*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako spremenimo stare lonce v posode modernega videza?

Prvi del prenove posode ali lonca

Potrebujemo posodo, akrilne barvne lake (morajo biti obstojni na vremenske neprilike) in list iz narave, ki nam je všeč zaradi svoje oblike.

Obstoječa posoda in akrilne barve.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Najprej posprejamo celotno površino posode, ki jo želimo spremeniti, z želeno novo barvo. V našem primeru s svetlo rdečim odtenkom. Ne pozabimo tudi na rob posode.

Posprejana celotna površina lonca.

Nato lahko preko temeljne svetlo rdeče barve dodamo nekaj lis temnejše rdeče barve, saj tako ustvarimo bolj zanimiv videz posode, kjer se odtenki barv prelivajo eden v drugega.

Drugi del postopka prenove lonca ali posode

Ko se barva posuši je na vrsti uporaba lista, ki nam je všeč zaradi oblik in nam bo služil kot naravna šablona. List namreč prislonimo na rdečo podlago in preko njega posprejamo s črno barvo. Lahko bi uporabili katerokoli drugo, vendar smo želeli ustvariti kontrastni učinek rdeče – črnega vzorca.

List prislonimo na rdečo podlago.

List prestavljamo po posodi in pršimo z barvo.

List nato prestavljamo po posodi in kontinuirano pršimo s črno barvo. Ne smemo pozabiti na vključitev robu posode v celoten videz.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Končna podoba prenovljenega lonca ali posode

Kot vidite je posoda popolnoma drugačna. Iz naravne, umirjene terakota posode smo dobili nov dizajn drzno modnega videza. Na tak način lahko spremenite celotno kolekcijo že zavrženih posod. Rada pa bi opozorila na lepoto stare patine pri glinenih posodah, ki je izjemo cenjena in jo je škoda uničiti s spreji.

Nov dizajn je drzno modnega videza.

Po prenovi se posvetimo sajenju rastlin

Ko imamo modno posodo, ki je zelo barvita, potem se odločimo za bolj umirjeno zasaditev. V kolikor imamo višje posode je lepo, če izberemo take okrasne rastline, ki imajo tudi povešave linije. Pri nasadih namreč kombiniramo rastline, ki uspevajo v enakih rastnih pogojih, vendar se med seboj po videzu razlikujejo.

Pomembna je barvna usklajenost, kombinacija različnih linij, oblik listov in kombinacija različnih tekstur in struktur.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *