Oljke, osli, Zadar, Kornati, Pag in tradicionalno srečanje revije Vzajemnost

Ogled Zadra in njegovih zgodovinskih biserov

Prvi dan našega skupnega druženja smo obiskali Zadar, ki se lahko pohvali z več tisočletno zgodovino. Z naročniki revije Vzajemnost smo si ogledali srednjeveško mesto in ostanke iz rimskih časov. Markantne točke so tudi mestno obzidje, ki je pod zaščito Unesco, stolnica sv. Anastazije ali sv. Stošije in cerkev sv. Donata.

Glavna ulica v starem delu mesta združuje sodobni in zgodovinski utrip. Pot smo zaključili na znamenitih morskih orglah ter prisluhnili melodiji morja in vetra.

rimski forum zadar

Rimski forum, cerkev sv. Donata in zvonik sv. Anastazije v mestu Zadar.

morske orgle zadar

Morske orgle v Zadru so edinstven primer, ki združuje arhitekturo in glasbo.

Navdušili smo se nad lepotami Kornatov, oljk in mediteranskimi rastlinami

Na 16. srečanju bralcev revije Vzajemnost smo zapluli na širno morje in se navdušili nad lepotami Kornatov. Plovba je skupaj trajala večji del dneva in nam ponudila veliko možnosti za pogovor, druženje, ples in razgibavanje glasilk.

Na plovni poti smo srečali ševilne jadrnice

Po postanku na Kornatih je sledilo oktobrsko kopanje v morju

Naš postanek nas je nagradil z lepo, sinje, modro plažo, ki je omogočala osvežilno oktobrsko kopanje. Na Kornatih je pristono nizko obmorsko rastlinje, opuncije in nekaj oljk.

Ples in druženje na krožni vožnji okrog Kornatov.

Pogled na otoke s premca ladje in člani revije Vzajemnost.

opuncije

Užitne opuncije rastejo na Kornatih in v širšem področju Mediterana.

V Primoštenu in okolici smo občudovali večje nasade višenj in oljk. V domačih vrtovih rastejo pomaranče, limone, granatno jabolko, mandarine, mandlji in ostale užitne rastline, ki uspevajo v toplejših krajih.

nasad oljk

Nasadi oljk so v Dalmaciji zelo številni na otokih in celini.

Vrtnarsko strokovno predavanje, krepitev imunskega sistema ter alternativna vadba za zdravje

Med predavanji je bilo zelo obiskano vrtnarsko predavanje, ki ga je pripravil Davor Špehar. Predstavil je svoj zelenjavni vrt in pozitivne rešitve z domačega vrta. Mlada zdravnika Anej in Cene sta predavala o krepitvi imunskega sistema. Savina Vybihal pa nas je navdušila s svojo alternativno vadbo (Telosvatba) za krepitev telesa in duha.

davor špehar predavanje

Davor Špehar je predaval o pozitivnih rešitvah z domačega vrta.

Obisk mesta Pag in večerno druženje ob izbrani glasbi

Mesto Pag je znano po čipki, solinah in samostanu paških benediktink, kjer smo lahko kupili paški baškotin. Gre za aromatični prepečenec z otoka Paga. Ogledali smo si tudi Galerijo „Paške čipke“, ki je pod zaščito Unesca. Razlika med idrijsko in paško čipko je v tem, da se hrvaška čipka šiva, slovenska pa kleklja.

davor radolfi

Hrvaški glasbenik Davor Radolfi nam je zapel kar na plesišču.

V času našega druženja z naročniki revije Vzajemnost smo se družili tudi v večernem času.

Zapel nam je priznan hrvaški glasbenik Davor Radolfi, ki je razgibal plesalce s svojo izbrano glasbo ter dalmatinskimi zimzelenimi skladbami. Zelo lep glas in družaben večer je ponudila lokalna skupina glasbenikov.

udeleženci vzajemnost

Skupinska fotografija udeležencev izleta, ki ga organizira revija Vzajemnost.

Zadnji dan smo obiskali farmo oslov, ki so avtohtoni v Dalmaciji

Ste vedeli, da je mleko oslic zelo cenjeno v ljudski medicini? Farma oslov, ki smo jo obiskali zadnji dan je znana po proizvodnji mleka. V Dalmaciji so ga tradicionalno uporabljali za zdravljenje bronhitisa. Mleko oslic praktično ne vsebuje maščob in je zelo podobno mleku, ki služi za dojenje dojenčkov pri ljudeh.

dalmatinski osli

Dalmatinski osli so zelo družabne živali, ki se rade crkljajo.

Osli so družabne, pametne živali in se zelo rade družijo z ljudmi. Pravijo, da osli potrebujejo malo hrane, vode, streho nad glavo in veliko crkljanja. Samo tako niso trmasti in nam ne delajo težav v okolici doma.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *