se občutno zmanjša.

Teren, kjer bomo posejali trato najprej prekopljemo. Na večjih površinah uporabimo kultivator. Tu smo pred zahtevno nalogo, saj moramo teren rahlo nagniti, da bomo kasneje omogočili odvečni vodi prosto odtekanje.

fino planiranje

fino planiranje

Nato sledi fino planiranje, kjer odstranimo večje kamenje, ostanke vseh plevelov, stare travne ruše in korenin. Teren natančno zravnamo, posebno takrat, ko se odločimo položiti travne zvitke. Teren zravnamo vedno z grabljenjem in nikoli z uporabo valjarja.

Na lepo zravnano zemljo potresemo mineralno gnojilo nato sledi setev.

Setev trate

Najbolj primeren čas za setev trate je mesec september, ko je zemlja še topla. Spomladi to delo opravimo od aprila do sredine maja. Kadar sejemo spomladi moramo biti še posebno pozorni na zadostno namakanje v sušnih poletjih. Jesenska setev omogoči precej boljši razvoj korenin do poletja, kar zagotavlja večjo odpornost proti suši.

setev trate

setev trate

Seme enakomerno posejemo in zelo pazimo, da smo zapolnili vse kote in robove. Manjših površin se lotimo ročno, na večjih si pomagamo s sejalniki. Sejemo plitvo do globine 1 cm, drugače seme ne kali enakomerno.

Seme povaljamo, da pride v boljši stik z zemljo. V kolikor je zemlja vlažna, se semena lepijo na valjar, zato bodimo previdni. Sejmo raje na suho površino.

Zadošča 25 – 40 g semena / m². Po setvi vzdržujemo vlago, da seme zadovoljivo vzkali. Kalitev semena po navadi traja do 3 tedne. Posejano površino prekrijemo z kopreno, da ne hranimo ptičev in vsak dan namakamo.

Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *