Naredite domač naravni šopek presenečenja – prvi cvetovi in črni teloh so že tu

Kako začeti s projektom naravni šopek presenečenja?

Poimenujmo naš projekt, grem v gozd in prinesem košček cvetoče narave v roke ljubljene osebe. Res je, da je zdaj malo manj cvetočih rastlin, ki jih lahko najdemo v naravi, kar pa še ne pomeni, da jih ni. Ko se sprehodite po gozdovih, na prisojnih legah že pogleda izpod korenin plašen cvet v beli srajčki – črni teloh.

črni teloh helleboris niger

Črni teloh ali botanično Helleboris niger je zanimiva in lepa rastlina. Foto: Davor Špehar

Februar nam že oznanja, da na naša vrata trka pomlad. Vreme se bo otoplilo, narava se prebuja iz zimskega počitka. Poskrbimo, da z edinstvenim osebnim darilom pogrejemo srce osebe, ki jo imamo radi.

Cvetovi in ostali pripomočki za šopek iz črnega teloha?

Z malce sreče najdete že trobentice ali kak drug pomladni cvet, ki se mu je mudilo na površje in ga lahko odnesete na toplo. V košček narave, ki jo želimo podariti sodijo vsi naravni materiali, suho listje, storži, vejice z lišaji, vejice leske s kačicami, mah, lesne gobice in tudi zapuščene polžje hišice.

Ne potrebujemo veliko, oblikovali in naredili bomo majhen naravni šopek oz. aranžma v obliki šopka.

Osnovni pripomočki in prvi cvetovi za naravni šopek.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Glavne prednosti uporabe »lady držala« v primeru naravnega šopka

Ta aranžerski pripomoček nam olajša izdelavo šopka, saj tudi manj vešči lahko lažje oblikujejo dekoracijo le z zabadanjem materialov v namočeno cvetličarsko gobo. Za lepši zaključek šopka, se oblikuje kontura – »manšeta« iz rustikalne žice (OASIS), s katero ponovimo preprosto obliko cvetnih listov.

lady držalo

»Lady držalo« je naša osnova, saj nam nudi plastično držalo in osnovo z gobo za sveže cvetje.

Kako oblikujemo »manšeto« iz rustikalnih žic?

»Manšeto« oblikujemo iz rustikalnih žic, ki jih narežemo na različne dolžine. Ker je osrednja žica ovita z naravnimi vlakni, je potrebno zaradi enostavnejšega zabadanja v gobo, te konce oviti z drugo tanjšo žico. Lahko je to tudi tanka okrasna žica, ki se jo lahko kupi kot sukanec na kolutu.

Ko imamo žice pripravljene, jih polkrožno oblikujemo in izmenično zabadamo v podlago. Pri tem pazimo, da je en konec žice zaboden nad prejšnjo žico, drugi pa pod, saj na ta način dodatno utrdimo konturo – obrobo.

oblikovanje šopka

Oblikovanje osnove šopka iz rustikalne žice.

Osnovo prekrijemo z mahom

Ko imamo tako pripravljeno osnovo, začnemo s prekrivanjem podlage. Mah razdelimo na manjše koščke in jih pritrdimo s sponkami, ki smo jih oblikovali iz žice debeline 1mm. Pri tem smo pozorni, da pustimo med mahom prosta mesta, kamor bomo zapičili črni teloh.

Pravilno žičenje cvetov trobentic in teloha

Običajno je črni teloh še na kratkih pecljih in tak cvet je potrebno prej dodatno žičiti. V steblo vstavimo žico (globina 1cm), ki smo jo prej koničasto odrezali. Nato vzamemo tanjšo žico, s katero nato ožičimo steblo skupaj z žico. Naredimo kljukico v obliki črke u, pri čemer ukrivimo žico (5 cm dolgo) na 1/3 dolžine, nato nanjo položimo steblo in z daljšim koncem žice ovijemo steblo skupaj z drugim krakom kljukice in žico v steblu. Na ta način imamo ojačano steblo in ga zabodemo v cvetličarsko gobo.

teloh steblo

Steblo teloha mora vedno biti spodrezano poševno.

trobentice

Trobentice lahko pritrdimo tako, da skoznje porinemo žico in nadaljujemo s postopkom.

Steblo teloha mora vedno biti spodrezano poševno, saj se le tako dobro pritrdi v gobo, površina za vsrkavanje vode iz podlage pa je na ta način večja. Trobentice lahko pritrdimo tako, sa skoznje porinemo žico in jo oblikujemo v obliki črke U. Nato jo zapičimo v podlago tako, da je korenina globoko v zemlji, vsaj 2 cm, žica pa ima funkcijo pritrjevalnega elementa.

Razporeditev cvetja in ostalih dodatkov na podlago

Dodatke, kot so polžje hišice, kamenčki, storži ali lubje pripravimo za uporabo s pomočjo pištole za toplo lepljenje. Žico, debeline 1mm, okrivimo na koncu v majhno črko U. Tako oblikujemo »nogico« ki jo pritrdimo z vročim lepilom (silikonom) na izbrani material.

Cvetje razporejamo po podlagi tako, kot bi ga lahko našli v naravi. Oblikujemo skupinice, ki običajno zrastejo ob zimzelenem listju. Dodamo še drug material in smo pri tem pozorni, da je osnovna oblika »šopka«, ki nastaja okrogla, so pa rahla odstopanja z drobnimi vejicami. Material razporejamo na različnih višinah in s tem ustvarimo naravno globino.

polžja hišica

Pritrjevanje polžje hišice in ostalih naravnih dodatkov.

cvetje in šopek

Cvetje razporedimo na podlago in ustvarimo naravno globino.

Pritrjevanje vejic in inovativno »Lady držalo«

lady držalo

»Lady držalo« je oblikovano tako, da ga lahko odvijemo in dodamo vodo.

 

Vejice lahko na koncu »položimo« preko celega šopka tako, da jih najprej ožičimo in nato zabodemo v podlago. Mesto, kjer je vejica pritrjena z žico prekrijemo z listjem ali mahom, ki ga enostavno prilepimo.

Držalo je oblikovano tako, da ga lahko odvijemo in dodamo vodo v spodnji del držala, ali pa zgornji del našega šopka tako, kot bi imeli šopek s peclji cvetja, enostavno damo v vazo tako, da cvetličarska goba v držalu pride v stik z vodo.

Zaključek šopka iz teloha in ostalih naravnih materialov

Ostane nam še, da prekrijemo plastično držalo. Za ta namen bomo uporabili dekorativno volno, drugače pa lahko uporabite kakršne koščke tekstila. Najlažje je, da izrežemo večji kvadrat, vanj naredimo v sredini odprtino, skozi katero vstavimo držalo. Nato ta volneni kvadrat pritrdimo z volneno vrvico na rustikalno žico. Pri pritrjevanju materiala moramo biti pozorni, saj moramo držalo prekriti tako, da lahko spodnji del držala odvijemo in dodamo vodo.

držalo

Zaključek in prekrivanje držala z dekorativno volno.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Unikatno cvetlično darilo je končano in čaka na presenečenje

Pred nami je unikatno cvetlično darilo. Poskrbeli smo za lep sprehod v naravi, ob ustvarjanju preživeli nekaj umirjenega ustvarjalnega časa brez stresa in rezultat je pred nami. Ljubljena oseba, ki bo dobila tako darilo bo cenila ne le darilo, ampak vaš čas, saj je to najdragocenejše, kar lahko podarite. Tega ni mogoče kupiti.

cvetlični šopek

Unikatni cvetlični šopek čaka na presenečenje.

šopek črni teloh

Šopek iz črnega teloha na naravni podlagi.

 

Botanično ime in zanimiva legenda o črnem telohu

Črni teloh je prav posebna zimzelena trajnica. Botanično ime Helleboris niger razkriva, da ima črne korenine (niger – črno). Kljub temu, da je rastlina strupena in so stari Grki konice puščic namakali v njen rastlinski sok in korenin, jo spremlja lepša legenda, povezana z rojstvom Kristusa. Ko so sveti trije kralji skupaj s pastirji šli mimo pastirice Madelon z darovi, je le ta zajokala, saj ni imela ničesar, kar bi lahko dala v dar. Pomislila je, da bi imela vsaj en preprosti cvet. Njeno stisko so slišali angeli in odgrnili sneg izpod katerega se je pokazal cvet črnega teloha.

Kot vidimo ima ta skromna rastlina bogato zgodovino in njeni nežni beli cvetovi so pravi kontrast še ne-ozeleneli pokrajini.

črni teloh

Črni teloh je rastlina, ki preseneča v vseh svojih oblikah. Foto: Davor Špehar

 

Kar pogumno se lotite ustvarjanja, uspelo vam bo!

Dr. Sabina Šegula, Floweracademy.si

NOVO – spletna trgovina Sabine Šegula

KLIKNITE TUKAJ za delavnice, tečaje in seminarje dr. Sabina Šegula, ki je priznana strokovnjakinja v Sloveniji in tujini. Za več informacij jo lahko pokličete na 031 753 877 ali pišete na info@sabinasegula.com

Za vse, ki se radi ustvarjate doma – kupite paket z materialom, navodili in videoposnetkom, kjer vam Sabina razloži izdelavo dekoracije. Radi reciklirate – ni problema. Kupite e-priročnik v akciji in imeli boste veliko novih idej. Če se radi družite – pestra ponudba tečajev, lokacija Lesce in Ljubljana.

Vsi, ki bi radi vedeli več o sobnih rastlinah. Vabljeni na horti čajanko pri vas doma – online predavanja, dobite tudi zelene novice v elektronski obliki.

 

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Naredite domač naravni šopek presenečenja – prvi cvetovi in črni teloh so že tu

 1. OH

  Tako radi nas imate, da nam prekrijete pol strani z reklamami tudi potem ko jih pogledamo. Najbrž tudi po nakupu. OH

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, oglas odstranite s klikom na X in ni več viden. Če to naredite večkrat se vam krajše obdobje ne prikazuje. Vsi nasveti so brezplačni in oglasov ne moremo prilagoditi samo vam. Hvala za razumevanje. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *