Sorte in sadike za dober pridelek

V rastlinjaku smo sadili najprej

Konec februarja smo postavili rastlinjak dimenzije 5 x 6 m in pričeli s sajanjem. Med prvimi vrtninami smo posadili mehkolistno solato sorte Novappia in Eole, ki je v stilu ljubljanske ledenke, mlado čebulo in česen, ki dela družbo jagodam.

Svoj prostor je našla tudi nadzemna kolerabica sorte Kolibri, ki je atraktivne temno vijolične zunanje barve in klasično sorto kolerabice Konan. Česen redno pobiramo in ga uporabljamo v solatah kot mladi česen. Ob čebuli smo posadili tudi rukolo. Po spravilu solate smo v začetku maja na to mesto sadili jajčevce.

Sajenje solate v rastlinjak.

KLIKNITE TUKAJ za podrobnejše OPISE SORT paradižnika, paprike, kumar, solat in ostalih vrtnin. Sadikam Cornus zaupamo že 25 let. Zaupajte nam tudi vi.

Podoba rastlinjaka v začetku junija

V rastlinjak smo v začetku aprila sejali nizek fižol, ki ga je uničila aprilska pozeba. Zato smo ga na levo stran sejali ponovno. Na levi strani smo že pospravili nadzemno kolerabico, ki je uspevala ob fižolu.

Bučke sorte Rondo imajo okrogle plodove, sadili smo tudi bučke sorte Diamant in Greyzini. se lepo razvijajo in so v družbi solatnih kumaric sorte Darina. Ob kumaricah uspeva mlad česen in jagode, ki jih imajo najraje otroci.

Podoba rastlinjaka v začetku junija.

Na desni strani rastlinjaka uspeva jajčevec sorte Galine, ki je v družbi nadzemne kolerabice. Ob njej redno pobiramo rukolo in mlado čebulo.

Paradižnik hitro raste in se vzpenja ob opori iz vrvice. Pri tem skrbimo za redno odstranjevanje zalistnikov. Ob paradižnku sorte Optima, Novosadski jabučar in češnjevec Cherry belle smo sadili tudi navadno, rdečo in drobnolistno baziliko.

V nadaljevanju uspeva paprika, ki v rastlinjaku lahko raste ob paradižniku. Med papriko smo sadili tudi solato, ki bo zapolnila prazen prosotor med sadikami v začetku rasti.

Sajenje jagod v marcu.

V marcu smo sadili prve jagode, ki smo jih našli v vrtnarijah. Bili smo neučakani in smo sadili tudi nekoliko manjše sadike. Jagode sorte Elan so preizkušena sorta, ki jo lahko sadimo v vrt, zelo korita in obešanke.

Okusnih plodov se najbolj veselijo otroci in tako pogosto zahajajo v vrt. Vrt je tako prijeten prostor za druženje. Otroci ob tem pridobivajo tudi zdrave navade, saj sami skrbijo za domač pridelek jagod.

V celotnem vrtu smo sadili sadike slovenskega proizvajalca sadik Cornus, ki po celotni Sloveniji in tujini zagotavlja kvalitetne sadike zelenjadnic, začimbnic in jagod. Jagode smo v marcu zastrli s slamo, saj dežja ni bilo skoraj mesec dni.

nabiranje jagod

Najboljše so jagode z domačega vrta.

 

V aprilu smo zastirko odstranili in jo ponovno namestili v času razvoja in zorenja plodov. V zeliščni del vrta smo sadili tudi gozdne jagode sorte Rügen, ki imajo aromatične in velike plodove.

Podoba vrta v mesecu juniju

Med čebulo lepo uspeva rdeča pesa, ki smo jo večkrat redčili in redno okopavali. Sadili smo tudi čebulo velikanko iz sadik (sorta Exhibition). Na gredi s plodovkami zasledimo bučke, jajčevce in papriko.

Jajčevci, ki imajo bolj rdeče liste bolje prenašajo temperaturne šoke v začetku rasti. Listi se manj zvijajo, rastline pa se bolje razraščajo od ostalih sort. Lepo se razraščajo tudi solatne kumare in kumare za vlaganje.

Obe sorti kumar se bosta vzpenjali na oporo. Ob paradižniku uspeva nizek fižol, v vmesni prostor pa smo sadili sadike solate.

Vrtne gredice v začetku junija.

Za gredico s plodovkami že pobiramo pridelek cvetače, brokolija. Sorto cvetače Spacestar smo pobrali 80 dni po sajenju. Roža te sorte cvetače je bela, zbita, fine zrnate strukture in izredne kvalitete.

Ohrovt sorte Famosa je temno zelene barve in ima okrogle čvrste glave. Zelje sorte Bajonet ima okrogle, zelene glave, zbite strukture in ga največ uporabljamo v solati, saj v tem času lepo zamenja solato, ki jo redno uživamo že celo pomlad.

Pobrana je tudi solata sorte Eole, Canastra, Exquise, Bacchus, Novappia, ki je zapolnila prazen prostor v začetku rasti. Ob robu gred s kapusnicami smo sadili tudi grah, bob, nizek fižol in čičeriko.

Zeliščni kotiček se razteza ob rastlinjaku

Ob rastlinjaku smo sadili številna zelišča in trajne rastline, ki bodo poživila prostor pred rastlinjakom. V maju smo sadili tudi ognjič, kapucinke in tagetes, ki smo jih vzgojili iz semena in jih razsadili po celotnem vrtu. Tako bo vrt tudi zanimiv na pogled.

čebula in majaron

Stoletna čebula in majaron v ozadju.

timijan

Timijan se lepo razrašča.

origano

Origano.

kodrolistni peteršilj

Kodrolistni peteršilj.

Brokoli smo že pobrali

Ob rob gredice brokolija smo sejali grah. Zaradi bujne rasti brokolija v prazen prostor nismo sadili solate. To smo naredili pri zelju, cvetači in glavnatemu ohrovtu.

Brokoli sorte Marathon nas je zadovoljil s pridelkom. Po spravilu glavne rože smo rastlino pustili na gredici, saj se bo razraščal z novimi poganjki, ki vas tudi razveselijo s pridelkom.

brokoli

Brokoli sorte Marathon.

sajenje solate

Med zelje, ohrovt in cvetačo smo v marcu sodili solato.

cvetača

Sorta cvetače Spacestar je izredne kvalitete.

Sadike pora smo kombinirali s korenčkom

Sadike pora so bile kvalitetne in so se hitro prilagodile razmeram v vrtu. V marcu zaradi suše niso napredovale v rasti.

V aprilu smo sejali tudi korenček, ki smo ga mešali s semenom redkvice. Tako smo vedeli kje lahko pričakujemo razraščanje korenčka. Setev korenčka smo večkrat redčili. Po spravilu pora bomo na to mesto sadili sadike solate.

korenček in por

Korenček in por.

Zunanja gredica s paradižnikom

Med sadike paradižnika smo sadili sadike solate. Ob rob gredice pa sejali stročji fižol. V ozadju pa sejali rdečo peso.

Pri paradižniku v zunanjem delu vrta smo poskrbeli tudi za zastirko iz slame. Zastirko iz slame smo v maju dodali na vse gredice plodovk in ostalih vrtnin, ki smo jih sadili iz sadik. Tako so tla primerno vlažna, manj vode se porabi tudi za zalivanje. Sadike so v dobri kondiciji in lepo napredujejo v rasti.

paradižnik

Paradižnik v družbi nizkega fižola, soalte in rdeče pese v ozadju.

Med vrste kakija smo sadili tudi melone, ki nas vsako leto razveselijo s pridelkom. Svoj prostor v vrtu je našlo tudi nekaj sadik lubenic, feferonov in čilijev.

Zeleni svet priporoča:

V juniju, juliju in avgustu sadite za jesen in zimo. V domač vrt sadite kvalitetne sadike domačih vrtnarjev. Priporočamo, da sadite sadike, ki so naredile kratko pot do kupca. Tako si zagotovite sadilni material boljše kakovosti. Vsako leto poizkusite tudi s kakšno novo sorto in dobre izkušnje prenesite v naslednje leto.

KLIKNITE TUKAJ za podrobnejše OPISE SORT paradižnika, paprike, kumar, solat in ostalih vrtnin. Sadikam Cornus zaupamo že 25 let. Zaupajte nam tudi vi.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *