Strune in ukrepanje proti nevarnem vrtnem škodljivcu

V boju proti strunam si lahko pomagate tudi z rastlinami, ki jih posejete in zakopljete v tla. Učinkoviti so tudi s pripravki, ki so namenjeni njihovem zatiranju.

Zatiranje strun

Zatirate jih v vegetaciji, ko se prehranjujejo, najbolje je, da varstvo opravite v drugi polovici aprila in maju, ter kasneje v septembru in oktobru. V  drugih obdobjih sredstva niso uspešna saj ne pridejo do škodljivcev. Močnejših sredstev, ki jih uporabljajo kmetje na vrtovih ne uporabljamo, v trgovinah je na voljo pripravek na osnovi apnenega dušika  in biotični pripravek, ki ga je treba uporabiti večkrat, pravilno in v pravem času.

Pravilna uporaba biotičnega pripravka in apnenega dušika

Biotični pripravek na osnovi glive  Beauveria bassiana je mogoče uporabiti tako, da tretiramo tla (za zatiranje strun in lešnikarja), drugi način uporabe je, da ga na rastline nanesemo foliarno (za zatiranje ščitkarjev, pravih listnih uši, navadne pršice, čipkarke, škržatov in sadnih muh).

V krompirju  strune zatiramo tako, da tla z biotičnim pripravkom na osnovi glive  Beauveria bassiana tretiramo ob saditvi (pred zagrinjanjem) ali ob osipanju. Strategija zatiranja je takšna, da ob sajenju pred zagrinjanjem tretiramo tla in gomolje v odmerku, postopek ponovimo tudi pred osipavanjem.

Če za zatiranje strun v vrtu uporabite dušikovo gojilo (apneni dušik), ga je treba uporabiti 3 tedne pred setvijo ali sajenjem. Ta pripravek ima stransko delovanje na strune.  Treba je paziti kako ga uporabljate. Če ga predozirate imate lahko večje težave z boleznimi, požgete lahko korenine, težave bodo tudi pri korenovkah, kjer bodo bolj rasli listi.

Oba pripravka (apneni dušik, biotični pripravek) delujeta omejeno, uporabljati pa ju je treba več let zapored.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Domače rešitve za omejitev strun

Med rastline, ki zmanjšujejo številčnost strun v tleh so: ajdo, proso, bela gorjušica in lan. Belo gorjušico ob začetku cvetenja, sesekljate, pokosite, zalijete z vodo, zadelate v zgornjo plast zemlje, kjer naj deluje vsaj 14 dni in šele potem sadite rastline, ki so občutljive na strune. Nekaj dela opravijo tudi naravni sovražniki kot so ptice, krastače in krti. Organske zastirke preprečujejo, da bi hroščki zalegali jajčeca.

Krompir, jabolka in nakaljeno žito

Narezan ali olupljen krompir in jabolka, učinkovito oddajajo CO2, kar privlači strune. Vabe plitvo (10 cm) zakopljete v tla in jih vsako drugo jutro izkopljete zgodaj zjutraj, saj se strune čez dan, ko je vroče umaknejo v globje plasti tal. Podobno jih lahko lovite tudi na nakaljeno žito, ki ga postavite v lončke z naluknjanim dnom. V vrtu pazite na to, da si občutljive rastlinske vrste, kot so krompir, korenček in solata na istem zemljišču sledijo šele po nekaj letih.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Strune in ukrepanje proti nevarnem vrtnem škodljivcu

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *