*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Naravno škropljenje listnih uši, pršic, gosenic, koloradskega hrošča in ostalih škodljivcev

Kliknite za ogled video posnetka:

Video smo posneli v Arboretumu Volčji Potok.

Ustavite uši na mladih poganjkih vrtnic in ostalih rastlin

Na mladih poganjkih vrtnic od pomladi do jeseni najdemo zelenkaste uši, ki s sesanjem povzročijo vrtnicam resne poškodbe. Naselijo se lahko tudi na liste. V primeru, da ne ukrepamo se lahko zgodi, da grmi vrtnic sčasoma shirajo. Uši napadajo tudi številne poganjke grmovnic, balkonsko cvetje in ostale rastline na vrtu.

uši vrtnice

Uši na vrtnicah in ostalih okrasnih rastlinah ustavimo ob prvem pojavu. ©AdobeStock

Uši na vrtnicah lahko ob prvem pojavu v pomladanskem času posipamo s pepelom in jih preganjamo iz vrtnic. To je treba storiti po vsakem dežju. Prve uši lahko tudi zgnetemo s prsti. Na ekološki način ukrepamo tudi s pripravkom, ki vsebuje olje navadne ogrščice in naravni piretrin. Uši zasledimo tudi na mladih poganjkih fižola, sadnem drevju in ostalih okrasnih rastlinah.

Kako ukrepamo proti pršicam?

Navadna pršica napada vrtnice, visok fižol in ostale vrtnine ter sadne rastline. Največkrat se pojavi v suhih poletjih brez dežja in na sušnih legah. Listi rastlin sivijo in rjavijo, na njih lahko opazimo tudi nežno pajčevino.

pršica

Napad pršice na sladkem krompirju. ©AdobeStock

 

Rastline, ki jih napadejo pršice lahko večkrat škropimo z vodo. To je treba delati večkrat na teden. Vendar so bolj učinkoviti ekološki pripravki, ki so registrirani za ta namen rabe. Takšen pripravek je tudi naravni insekticid Naturen BIO Forte, ki je na razpolago v obliki koncentrata in pršilke za takojšnjo uporabo. Uporabljamo ga na okrasnih rastlinah.

Lastnosti in sestava naravnega insekticida Naturen BIO Forte:

 • 100 % naravne učinkovine (olje navadne ogrščice in piretrin)
 • Ustreza zahtevam EU za ekološko pridelavo
 • Za zatiranje listnih uši, pršic prelk, grizočih hroščev ter volnatih in drugih kaparjev na okrasnih rasltinah
 • Proti gosenicam metuljev
 • Deluje na vse stadije škodjivcev (tudi jajčeca)

KLIKNITE TUKAJ za Naturen BIO Forte naravni insekticid-pršilka (za uporabo že pripravljen naravni insekticid). Za zatiranje listnih uši, pršic prelk, grizočih hroščev ter volnatih in drugih kaparjev.

Kako ustavimo požrešne gosenice metuljev in grizoče hrošče?

pušpanova vešča

Pušpanova vešča ogroža nasade pušpanov po celi Sloveniji. ©AdobeStock

Požrešne gosenice metuljev na okrasnih rastlinah ustavimo s pripravkom na osnovi naravnega piretrina in olja navadne ogrščice.

Proti grizočim hroščem na manjših površinah uporabimo pripravek Naturen BIO Forte v pršilki, ki je že pripravljen za uporabo. Uporabite ga lahko tudi za zaščito pušpanov pred pušpanovo veščo.

Tabela 1: Poraba pripravka Naturen BIO Forte v pršilki (pripravljen za uporabo)

Poraba
(Naturen BIO Forte pršilka)
Višina rastline Površina škropljenja
60 ml do 50 cm (nižje rastline) 1 m2
100 ml od 50 do 125 cm (višje rastline) 1 m2

Naravni insekticid na osnovi olja navadne ogrščice in piretrina zmešamo z vodo.

Na domačem ekološkem vrtu lahko uporabimo tudi pripravke iz vratiča, orlove praproti, rabarbare. Iz vratiča najlažje prirpavimo čaj, bolj težavna je priprava pripravka iz orlove praproti, ki deluje na sesajoče in grizoče škodljivce vrtnih rastlin. Gosenice preganja tudi brozga iz rabarbare.

Za večje površine uporabimo naravni insekticid Naturen BIO Forte v obliki koncentrata, ki ga pred uporabo vedno redčimo z vodo.

KLIKNITE TUKAJ za Naturen BIO Forte naravni insekticid – koncentrat (pred uporabo je treba naravni insekticid redčiti z vodo). Za zatiranje listnih uši, pršic prelk, grizočih hroščev ter volnatih in drugih kaparjev.

Tabela 2: Priprava Naturen BIO Forte naravnega insekticida – koncentrat

Odmerek
(Naturen BIO Forte-koncentrat)
Količina vode Višina rastline Površina škropljenja
7 ml 0,6 litra do 50 cm (nižje rastline) 10 m2
7 ml 1 litra od 50 do 125 cm (višje rastline) 10 m2

 

Rešitev proti koloradskem hrošču na zelenjavnem vrtu

Proti ličinkam koloradskega hrošča lahko ukrepamo s čajem iz vratiča, ki ga pripravimo tako, da pest zeli prelijemo z 1 litrom vrele vode in dodamo malo soli.

Čaj iz vratiča je zelo močan insekticid in ga uporabljamo nerazredčeno. Deluje na vse sesajoče in grizoče žuželke, ki delajo škodo na vrtu. Na grizoče in sesajoče škodljivce deluje tudi pripravek na osnovi olja navadne ogrščice in piretrina.

 

cvetovi vratiča

Cvetove vratiča nabiramo poleti in jih posušimo. ©AdobeStock

Pravilna uporaba pripravka Naturen BIO Forte

Pripravek Naturen BIO forte v pršilki je treba pred uporabo pretresti, da se aktivne snovi enakomerno razporedijo po naravnem insekticidu. Za tem rastlino pršimo po listih oz. površini, ki je napadena. Uši se največkrat skrivajo na spodnji strani listov, zato je treba škropiti tudi na mestu pojava škodljivca. Pri delu vedno škropimo tako, da naravni insekticid ne kaplja ali curlja od listov.

S pripravkom Naturen BIO Forte v pršilki škropimo tudi spodnjo stran listov.

koncentrat za škropljenje

Za večje površine uporabimo koncentrat in z njim škropimo rastline.

Naravni insekticid Naturen BIO Forte v obliki koncentrata pred uporabo redčimo z vodo. Za škropljenje uporabimo vrtno škropilnico. Oba pripravka delujeta samo, če poškropimo škodljivca. Prvič škropimo, ko opazimo prve škodljivce in drugič 7 dni po prvem škropljenju. Drugič škropimo samo, če je potrebno in še opažamo škodljivce.

Od kod izvira naravni piretrin in olje oljne ogrščice?

Naravni piretrin izvira iz rastline dalmatinski bolhač, ki ima visoko vsebnost zelo učinkovite insekticidne snovi. Rastlina v naravi uspeva v naši neposredni bližini in jo lahko najdemo na kraških otokih in pobočjih priobalnega pasu Jadranskega morja.

Dalmatinski bolhač

Dalmatinski bolhač in njegovo rastišče v naravnem okolju. ©AdobeStock

 

Največ piretrina vsebujejo cvetne glavice dalmatinskega bolhača. Olje oljne ogrščice se pridobiva iz semena ogrščice, ki ravno tako deluje proti škodljivcem.

Skupna moč olja navadne ogrščice in piretrina premaga škodljivce

Naravni piretrin deluje kontaktno, hitro in učinkovito. Deluje na živčni sistem in na mehkokožne insekte. Poškropljeni škodljivci se ne premikajo (so paralizirani), kasneje jih veter odpihne z rastlin. Olje navadne ogrščice ima mehanično delovanje. Deluje na način, da oljna obloga žuželkam in pršicam zamaši dihalne odprtine in povzroči njihovo zadušitev.

Pripravek Naturen BIO Forte delujejo na vse razvojne stadije žuželk in pršic, od jajčeca, preko gosenic do odraslih osebkov.

Izboljšano delovanje in uporaba proti škodljivcem

Olje oljne ogrščice

Olje navadne ogrščice poveča učinkovitost naravnega insekticida Naturen BIO Forte. ©AdobeStock

Pri uporabi je treba poskrbeti, da se sredstvo dotakne škodljivcev, ker smo samo tako uspešni pri omejitvi škode, ki jo povzročajo uši, pršice in ostali grizoči ter sesajoči škodljivci.

V primeru, da so uši zavite v listih, jih odstranimo s škarjami in odnesemo v ekološki zabojnik. Tako se ne bodo razmnoževale in širile po rastlini.

Druga aktivna snov v pripravku Naturen BIO Forte je olje navadne ogrščice, ki je dodano zato, da še izboljša delovanje proti škodljivcem, ki sesajo in grizejo rastline. Olje obda škodljivca, ki ne more dihati in deluje tudi na jajčeca. Pripravek ima tako boljšo oprijemljivost in učinkovitost. Olje je pridobljeno iz semen ogrščice.

Kaparji, tripsi in rastlinjakov ščitkar sesajo sokove rastlin

Volnati kapar sesa sokove in izčrpava rastlino. Veja ali list je prevlečna z značilno volnato prevleko. Predstavlja resnega škodljivca okrasnih rastlin, limon in ostalih rastlin.

Volnati kapar

Volnati kapar na listu. ©AdobeStock

Volnati kapar

Volnati kapar na veji. ©AdobeStock

Rastlinjakov ščitkar je pogost na paradižniku v rastlinjaku in balkonskem cvetju. Ta škodljivec prenaša viruse, sesa rastlinske sokove, zato listi rumenijo. Tripse najdemo na okrasnih rastlinah, vrtninah in ostalih rastlinah. Napadajo praktično vse rastline.

trips

Poškodba na listu zaradi tripsov. ©AdobeStock

Rastlinjakov ščitkar

Rastlinjakov ščitkar na listu. ©AdobeStock

Kdaj in kako uporabljamo naravni insekticid Naturen BIO Forte?

Pripravka Naturen BIO Forte v pršilki ali koncentratu vedno uporabljamo v jutranjih ali večernih urah (T < 25 °C), ko na cvetovih ni čebel in v začetnem napadu škodljivcev. Fitotoksičnost na občutljivh okrasnih rastlinah preprečimo tako, da pred uporabo opravimo test na enem listu ali manjšem številu rastlin.

V času škropljenja morajo biti rastline suhe. Nikoli ne škropimo tako, da od rastlin kaplja in curlja. Odsvetujemo tudi škopljnje po občutljivih cvetovih.

Zeleni svet priporoča:

Na domačem vrtu uporabljajte pripravke, ki ustrezajo zahtevam EU za ekološko pridelavo. Za zatiranje listnih uši, pršic prelk, grizočih in sesajočih škodljivcev uporabljajte pripravke, ki so registrirani za ustrezno rastlino. Na okrasnih rastlinah uporabimo pripravek Naturen BIO Forte. Vsi, ki imate več časa si lahko pripravite tudi domače čaje iz vratiča, pripravke iz orlove praproti, rabarbare. Rastline, ki jih napadejo pršice lahko večkrat škropimo z vodo.

KLIKNITE TUKAJ za Naturen BIO Forte naravni insekticid-pršilka (za uporabo že pripravljen naravni insekticid). 

KLIKNITE TUKAJ za Naturen BIO Forte naravni insekticid – koncentrat (pred uporabo je treba naravni insekticid redčiti z vodo).

*Fitofarmacevtsko sredstvo Naturen BIO Forte se sme prodajati v specializiranih prodajalnah s FFS in tudi drugih prodajalnah z izključno neživilskim blagom. Ob nakupu kupcu ni potrebno predložiti potrdila o pridobitvi znanj iz fitomedicine. Pred uporabo je treba prebrati navodila za uporabo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Naravno škropljenje listnih uši, pršic, gosenic, koloradskega hrošča in ostalih škodljivcev

 1. Monika

  Pozdravljeni.
  Mene pa zanima kako odpraviti uši iz solate,ki je posajena v rastlinjaku.
  Hvala
  Lep vikend
  Monika

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, ga. Monika, lahko poškropite najprej z domačimi pripravki, če ne bo zadostovalo posežete po kupljenih pripravkih.

   Reply
 2. Nevenka Gorjanc

  Spoštovani,
  že vseh 7 let kar imam vrt imam probleme s požrešnimi letečimi kobilicami, ki so rjave barve, mislim da je to Orthoptera. Živim na Hrvaškem, 3km čez mejni prehod Sečovlje. Mislim, da mi one pojedo precej več kot polži. Če pustim sadiko bučke nepokrito, bo kmalu brez sredice, torej bo uničena. Ali imate kakšno idejo kako jih odgnati?
  hvala in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nevenka, predlagamo, da vprašanje naslovite na kmetijsko apoteko, oddelek za varstvo rastlin (zadruge, večji centri), če obstaja kakšna rešitev glede kobilic. Lahko bi rastline tudi pokrili s protiinsektno mrežo.

   Hvala, ker nam sledite, za vsa ostala vprašanja, smo vam vedno na voljo. Želim vam uspešno vrtnarjenje in lep pozdrav,

   Reply
 3. terezija

  kako pripravim čaj iz vratiča, ga je potrebno pripraviti sproti in v kakšnem razmerju. Prav tako me zanima priprava iz rabarbare.
  hvala
  Terezija

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *