*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Asimina-sajenje, sorte in sadike, ki rodijo okusne, velike plodove

KLIKNITE NA VIDEO ZA NASVET O SAJENJU ASIMINE:

KLIKNITE TUKAJ za samooplodno sorto asimine Prima. 
KLIKNITE TUKAJ za samooplodno sorto asimine Sunflower. 

Zakaj je indijanska banana v Sloveniji postala tako popularna?

Slovenski vrtičkarji so zagotovo navdušeni nad tropskim okusom asimine, ki spominja na mango, banano in ananas. Plodovi zelo okusni in izjemno zdravi. Indijanska banana prezimi na prostem in nima težav s pozebo. Njena dobra lastnost je tudi to, da je zdrava sadna vrsta in je ni treba škropiti.

Okus asimine spominja na mango, banano in ananas.

Iz asimine lahko pripravimo okusno marmelado.

Plodove uživamo sveže ali pripravimo okusno marmelado. Pred nekaj leti prišla tudi v Slovenijo in se dobro udomačila v naših vrtovih. Njena rast je zmerna in lahko raste tudi v manjših vrtovih. Plodovi tehtajo od 300 do 500 g., nekateri tudi skoraj 1 kg. Meso ploda je raztopno, dišeče in aromatično.

Katere sorte asimine priporočamo za domač vrt?

V domačem vrtu sadimo sorti Prima in Sunflower. Sorta Sunflower zori dva do tri tedne za sorto Prima. Po velikosti plodov in okusu zmaga sorta Prima, ki ima nekoliko večje plodove kot sorta Sunflower. Bolj močan okus po mangu, banani in ananasu ima sorta Prima. Plodove sorte Prima uživamo, ko se povsem umedijo.

Asimina sorta Prima (samooplodna).

Plodovi asimine sorte Sunflower (samooplodna).

Kakšne sadike so najboljše za sajenje v domač vrt?

Pri izbiri sadik asimine velja pravilo, da vedno presajamo sadiko, ki raste v posodi. Tako ima dobro razvito koreninsko grudo. Vsekakor priporočam nakup cepljenih sadik in izbor sort, ki so samooplodne. To pomeni, da imamo v vrtu lahko samo eno indijansko banano in bo ta po cvetenju zagotovo razvila plodove.

Sajenje kakovostnih sadik v loncu s koreninsko grudo.

Zakaj asimina ali indijanska banana ne rodi plodov?

Pri vrtičkarjih opažamo, da so nekateri kupili sadike v tujini in niso izbrali samooplodnih sort. V primeru, da sorta ni samooplodna ni zagotovila, da nas asimina razveseli s sadežem, ki spominja na mango, banano in ananas. Treba je vedeti, da indijanska banana v osnovi ni samooplodna, zato se nikoli ne odločamo za nakup sadik brez ustrezne deklaracije.

Asimina, ki ni samooplodna. Drevo je po nekaj letih še vedno brez pridelka. Foto: Vlado Kovačič.

KLIKNITE TUKAJ za samooplodno sorto asimine Prima.
KLIKNITE TUKAJ za samooplodno sorto asimine Sunflower. 

Kdaj obiramo prve plodove asimine?

Plod asimine.

 

Plodove asimine obiramo postopoma ob koncu septembra in v začetku oktobra. V tem času jih poiščete tudi v nekaterih trgovinah v Sloveniji, saj imajo tudi pri nas že prve tržne nasade.

Okusne plodove obiramo tik preden začnejo odpadati. V primeru, da kupite cepljeno sadiko sorte Prima ali Sunflower, se s prvimi plodovi indijanske banane sladkate čez tri leta.

Kakovostne sadike v loncih sadimo jeseni ali spomladi

S sajenjem sadik v loncih pričnemo v septembru in nadaljujemo v oktobru. Sadimo jo lahko tudi v pomladanskem času in to v marcu ter aprilu. Pri pomladanskem terminu sajenja je treba prvo leto sadiko zalivati v maju in v poletnem času.

Posajena asimina sorta Prima.

Za boljše ukoreninjanje sadik in boljšo rast v naslednjem letu vsekakor priporočam jesensko sajenje. Asimina ali indijanska banana je odporna na oster mraz in tudi bolj sušne razmere, zato jo sadi vse več vrtičkarjev po celi Sloveniji.

Domače škropivo proti škodljivcem iz listov asimine

Iz listov asimine pripravimo domače škropivo.

 

Iz listov asimine lahko pripravimo domač pripravek, ki deluje proti škodljivcem. Porumenelo listje oberemo v sončnem jesenskem dnevu. Liste asimine posušimo in drobno stremo, zmeljemo, ko pripravljamo škropivo.

Domač pripravek proti škodljivcem pripravimo tako, da stremo nekaj listov asimine in jih v posodi prelijemo s 5 litrov tople vode. Liste čez noč pustimo v vodi, da se izloči asimicin, ki deluje proti škodljivcem. Tako pripravljeno škropivo precedimo, prelijemo v škropilnico in uporabimo proti škodljivcem v domačem vrtu.

 

Zeleni svet priporoča:

Asimina je nezahtevna sadna vrsta, ki v vrtu nima težav z boleznimi in škodljivci. V ponudbi so kakovostne sadike samooplodnih sort.

KLIKNITE TUKAJ za samooplodno sorto asimine Prima. 
KLIKNITE TUKAJ za samooplodno sorto asimine Sunflower. 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


4 komentarjev na “Asimina-sajenje, sorte in sadike, ki rodijo okusne, velike plodove

 1. Mira Protič

  Imam asimino,ki je rodila enkrat.Letos je imela ogromno cvetov in potemn+majhnih plodov,ki so vsi odpadli.Sosedje imajo ,tako da za oploditev ni problem. Kaj bi lahko bil vzrok.LP

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mira, katero sorto asimine imate? Sorta Prima in Sunflower nimata težav z opraševanjem. Koliko je stara vaša asimina? Načeloma je pravilno, da šele 3. leto pustimo 2 ali 3 plodove.

   Reply
 2. Jožica Razinger

  Imam asimino, ki je letos prvič rodila. Velika je približno 1,8 m. Zanima me ali lahko asimino presadim na drugo mesto in kako naj ravnam v tem primeru. Lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Jožica, asimina slabo prenaša presajanje brez koreninske grude. Če je le mogoče jo pustite na istem mestu.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *