*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Setev trave za lep vrt v samo 7 korakih

Prispevek smo pripravili v sodelovanju z Vrtnarstvom Frbežar.

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

1. Izberite pravi letni čas in ugodne razmere za setev trave

V Sloveniji je optimalni čas za setev nove vrtne zelenice od sredine aprila do sredine maja. Trata, ki jo sejemo v zgodnjih pomladanskih terminih ima pred vročim poletjem še dovolj časa za rast in zgostitev.

zelenica trata družina

Uživanje na novi vrtni zelenici.

Primeren je tudi jesenski čas od sredine septembra do sredine oktobra. Tudi takrat so temperature za kalitev semena ugodne, prav tako so primerno razporejene padavine. Spomladi in jeseni poskrbimo tudi za dosejevanje obstoječe zelenice.

setev trate

Setev nove trave v aprilu.

Kombinacija ustrezne temperature in padavin zagotavlja, da seme po setvi ne propade. Najbolj primerna temperatura za setev trave je med 15°C in 25°C. Za dobro začetno rast travnih bilk bodo poskrbeli še pomladanski sončni žarki in dež. Tudi jeseni je dovolj svetlobe, da se nova trava pred zimo ustrezno razraste in ukorenini.

Uporabili smo vsestransko in zelo trpežno travno mešanico.

dosejevanje trave

Dosejevanje obstoječe trate.

KLIKNITE TUKAJ za vsestransko in zelo trpežno travno mešanico, ki je primerna za setev in dosejevanje. Uživajte v razkošju lepe in trpežne vrtne zelenice, ki je primerna za vse vrste obremenitev (hoja, igra, šport, rekreacija,…).

Travno mešanico Substral® Šport & Špas poiščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

2. Poskrbite za ustrezno pripravo terena

Vrtna zelenica bo bolje uspevala, če ima teren manjši naklon. Tako bo meteorna voda odtekala stran od objektov. Pred setvijo uredite teren tako, da odpravite večje luknje in odstranite obstoječo zelenico. To najlažje in najhitreje uredite s pomočjo ustrezih strojev, ki jih uporabljajo vrtnarji.

priprava terena

Priprava terena za setev nove trate in uporaba stroja.

3. Pred setvijo poskrbite za ustrezno strukturo, pH tal in gnojenje

merjenje ph zemlje

Merjenje pH vrednosti tal.

Pred setvijo odstranite plevele, kamenje ter zrahljajte in poravnajte površino. Poskrbeti je treba tudi za ustrezen pH, ki ustreza vrtni zelenici.

Vrtna trata najbolje uspeva v pH območju med 6,0 in 7,5. To najhitreje ugotovite s pomočjo lakmusovih lističev, ki se različno obarvajo, če so tla kisla ali bazična. Barvo lističa primerjate z barvno lestvico na priloženem kartončku in odčitate pH vrednost.

izravnava terena

Izravnava terena in fino planiranje pred setvijo.

 

V primeru, da so tla kisla je treba dodati pripravke na osnovi kalcija. Preveč bazična tla lahko zakisamo s pripravki na osnovi elementarnega žvepla ali železovega sulfat heptahidrata. Ob pripravi tal poskrbite za gnojenje z gnojilom , ki vsebuje največ fosforja. Pred setvijo s kremenčevim peskom izboljšajte tudi težka ali zbita tla. Gnojilo Substral Start lahko mešate s semenom v razmerju 1:1 in tako opravite setev ter gnojenje v enem koraku. 

substral start gnojilo

Pred setvijo gnojimo z gojilom Substral Start.

4. Za setev izberite vsestransko in zelo trpežno travno mešanico

Za lažjo setev nove trave uporabite ročni trosilnik. Ne pozabite preveriti priporočenega odmerka semena, ki je podan na etiketi. Travno mešanico Substral® Šport & Špas sejemo v odmerku 20 g/m². Po setvi površino povaljajte, da se seme sprime s podlago.

setev trave

Setev nove zelenice in raztros semena.

dosejavanje trave

Spomladi poskrbimo tudi za dosejevanje obstoječe zelenice.

 

Vsestransko in zelo trpežno travno mešanico lahko uporabite tudi za dosejevanje obstoječe trate. Tako izboljšate celoten izgled vrtne zelenice, trava se ustrezno zgosti, zapolnijo se tudi prazna mesta in poškodovane površine.

 

Za dosejevanje uporabite 1/3 priporočene količine semena, ki ga s trosilnikom razporedite po celotni površini trate. Po dosejevanju praznih mest potresemo še tanko plast (1 cm) specialnega rastnega substrata za setev trave.

Travna mešanica Substra Šport & Špas

Kakovostna travna mešanica Substral® Šport & Špas

  • Vsestranska in zelo trpežna travna mešanica
  • Za vse vrste obremenitev (šport, igra, rekreacija, …)
  • Zelo hitra kalitev in razvoj
  • Izjemno gosta in trpežna trava
  • Manjša zapleveljenost zahvaljujoč hitremu razraščanju in obraščanju
  • Zelena barva semena – zaščita pred pticami

KLIKNITE TUKAJ za vsestransko in zelo trpežno travno mešanico, ki je primerna za setev in dosejevanje. Uživajte v razkošju lepe in trpežne vrtne zelenice, ki je primerna za vse vrste obremenitev (hoja, igra, šport, rekreacija, …).

Travno mešanico Substral® Šport & Špas poiščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

5. Po setvi poskrbite za redno zalivanje

zalivanje trave trate

Po setvi nove in dosejevanju obstoječe trave poskrbimo za redno namakanje.

Po setvi v pomladanskem času poskrbite za redno zalivanje z razpršilci, ki so namenjeni namakanju trate. V vročih in sončnih dneh lahko namakamo tudi trikrat na dan.

Zalivanje trate zmanjšamo, ko semena začnejo kaliti in travne bilke začnejo z rastjo. Takrat zalivamo manj pogosto in močneje. Nekoliko manj težav z zalivanjem bo jeseni, ko temperature padajo. Pomagalo vam bo tudi jesensko deževje.

zalivanje namakanje s cevjo vrt

Namakamo lahko tudi s cevjo in tušem.

6. Spremljajte razvoj mlade vrtne zelenice

Kalitev semena je odvisna od temperature, vlage in vrste semena. Travna mešanica Substral® Šport & Špas ima zelo hitro kalitev in začetni razvoj. Ob optimalni temperaturi in vlagi kalitev traja samo 5 dni.

V obdobju, ko trava doseže višino 1 cm preglejte travno rušo in preverite, če so na njej prazna mesta, ki ste jih s setvijo zgrešili. S trosilnikom za setev trave poskrbite za ponovno dosejevanje trate.

mlada trava trata

Trava se lepo razvija teden dni po setvi.

Trava se bo po setvi ali dosejevanju praznih mest ukoreninila in razrasla v 70 dneh. Za polno obremenitev trave bo potrebna cela sezona rasti.

7. Košnja in vzdrževanje okrasne trate

kosenje trave

Košnja trate v drugem letu po setvi.

Okrasna trata je pripravljena na prvo košnjo, ko doseže višino 8 cm. Pri košnji skrbimo, da nikoli ne odstranjujemo več kot 1/3 travne ruše. Novo trato kosimo na višino 5 do 6 cm.

Z gnojenjem trate začnemo dober mesec po kalitvi. Na leto gnojimo 3 do 5 krat s specialnimi gnojili za trato. Če gnojimo z gnojilom, ki ima z dolgotrajno delovanje gnojimo samo enkrat. Jeseni gnojimo z gnojilom z večjo vsebnostjo kalija.

Mlado okrasno trato v prvem letu ne obremenjujte preveč s šporotom, igro in rekreacijo. Če v poletnem času ni padavin poskrbite za namakanje. Trata rabi vsaj 15 do 20 litrov vode na 1 m² v enem tednu.

Zeleni svet priporoča:

 

Izberite vsestransko in zelo trpežno travno mešanico, ki v Sloveniji preverjeno dobro uspeva. Setev in dosejevanje okrasne trate je enostaven projekt, ki bo izboljšal podobo vašega vrta. Travna mešanica Substral® Šport & Špas bo zagotavljala, da boste vi, vaša družina in prijatelji uživali v vsem razkošju lepe in tepežne vrtne zelenice.

KLIKNITE TUKAJ za vsestransko in zelo trpežno travno mešanico, ki je primerna za setev in dosejevanje. Uživajte v razkošju lepe in trpežne vrtne zelenice, ki je primerna za vse vrste obremenitev (hoja, igra, šport, rekreacija,…).

Travno mešanico Substral® Šport & Špas poiščite v Merkurju, Bauhausu, Kalia centrih, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *