3 sorte krompirja, ki so odporne na plesen ter zagotavljajo zgoden, okusen in bogat pridelek

Odporen krompir za domačo pridelavo in 3 sorte, ki ne poznajo plesni

 

Med odpornimi sortami na plesen je najbolj zgodnja sorta Twister, ki jo pobiramo 80 dni po sajenju in jo zelo cenijo vrtičkarji. Za njo dozori srednje pozna sorta Alouette, nekoliko kasneje pa še sorta Levante, ki jo uvrščamo v pozne sorte.

Sorte krompirja prihodnje generacije (Twister, Alouette, Levante) so odporne na plesen.

Odporne sorte na plesen so za vrtičkarje največje darilo narave, ker lahko pridelajo domač krompir brez škropljenja. Pohitite z nakupom v letu 2023 in si zagotovite najboljše seme krompirja, ki je na razpolago v Sloveniji. Sorte so pakirane tudi za vrtičkarje.

krompir sorta twister

Krompir Twister (srednje zgoden) zagotavlja najbolj zgoden odporen krompir.

krompir sorta alouette

Krompir Alouette (srednje pozen) je edina rdeče kožnata sorta odporna na plesen.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o sortah krompirja, ki so odporne na plesen (prihodnja generacija) in ostalih perspektivnih sortah v Sloveniji. Vse sorte, ki jih omenjamo v članku so na zalogi v vseh bolje založenih kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah.
Za informacijo o zalogah v trgovinah, ki so v vaši bližini pišite na info@interseme.si ali pokličite na 01 256 57 22.

Gomolji in listi krompirja so varni pred krompirjevo plesnijo

Gomolji pri sortah krompirja prihodnje generacije (Twister, Alouette, Levante) so povsem odporni na krompirjevo plesen na gomoljih in zaradi tega ne bodo propadli. Sorta Levante je sorta krompirja prihodnje generacije, ki je imuna na plesen na listih in gomoljih. Ta sorta je trenutno najbolj odporna na plesen.

Pozna sorta krompirja Levante je imuna na plesen na listih in gomoljih in se odlično skladišči.

 

Pri sorti Twister in Alouette se lahko na listih pojavijo samo majhne rjave pike , ki ne povzročajo škode na pridelku. Listi se zaradi plesni ne posušijo in ne propadejo.

Zgoden, mlad krompir, ki ga na vrtu zelo hitro izkopljemo je priljubljen

Najbolj znana zgodnja sorta krompirja v Sloveniji je prav zagotovo sorta Kresnik (kifeljčar). V približno enakem času kot „kifeljčar“ izkopljemo tudi sorto Riviera, ki je zelo zgodnja jedilna sorta in zagotavlja dober pridelek v sušnih letih.

Bogat pridelek in zgoden izkop omogoča tudi srednje zgodnja sorta La Strada. V toplih letih jo pobiramo dober teden za najbolj zgodnjimi sortami.

krompir riviera

Krompir Riviera izkopljemo v podobnem času kot Kresnik (kifeljčar).

krompir la strada

Na našem vrtu zelo radi sadimo srednje zgodno sorto La Strada.

Najboljši krompir za ozimnico, ki ga vrtičkarji odlično skladiščijo

Krompir Rudolph (rudolf) je dobra izbira za krompir, ki se odlično skladišči vse do pozne pomladi in zagotavlja najboljši krompir za ozimnico. Sorta Rudolph zelo dobro prenaša temperaturne strese in daje velike pridelke poznega krompirja.

Dobro se skladišči tudi pozna sorta Levante, ki je imuna na plesen. V kleti bo dolgo lepa tudi pozna sorta Agria, ki je primerna za ekološko pridelavo. Krompir, ki se dobro skladišči ne kali hitro in dolgo počaka v kleti.

krompir za ozimnico

Za ozimnico krompirja priporočamo sorte Rudolph, Levante in Agria. Foto: AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o sortah krompirja, ki so odporne na plesen (prihodnja generacija) in ostalih perspektivnih sortah v Sloveniji. Vse sorte, ki jih omenjamo v članku so na zalogi v vseh bolje založenih kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah.
Za informacijo o zalogah v trgovinah, ki so v vaši bližini pišite na info@interseme.si ali pokličite na 01 256 57 22.

Sorta krompirja, ki nadomešča Desiree in okusen domač krompir?

pomfri

Najboljši pommes frites (pomfri) pripravimo iz sorte Agria. Foto: AdobeStock

Sorta Alouette, ki je odporna na plesen, je po jedilni kakovosti zamenjala sorto Desiree. Tudi skladišči se približno enako časa.

Poglavje zase je v jedilni kakovosti tudi sorta Levante, ki jo uvrščamo v kuharski tip krompirja za vsesplošno uporabo in je imuna na plesen. Sorta Agria je najboj primerna za pommes frites (pomfri) ali domač čips.

Ostale okusne sorte krompirja, ki jih gojimo v Sloveniji

Med zgodnjimi sortami krompirja je okusna sorta Ranomi, ki daje velike zgodnje pridelke. Izredno okusna je tudi sredje zgodnja sorta Constance, ki je v kuhinji vsestransko uporabna in jo gospodinje zelo cenijo.

Med okusne sorte krompirja uvrščamo tudi Twister, Esmee in Manitou. Sorta Manitou je bila pri Društvu ljubiteljev praženega krompirja večkrat izbrana kot najboljša sorta.

krompir constance

Sorto Constance zelo cenijo gospodinje.

ranomi

Zgoden in okusen pridelek krompirja zagotavlja sorta Ranomi.

pražen krompir

Najboljši pražen krompir zagotavlja sorta Manitou.

Krompirjeva solata, svaljki, juha, musaka in odličen krompir v pečici

V Sloveniji pogosto pripravljamo krompirjevo solato, krompir z blitvo, svaljke, krompirjevo juho, musako in okusen krompir s pečice. Poskusite pa lahko še ostale jedi, ki jih boste pripravili s pomočjo naših tradicionalnih receptov.

Brezplačna knjiga 22-ih preizkušenih receptov za krompirjeve jedi iz vse Slovenije.

 

Za pripravo okusnih krompirjevih jedi obstajajo posebni recepti, ki smo jih združili v elektronsko knjižico.

V njej so predstavljene tradicionalne krompirjeve jedi iz cele Slovenije. Tako boste krompir z vrta še dodatno oplemenitili v kuhinji in osrečili svoje najdražje.

KLIKNITE TUKAJ za izbrane recepte, ki vam bodo pomagali pripravili okusne domače jedi iz krompirja. V brezplačni knjižici je predstavljeno 22 tradicionalnih receptov iz vse Slovenije.

Cena za kakovosten semenski krompir nikoli ni previsoka

Cena za semenski krompir nikoli ni previsoka, saj zagotavlja zdrav pridelek in visok donos. Stroga kakovost semenskega krompirja se spremlja od proizvajalca, do pridelovalca v Sloveniji. Kakovost semenskega krompirjav podjetju Interseme nadzoruje Agrico Quality center, v katerem se izvajajo številni testi, ki zagotavljajo seme najvišje kakovosti.

Ponovno sajenje domačega krompirja, ki smo ga sadili v preteklem letu in shranili za seme, ni priporočljivo.

Kakovosten semenski krompir je pravo zlato za vrtičkarje.

Tabela 1: Sorte krompirja, ki so preizkušene v Sloveniji

Krompir in domače sorte, ki jih vrtičkarji pogosto iščejo

Krompir Igor že dolgo ni v prodaji, ker ga je v 80 letih prejšnjega tisočletja napadel virus Y. Ta sorta krompirja je na razpolago samo še v genski banki.

„Kifeljčar“ lahko še vedno poiščemo pod imenom Kresnik. Ta zelo zgodnja, tradicionalna slovenska sorta krompirja je še posebno primerna za pečenje in solate. Najbolj se je veselijo ljubitelji okusnega, mladega krompirja.

Za zelo zgoden pridelek krompirja priporočamo tudi sajenje sorte Riviera, ki ima velike gomolje, lep izgled in je odporna na viruse.

Sorte prihodnje generacije in ostale perspektivne sorte krompirja

Vrtičkarji največkrat sadijo zgodnjo sorto krompirja Twister, ki je odporna na plesen. Za ekološko pridelavo je uveljavljena tudi srednje pozna sorta Alouette. Med poznimi sortami so navdušeni nad sorto Levante, ki je imuna na plesen.

Sorte prihodnje generacije, ki so odporne na plesen so zagotovo najboljša izbira za vrtičkarje, ki želijo pridelati dober krompir.

Sorte krompirja prihodnje generacije, ki so odporne na plesen.

Med zgodnjimi sortami, ki zagotavljajo prvi mlad krompir so najbolj navdušeni nad sorto Riviera in La Strada.

Okusna in zgodnja je tudi sorta Ranomi. Za krompir, ki je namenjen ozimnici pa največ sadijo sorte Levante, Rudolph in Agria.

Ekipa Interseme je vaš selektor semenskega krompirja v Sloveniji.

Zeleni svet priporoča

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o sortah krompirja, ki so odporne na plesen (prihodnja generacija) in ostalih perspektivnih sortah v Sloveniji. Vse sorte, ki jih omenjamo v članku so na zalogi v vseh bolje založenih kmetijskih zadrugah in kmetijskih trgovinah.
Za informacijo o zalogah v trgovinah, ki so v vaši bližini pišite na info@interseme.si ali pokličite na 01 256 57 22.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “3 sorte krompirja, ki so odporne na plesen ter zagotavljajo zgoden, okusen in bogat pridelek

  1. Ana Funtek

    Zanima me kateri krompir je najbolj podobem AROVU,po zgodnosti in okusu. Zelo je škoda ker ga ni več za dobit, kaj je vzrok.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *