Super trava, ki se sama obnavlja in prenaša težke obremenitve

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Kdaj je vrtna trata poškodovana in obremenjena?

Na vrtni zelenici, ki je obremenjena se veliko igrajo otroci, izvajajo se različne športne dejavnosti, sprehajajo se tudi hišni ljubljenčki, ki običajno trato najbolj obremenijo na robovih parcel.

trata in vrtna zelenica

Pomagajte vrtni zelenici, ki je močno obremenjena. ©AdobeStock

Na zelo obremenjeni vrtni zelenici najbolj pogosto nastanejo prazne vrzeli, ki jih zasedejo pleveli in mah. Veliko travnih mešanic ne prenaša rednih obremenitev, zato je treba sejati travo, ki prenaša vse izzive.

KLIKNITE TUKAJ za travno mešanico Substral Robusta, ki ima visok delež samoobnavljujoče trpežne ljuljke RPR®. Travna mešanica je primerna za setev in dosejevanje.

Za trpežno travo je treba izbrati pravo sorto

Travna mešanica Substral Robusta je sestavljena iz travnih mešanic, ki so trpežne in prenašajo težke obremenitve. Posebna trpežna ljulka RPR® prenaša največje izzive na trati, zelenica pa ostane gosta in zelena. Tvori močnejše stolone in se hitreje razrašča po košnji. Zato jo je težje poškodovati in uničiti. Tudi mah in pleveli se težje razraščajo v gosti in hitro obnavljujoči trati.

dosejevanje trate

Travna mešanica Substral Robusta vsebuje samoobnavljujočo trpežno ljuljko RPR®.

Izredne sposobnosti trpežne ljuljke posebne selekcije

Trpežna ljuljka RPR® je posebna selekcija trpežne ljuljke, ki ima zelo hitro, močno rast, saj se regenerira s pritlikami oz. stoloni. V travni mešanici poskrbi za hitro in močno rast in razraščanje. Razrašča se v vodoravni smeri in to stran od matične rastline. Po njeni zaslugi je v trati tudi manj plevela, saj hitro zapolni prazne prostore.

Tabela: Sestava travne mešanice Substral Robusta (%)

Sorte trav delež v %
Trpežna ljuljka RPR®
(samoobnavljujoča)
25
Trpežna ljulka 25
Travniška latovka 15
Rdeča bilnica 35

Namen uporabe travne mešanice Substral Robusta

Travno mešanico Substral Robusta uporabljamo na domačem okrasnem vrtu, športnih igriščih, golf igriščih in v parkih. Še posebej se priporoča na vrtni trati, ki je obremenjena z otroško igro in hišnimi ljubljenčki. Primerna je za setev nove trate in dosejevanje praznih mest. Primerna je za sončne in delno senčne lege.

trpežna trata

Na trpežni trati uživa cela družina.©AdobeStock

Njena kvaliteta je tudi hitro obraščanje po košnji in prezračevanju. Posebna sestava travne mešanice Substral Robusta zagotavlja, da se zelenica hitro obnavlja in je bujno zelena tudi v poletnem času.

Glavne prednosti:

 • za močno obremenjene trate (Premium kakovost)
 • prazna mesta se sama obnavljajo (Trpežna ljuljka RPR®)
 • gosta in zelena trata brez plevela
 • obloženo seme za boljšo kalitev in razvoj
 • zelena varovalna barva varuje seme pred pticami

KLIKNITE TUKAJ za travno mešanico Substral Robusta, ki ima visok delež samoobnavljujoče trpežne ljuljke RPR®. Travna mešanica je primerna za setev in dosejevanje.

Kdaj in kako sejemo in dosejujemo vrtno zelenico?

Ste vedeli, da je travo dobro sejati med polovico aprila in polovico maja. V jesenskem času je najbolj ugoden termin med drugo polovico septembra in polovico oktobra. Setev je najbolj ugodna pri temperaturi okrog 10 do 15 stopinj ºC.

trata setev

Setev je najbolje opraviti spomladi ali jeseni.

Travna mešanica Substral Robusta je primerna tudi za strojno setev, saj ima zaradi obloge seme enakomerne velikosti. Na 1 m² posejemo 20 g travne mešanice Substral Robusta. Za površino 50 m² zadostuje 1 kg.

Poskbite za zaščito pred pticami in hitro kalivost

seme trata

Zelena barva semena varuje seme pred pticami.

Obloženo seme ima dodana hranila in glinene materiale, ki omogočajo hitro kalivost semena in razvoj mladih bilk. Travna mešanica raste hitreje od ostalih trav.

Semena so obarvana zeleno, da je pticam seme manj vidno. Tako mlade trate ni treba dosejevati po setvi, saj je seme bolj varno pred “napadom” ptic.

Kaj je treba storiti pred setvijo trate?

čiščenje tal

Pred setvijo poskrbimo, da je na trati čim manj kamenja.

 

Pred setvijo vrtne trate je treba iz zelenice odstraniti kamenje in plevel. Za boljšo kalivost je treba opraviti strojno obdelavo tal. Na praznih mestih zadostuje rahljanje tal z vrtnimi vilami ali motiko.

 

Tla po setvi vzdržujemo vlažna tri do štiri tedne. Redno zalivamo tudi prazna mesta, ki jih dosejemo. Tako ustvarimo trpežno in zeleno travno preprogo, ki prenaša večje obremenitve.

Zalivamo in poskrbimo za vlažna tla.

Prazna mesta na vrtni zelenici in hitro razraščanje trave

Kvalitetna travna mešanica Substral Robusta morebitne vrzeli na trati sama prekrije. Tako imajo pleveli manj možnosti za razraščanje. Trata se hitreje obnavlja tudi v primeru suše. Posebna sorta travnega semena RPR® zagotavlja hitro kalitev in razvoj travnih bilk po setvi. Tako izredno hitro prekrije prazne prostore na obstoječi trati.

Travno mešanico Robusta lahko uporabimo tudi za dosejevanje večjih površin.

valjar za travo

Valjanje po setvi zagotovi boljši stik semena s tlemi.

 

Priporočamo, da travno mešanico dosejete na celotno površino obstoječe vrtne zelenice. Seme je po setvi priporočljivo valjati, da pride v boljši stik s tlemi.

Manjša prazna mesta in primerna pakiranja

Za dosejevanje manjših praznih mest uporabimo manjše pakiranje travne mešanice, ki je premium kvalitete. Zapolnimo prazne prostore preden se razvijejo pleveli.

dosejevanje trave

Dosejevanje manjših praznih mest na trati.

Travna mešanica za dosejevanje manjših mest.

 

Seme hitro kali tudi pri nizkih temperaturah, zelena barva ga ščiti pred pticami. Tako je kalitev zelo hitra, pospešen je tudi razvoj travnih bilk.

Zeleni svet priporoča:

 

V primeru, da si želite gosto in zeleno trato brez plevela in praznih mest je treba uporabiti travno mešanico, ki ima veliko sposobnost samoobnavljanja.
V travni mešanici Substral Robusta je trpežna ljuljka RPR® posebne selekcije, ki ima zelo hitro, močno rast, saj se regenerira s pritlikami oz. stoloni. V travni mešanici poskrbi za hitro in močno rast in razraščanje.

KLIKNITE TUKAJ za travno mešanico Substral Robusta, ki ima visok delež samoobnavljujoče trpežne ljuljke RPR®. Travna mešanica je primerna za setev in dosejevanje.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Super trava, ki se sama obnavlja in prenaša težke obremenitve

 1. Silvija

  Pozdravljeni – jagode, ki sem jih kupila pri vas, cvetijo vendar ploda ne nastavljajo. V sredini se pojavi črna pika, in ploda ni. Kaj je narobe s temi sadikami. To so mesečne jagode. Kupila sem jih v aprilu 2021.

  Reply
 2. sikvo

  zdravo. kupujem seme za dosetev travnikov najbol za nima me seme pasje trave ali kaj podobnega rabim za 5 hektarov ali cirka 60kg prosim

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, glede tega je najbolje, da kontakirate podjetja, ki s semenom oskrbujejo kmetijske zadruge. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *