S preprostim domačim testom odkrijte najboljši način za dobro kalivost semena!

Starost semena in ostali dejavniki vplivajo na uspešno kalivost

Starost semen, ki jih uporabljate, neposredno vpliva na uspeh vaših rastlin v zunanjem okolju. Proces kalitve je prva faza rasti semena in je ključni dejavnik uspeha vaših rastlin. Semenska lupina se razpre in omogoči začetni razvoj nove rastline. Med kalitvijo seme absorbira vodo, kalček v njem začne rasti in se razvije v rastlino.

Uspešnost kalitve je odvisna od različnih dejavnikov, vključno s temperaturo, vlažnostjo, vrsto tal in starostjo semena. Različna semena potrebujejo za uspešno kalitev različne pogoje, starost semena pa je ključni dejavnik.

Kako testirati semena doma in preveriti sposobnost kalitve?

Za testiranje semen doma potrebujete posodo, zemljo in semena, ki jih želite testirati. V posodo dodamo nekaj plasti papirnatih brisač in želeno količino semen. S pršilko pršite površino s semeni in posodo pokrijte s pokrovom ali plastično folijo, ki jo naluknjajte. Posodo postavite na toplo in temno mesto ter spremljajte napredek semen.

kalilni test

Kalilni test vam pomaga ugotoviti v kakšnem stanju so vaša semena.

pršenje semen z vodo

Površino s semeni je najbolje redno pršiti z vodo.

 

Po nekaj dneh bi morali opaziti znake kalitve. Semena bodo nabreknila in semenska lupina se bo začela razpirati, ko se bo rastlina začela razvijati. To je znak, da je seme uspešno vzklilo.

Kakšna je stopnja kalivosti in kako na to vpliva starost semena?

Stopnja kalivosti je odstotek semen, ki uspešno vzklijejo. To pa je zelo pomemben kazalnik kakovosti semena solate, fižola, paradižnika, zelišč, cvetlic in ostalih rastlin. Na stopnjo kalivosti vpliva starost semena, saj je verjetnost, da bodo starejša semena vzklila, manjša.

Starost semena ni edini dejavnik, ki vpliva na stopnjo kalivosti. Na stopnjo kalivosti lahko vpliva tudi okolje, v katerem je seme vzklilo. Temperatura in vlažnost imata pomembno vlogo pri stopnji kalivosti, pri čemer lahko različne vrste semen za optimalno kalivost zahtevajo različne temperature in vlažnost.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Nevarnosti uporabe starih semen vrtnin in kvalitetno seme

Pri starih semenih vrtnin je tudi manjša verjetnost, da bodo vzklila, kar lahko privede do neuspešnega pridelka. Uporaba starih semen vrtnin je lahko nevarna, saj je večja verjetnost, da vsebujejo bolezni in škodljivce.

Tveganje uporabe starih semen zelenjave lahko zmanjšate z nakupom svežih, visoko kakovostnih semen ekološke ali konvencionalne pridelave.

Stara semena imajo manj možnosti za uspešno kalitev na vrtu.

 

Dobro je tudi domače seme, ki je staro leto ali dve. Pomembno je tudi, da semena hranite v hladnem in suhem prostoru, da preprečite njihovo kontaminacijo ali poškodbo.

Kako shranjevati semena, da bodo čim bolj kaljiva

Pravilno shranjevanje semen je bistvenega pomena za čim večjo kaljivost. Semena je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru, stran od neposredne sončne svetlobe in vlage. Idealna temperatura za shranjevanje semen je do 10 °C.

Pomembno je tudi shranjevanje semen v neprepustni posodi ali v zaprti vrečki, da se prepreči vdor vlage v posodo in poškodovanje semen. Pomembno je tudi, da posodo ali vrečko označite z datumom nakupa in vrsto semena.

domače seme v kozarcu

Domača semena je najbolje skladiščiti v steklenih kozarcih.

Kako povečati kalivost semena s temperaturo in vlago?

Temperatura in vlažnost okolja, v katerem seme kali, lahko vplivata na hitrost kalitve. Različne vrste semen za optimalno kalitev potrebujejo različne temperature in vlažnost. Za večino vrtnin je idealna temperatura med 18 in 25 °C. Idealna vlažnost pa med 70 in 90 %.

Za ustvarjanje idealnega okolja za kalitev lahko postavite posodo s semenom na stiropor, ki je postavljena na okenski polici nad radiatorjem. Za boljše zadrževanje vlage pokrijte setvenico s pokrovom ali folijo, ki zadržuje vlago.

KLIKNITE TUKAJ in se prijavite na brezplačne e-novice Zeleni svet.
Poleg tega boste obdarjeni s koristnim darilom.

Pogoste napake, ki lahko povzročijo propad semena ali sadike

Ena najpogostejših napak je zalivanje semena po setvi s preveliko količino vode. Preveč vode v substratu zmanjša njegovo zračnost in tako lahko sadike ali seme hitro propadejo.

Pomembno je tudi, da posodo v času setve postavimo na toplo in temno mesto. Če je posoda izpostavljena neposredni sončni svetlobi ali nizkim temperaturam, semena morda ne bodo vzklila. Takoj po vzniku semena je treba poskrbeti za dobro osvetlitev.

domače sadike

Pri domačih sadikah pazimo, da jih ne zalivamo prekomerno.

Zaključek in pozitivne rešitve za dobro kalitev semena na vrtu

Starost semena je pomemben dejavnik uspešnosti kalitve, zato je pomembno, da sejemo seme, ki ni starejše od treh let.

Kalilni test je preprost in poceni način za ugotavljanje kakovosti semena pred setvijo. Pomembno je tudi pravilno shranjevanje semen in izogibanje pogostim napakam, da bi zagotovili uspešno kalitev.

Zdaj veste kako testirati in shranjevati semena, da zagotovite uspešno kalitev. Z malo prakse in potrpežljivosti boste lahko izboljšali svoj pridelek. Test kalivosti vam pomaga optimalno izkoristiti semena zelenjave, cvetlic, zelišč, ki jih še imate na zalogi! Zato ga opravite v januarju in februarju, ko še ni veliko dela na vrtu.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “S preprostim domačim testom odkrijte najboljši način za dobro kalivost semena!

 1. Vlasta

  Pozdravljeni!

  Ali mogoče veste, kateri paradižnik ima najmanj ali celo nima semen?

  Hvala, V.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, žal ne vemo kateri paradižnik ima manj semen. Semena so nujna za ohranitev rastlin. Paradižnik brez semen ne obstaja in verjetno nikoli ne bo obstajal. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *