Jesenska setev zimske solate, špinače in motovilca

Kliknite spodaj za ogled videa: Setev motovilca, špinače in zimske solate.

Setev vrtnin opravite v vrste in si olajšajte okopavanje

Špinaca

Jesenska setev špinače v vrste se obrestuje.

Motovilec, špinačo in zimsko solato najraje posejete povprek. Miša svetuje, da je bolj priporočljivo sejati v vrste. V drugi polovici februarja se korenine že prebujajo in je treba pridelek okopati. Tako spomladansko okopavanje jesenskih setev ne bo zamudno opravilo. 

Če so temperature nekoliko višje se zemlja primerno suši in jo je treba okopati, ter zrahljati. To opravilo je mnogo lažje opraviti, če predhodno omenjene vrtnine sejemo v vrste. Plitko okopavanje vrtne grede najhitreje opravite z Nihajno motiko Pepa, ki delo opravi 7 do 10 krat hitreje od navadne motike in to v pokončni drži. 

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige SEMENARSTVO – Kako pridelati kakovostno seme, avtor Miša Pušenjak. KNJIŽNA NOVOST.

KLIKNITE TUKAJ za ostalol vrtnarsko gradivo, ki vam bo pomagalo vrtnariti. Vrtnarski priročniki, knjige in pridobljeno znanje vas nagradijo z bogatim pridelkom.

Optimalni čas setve zimske solate in oskrba

September v zelenjavnem vrtu

Zimska solata, ki jo bomo sejali bo bolje prezimila, kot iz sadik, ki jih lahko kupimo v trgovinah ali vzgojimo sami. Zimske solate pred zimo ne redčimo. Miša Pušenjak priporoča dva termina setve (sredina septembra in sredina oktobra). V primeru mile zime bo bolje prezimila oktobrska setev zimske solate. V zgodnji in hujši zimi bo bolj uspešen septemberski termin setve.

Tabela: Priporočene razdalje sajenja med vrtninami
tabela priporočene razdalje sajenja

prenesi tabelo PDF

Gnojenje in obdelava tal pred jesensko setvijo motovilca, špinače in zimske solate

Tla, ki smo jih med letom dobro gnojili pred setvijo jeseni ne gnojimo z gnojem, kompostom ali kupljenimi organskimi gnojili, saj ni nobene potrebe po dodatnem gnojenju. Drugače bodo rastline slabše prezimile. Gnojimo samo tla, ki smo jih gnojili s kupljenimi (briketi, peleti) organskimi gnojili, saj običajno delujejo 3 mesece.

Vsak vesten vrtnar v tem obdobju poskrbi, da se zemlje ne obrača, saj sejemo vrtnine, ki nimajo globokega koreninskega sistema. Za pripravo tal in setev špinače, motovilca, solate, čebule je dovolj, če tla obdelamo z Nihajno motiko Pepa. Tako ne vznemirjamo mikroorganizmov v tleh, ohranjamo vlago v tleh, setvena plast pa je optimalno pripravljena.

Tla, ki so rahla in so bila poleti zastrta z zastirko najlažje okopljemo z Nihajno motiko Pepa.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu pokličete na 040 669 449.

Kdaj uporabimo alge, tekoča gnojila in namočene koprive?

V primeru dolge in tople zime špinačo, solato, motovilec in ostale jesenske vrtnine gnojimo s suhimi namočenimi koprivami ali kupljenimi gnojili na osnovi alg, saj v tem primeru rastline rastejo celo zimo in rabijo hranila.

Priporočamo uporabo pripravkov na osnovi  morskih alg. Če ste nabrali in posušili koprive jih namočite v vodo in vrtnine enkrat pognojite.

V pripravek iz  morskih alg  namočimo tudi stroke česna in čebulček pred saditvijo. Rastline, ki jih namočimo v alge pred zimo razvijejo boljši koreninski sistem, kar je pomembno za dober razvoj rastlin.

Zeleni svet priporoča:

 

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo knjige SEMENARSTVO – Kako pridelati kakovostno seme, avtor Miša Pušenjak. KNJIŽNA NOVOST.

nihajna motika

 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu pokličete na 040 669 449.

KLIKNITE TUKAJ za ostalo vrtnarsko gradivo, ki vam bo pomagalo vrtnariti. Vrtnarski priročniki, knjige in pridobljeno znanje vas nagradijo z bogatim pridelkom.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Jesenska setev zimske solate, špinače in motovilca

 1. MIRICA

  Pozdravljeni!

  Setev motovilca sem opravila v 3 intervalih… prvi konec avgusta ,ostala dva v septembru, vendar se je rast skoraj popolnoma zaustavila pri višini neklje do 0,5cm….
  Kaj svetujete?

  Hvala za odgovor
  .

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *