Asimina-sajenje, sorte in sadike, ki rodijo okusne, velike plodove

KLIKNITE NA VIDEO ZA NASVET O SAJENJU ASIMINE:

👉 KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji. 

Zakaj je indijanska banana v Sloveniji postala tako popularna?

Slovenski vrtičkarji so navdušeni nad tropskim okusom asimine, ki spominja na mango, banano in ananas. Plodovi zelo okusni in izjemno zdravi. Indijanska banana prezimi na prostem in nima težav s pozebo. Njena dobra lastnost je tudi to, da je zdrava sadna vrsta in je ni treba škropiti.

Iz asimine lahko pripravimo okusno marmelado.

Plodove uživamo sveže ali pripravimo okusno marmelado. Pred nekaj leti prišla tudi v Slovenijo in se dobro udomačila v naših vrtovih. Njena rast je zmerna in lahko raste tudi v manjših vrtovih. Plodovi tehtajo od 300 do 500 g., nekateri tudi skoraj 1 kg. Meso ploda je raztopno, dišeče in aromatično.

Katere sorte asimine priporočamo za domač vrt?

V domačem vrtu sadimo sorti Prima in Sunflower. Sorta Sunflower zori dva do tri tedne za sorto Prima. Po velikosti plodov in okusu zmaga sorta Prima, ki ima nekoliko večje plodove kot sorta Sunflower. Bolj močan okus po mangu, banani in ananasu ima sorta Prima. Plodove sorte Prima uživamo, ko se povsem umedijo.

Asimina sorta Prima (samooplodna).

Plodovi asimine sorte Sunflower (samooplodna).

Kakšne sadike so najboljše za sajenje v domač vrt?

Pri izbiri sadik asimine velja pravilo, da vedno presajamo sadiko, ki raste v posodi. Tako ima dobro razvito koreninsko grudo. Vsekakor priporočam nakup cepljenih sadik in izbor sort, ki so samooplodne. To pomeni, da imamo v vrtu lahko samo eno indijansko banano in bo ta po cvetenju zagotovo razvila plodove.

Sajenje kakovostnih sadik v loncu s koreninsko grudo.

Zakaj asimina ali indijanska banana ne rodi plodov?

Pri vrtičkarjih opažamo, da so nekateri kupili sadike v tujini in niso izbrali samooplodnih sort. V primeru, da sorta ni samooplodna ni zagotovila, da nas asimina razveseli s sadežem, ki spominja na mango, banano in ananas. Treba je vedeti, da indijanska banana v osnovi ni samooplodna, zato se nikoli ne odločamo za nakup sadik brez ustrezne deklaracije.

Asimina, ki ni samooplodna. Drevo je po nekaj letih še vedno brez pridelka. Foto: Vlado Kovačič.

👉 KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji. 

Kdaj obiramo prve plodove asimine?

Plod asimine.

 

Plodove asimine obiramo postopoma ob koncu septembra in v začetku oktobra. V tem času jih poiščete tudi v nekaterih trgovinah v Sloveniji, saj imajo tudi pri nas že prve tržne nasade.

Okusne plodove obiramo tik preden začnejo odpadati. V primeru, da kupite cepljeno sadiko sorte Prima ali Sunflower, se s prvimi plodovi indijanske banane sladkate čez tri leta.

Kakovostne sadike v loncih sadimo spomladi ali jeseni

S sajenjem sadik v loncih pričnemo v marcu in aprilu. Pri pomladanskem terminu sajenja je treba prvo leto sadiko zalivati v maju in v poletnem času. Sadimo jo lahko tudi v septembru in oktobru.

Posajena asimina sorta Prima.

Če asimino sadimo v pomladanskem času jo posadimo  v marcu, da se bolje ukorenini. Za boljše ukoreninjanje sadik in boljšo rast v naslednjem letu je zelo ugodno tudi jesensko sajenje. Asimina ali indijanska banana je odporna na oster mraz in tudi bolj sušne razmere, zato jo sadi vse več vrtičkarjev po celi Sloveniji.

Domače škropivo proti škodljivcem iz listov asimine

Iz listov asimine pripravimo domače škropivo.

 

Iz listov asimine lahko pripravimo domač pripravek, ki deluje proti škodljivcem. Porumenelo listje oberemo v sončnem jesenskem dnevu. Liste asimine posušimo in drobno stremo, zmeljemo, ko pripravljamo škropivo.

Domač pripravek proti škodljivcem pripravimo tako, da stremo nekaj listov asimine in jih v posodi prelijemo s 5 litrov tople vode. Liste čez noč pustimo v vodi, da se izloči asimicin, ki deluje proti škodljivcem. Tako pripravljeno škropivo precedimo, prelijemo v škropilnico in uporabimo proti škodljivcem v domačem vrtu.

 

Zeleni svet priporoča:

Asimina je nezahtevna sadna vrsta, ki v vrtu nima težav z boleznimi in škodljivci. V ponudbi so kakovostne sadike samooplodnih sort.

👉 KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji.
**
👌 KLIKNITE TUKAJ za eksotične in manj poznane sadne vrste.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


43 komentarjev na “Asimina-sajenje, sorte in sadike, ki rodijo okusne, velike plodove

 1. Mira Protič

  Imam asimino,ki je rodila enkrat.Letos je imela ogromno cvetov in potemn+majhnih plodov,ki so vsi odpadli.Sosedje imajo ,tako da za oploditev ni problem. Kaj bi lahko bil vzrok.LP

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mira, katero sorto asimine imate? Sorta Prima in Sunflower nimata težav z opraševanjem. Koliko je stara vaša asimina? Načeloma je pravilno, da šele 3. leto pustimo 2 ali 3 plodove.

   Reply
 2. Jožica Razinger

  Imam asimino, ki je letos prvič rodila. Velika je približno 1,8 m. Zanima me ali lahko asimino presadim na drugo mesto in kako naj ravnam v tem primeru. Lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Jožica, asimina slabo prenaša presajanje brez koreninske grude. Če je le mogoče jo pustite na istem mestu.

   Reply
 3. Janina Salobir

  Prosim za nasvet kdaj,koliko in s katerim gnojilom pognojiti asimino sunflower.Posadili smo jo jeseni 2015, lansko leto so bili prvi plodiči ki pa so odpadli.Hvala in lep pozdrav

  Reply
 4. Andreja

  Imam vprašanje. Asimino menda oprašujejo muhe. Ali to pomeni povečano število muh okoli drevesa? Bi bila posledično primerna za posaditev v bližini balkona?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Andreja, res jo oprašujejo muhe, to pa ne pomeni da bo posledično roj muh okoli. Včasih je treba muhe celo privabiti do cvetov in sicer s koščki mesa.

   Reply
 5. Zdravko

  Imam drevo asimine že 7 let in mi normalno rodi, vendar ne vem katere sorte je. Ali lahko ugotovim katera sorta je po sadiki, da bi nasadil še drugo sorto? Prima ali pa Sinflower?
  Hvala in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Zdravko, tega zdaj ne bo mogoče ugotoviti, kupujte ustrezno označene sadike. Lahko posadite sorto Prima, ki bo pomagala z opraševanjem.

   Reply
 6. Jože

  V marcu sem kupil preko vas eno drevo asimine. Takoj sem jo posadil, tako kot priporočate. Sadil sem jo okoli 5. 04. Do danes še ni začela nič delati. Ali je kaj narobe? Zalijem vsake 3dni 8l vode.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Jože, asimina sajena v marcu, aprilu lahko odžene šele junija, saj se mora prej vrasti, navadno pa ko je ustaljena nekje v začetku maja. Prosim pošljite fotke če do poletja ne bo odgnala.

   Reply
 7. Zdravko

  Pozdrav vsem bralcem. Zanima me, kako sladki plodovi asimine v času zrelosti, privabljajo mrčes, ose, sršene in ptice. Pa še eno vprašanje: če napravimo škropivo iz listov asimine, kako ga shranimo, da bi škropili naslednjo pomlad pri novih mladih listih. Hvala.

  Reply
  • Zdravko

   Lep pozdrav Zdravko od Zdravka.
   Imam dve Asimini, ki obe rodita (ena že kakšnih 19 let), a v tem času nisem opazil, da bi plodove napadali kakršnikoli škodljivci. Jih pa imajo zelo radi rdeči polži, ko padejo na tla..

   Reply
   • Zeleni Svet Avtor

    Pozdravljeni, sladek in nebeški okus očitno privlači tudi polže, ko plodovi padajo na tla. Pri nas jih večinoma oberemo, ko so primerno zreli in jih ne pobiramo na tleh, ker potem tudi hitreje gnijejo, saj so poškodovani od udarca. Lep dan, ekipa Zeleni svet

    Reply
 8. Peter Kobal

  Spoštovani!
  Asimino imamo pet sezon, cvetela je vsako leto, še posebej lepo lani in letos, vendar pa je lani na njej bilo nekaj plodov letos pa so vsaj bili videti majhni po cvetenju, vendar pa so vsi odpadli tako da ni bilo nobenega ploda. Sorta je Sunflover in je bilo povedano, da je samoplodna. Nasajena je v sadovnjaku samo drevo pa je oddaljeno od gozda deset do petnajst metrov.
  Hvala za nasvet in lep dan želim.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Peter, načeloma bi sorta Sunflower morala v 5. letu obroditi prve plodove. Res je, da lahko cvet v mesecu aprilu pozebe in zato ne obrodi, za odpadanje plodov bi načeloma lahko bil tudi kakšen drug razlog, je pa na daljavo težko oceniti in podati nasvet.

   Reply
 9. Marjeta Dornik

  Posadila obe sorti asimine, vendar mi ne rastejo tako kot bi morale. Še vedno imajo isto velikost kot ob saditvi. Sadila sem eno pred dvemi leti in eno v jeseni lanskega leta. Kaj je narobe.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Marjeta, asimine začno šele po 2 letih bolj rasti, je pa vse odvisno od pogojev (zemlja, lega, vreme, pravilno sajenje).

   Reply
 10. Vojko Dolenc

  Ali je res asimina toksicns, uživanje plodov pa lahko povzroči parkinsovo bolezen in ostala obolenja ?

  Reply
 11. Dušan

  Pozdravljeni,
  asimino sunflower ima že več kot 12 let; vsako leto po cvetenju naredi majhne plodove, ki pa vedno odpadejo. Sem jo skušal tudi neuspešno precepiti. Pred leti sem dodajal zemljo in je sedaj drevo “zasuto” 30cm od cepljenega mesta. Ali je to vzrok, da plodovi ne dozorijo ? Sem jih tudi sam opraševal s čopičem in tudi nič; na veje vedno dam meso, da privabi mušice… Zraven “stare” asimine sem posadil asimino vzgojeno le iz semena in ta je že po treh letih rodila manjše , a zelo okusne plodove. Ali obstaja možnost, da bo “stara” asimina kdaj rodila, ali naj jo izkopljem ven in poskusim z novo cepljeno? Kaj lahko še naredim ? vnaprej hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Dušan, če je pregloboko sajena so težave, asimina je lahko kar zahtevna, če ni sajena pravilno in v preveč glinasto – ilovnato zemljo.

   Reply
 12. Irena

  Pred tremi leti smo presadili že dokaj veliko asimino oz. eno leto je že imela sadeže. Asimina je že vedno “živa” in sicer vsako leto požene liste, ki pa niso preveč veliki oz. krošnja ni tako bujna. Zanima me kaj predlagate ali jo še obdržat ali zamenjat z novo oz. je še kakšno upanje, da si bo opomogla.

  Lp Žgank

  Reply
 13. Mojca

  Pozdravljeni, imam 4 leta staro drevo in letos je polno plodov, ki so zdaj 3-6cm veliki. Zanima me, če bi jo bilo potrebno razredčiti. Saj do konca septembra znajo se zelo zrasti, da se ne bo polomil veje? Hvala!!

  Reply
 14. Damjana

  Pozdravljeni,
  V hrvaški Istri bi radi posadili drevo. Tla so dokaj trda, zbita. Skopano že imamo veliko jamo (premer 1m, globina 0,7m). Ali bi tukaj uspevalo drevo asimine, če bi jamo zapolnili z ustrezno zemljo in vanjo posadili to drevo? Hvala.

  Reply
 15. uros

  Pozdravljeni
  Mene pa zanima ce je zdaj sredi novembra se cas,da posadim enoletno sadiko Asime Prime kupljene pri vas

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Zemlja v katero sadimo asimino naj bo globoka, rahlo kisla, hranilno bogata in zmerno vlažna. Pomembno pa je, da so tla prepustna za vodo, saj ne trpi stoječe vode. Ne ustreza ji presežek kalcija v tleh. Rastišče zato skrbno pripravimo in dodajmo več komposta, gozdne rahlo kisle zrele listovke izpod kostanjev in poskrbimo za drenažo.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, to je najbolj pravi čas za sajenje, saj se tradicionalno vso sadje sadi v novembru. Sadimo vse dokler zemlja ne zmrzne. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 16. Zalka

  Pozdravljeni.
  Dvakrat sem neuspešno sadila Asimino Sunfower – enoletno sadiko. Ali so v prodaji tudi dvo ali triletne sadike in če so – kje?
  Hvala za odgovor

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *