*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Sladka koruza

Nad sladko koruzo so še posebno navdušeni otroci. V mladih storžih je do 10 % sladkorja, nekaj škroba, beljakovin. Med vitamini izstopajo tisti iz skupine B, vsebuje tudi druge vitamine, nemalo rudnin in precej karotenoidov. Zaradi slednjih sladka koruza učinkuje kot antioksidant. 

Vzgoja in gnojenje sladke koruze

Koruzo so včasih kmetje redno okopavali, z modernizacijo pa tega ni več videti, zato tudi na vrtovih pogosto pozabljate, da jo je treba večkrat okopati in obsuti z zemljo.

Tam kjer boste spomladi sejali ali sadili sladko koruzo jeseni  obilno pognojite s kompostom ali hlevskim gnojem. Uporabite lahko tudi kupljena organska gnojila. Za dognojevanje bo poskrbel tudi fižol, ki bo uspeval ob njej. V domačem vrtu je uporabna tudi koprivna prevrelka, ki ravno tako vsebuje veliko dušika.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Kaj sadimo in sejemo s sladko koruzo?

Kot dobri sosedje so primerni fižol, kumare, bučke, melone. V praksi se jo običajno sadi skupaj z visokim fižolom in bučkami. Listje buč jo ščiti pred premočnim soncem in se zemlja ne izsuši tako kmalu. Fižol pa jo oskrbuje z atmosferskim dušikom.

V primerjavi z oporo na kolu se po koruzi fižol nekoliko težje vzpenja, če je koruza nizke rasti fižol nima optimalne opore.

Paradižnik je slab sosed sladke koruze

Slab sosed sladke koruze je paradižnik.

Medvrstne razdalje in čas setve sladke koruze

Sladko koruzo sejemo večkrat zapored od sredine aprila naprej. Na Primorskem jo sejete že v začetku aprila.

Medvrstna razdalja je 70 cm, v vrsti pa pride eno zrno na cca. 20 cm. Ker ima kratko vegetacijo je lahko v tekočem letu sejete v različnih terminih, dobro prenaša tudi setev na isto mesto. Zadnji rok setve je mogoč še ob koncu julija.

Bolezni in škodljivci sladke koruze

Koruzo najbolj ogroža koruzni hrošč. Temu škodljivcu ne ustreza vonj tagetesa in žametnice. V vrtu ni tako nevaren škodljivec, saj običajno poskrbite za dober kolobar.

Na koruzi lahko nekoliko škode povzroči tudi koruzna vešča strune. Če bo v bližini sladke koruze, fižola in bučk uspevale še sončnica, bo težav s škodljivci še manj.

Med boleznimi se lahko pojavi rja in snetljivost, ki jo opazimo kot pojav velikih sivih bul. Takoj, ko bolezen opazimo in še preden se tvorbe odprejo, moramo uničiti vso rastlino, drugače se iz tvorb po okolici raztrosijo njihovi črni trosi, ki predstavljajo zametek bolezni. Obolelo rastlino sežgemo.

Spravilo pridelka sladke koruze

Sladko koruzo, ki jo imate v domačem vrtu lahko trgate dlje kot navadno, v mladem zrnju je več sladkorja, zato je tudi bolj okusna. Storže nabirate, ko začnejo laski na konceh rumeneti, ob storžu pa so še nekoliko zeleni. Zrna morajo biti še mehka in mlečna.

Pridelek sladke koruze

Pridelek sladke koruze

Sladka koruza je najboljša takrat, ko je odtrgana in še isti dan pečena ali kuhana. Tako prideta najbolj do izraza njena prijetna aroma in sladek okus.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


komentar na “Sladka koruza

  1. zvonka

    Pozdravljeni. Mislim, da je v prispevku napaka, ker ste enkrat napisali, da je paradižnik primeren sosed koruzi, takoj za tem pa da je slab sosed. Kaj je pravilno?

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.