Trajnice odporne na sušo

O potrebnih prilagoditvah pri ustvarjanju vrtnih zasaditev piše strokovnjak za okrasne trajnice Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Lastnosti trpežnih trajnic

Že na prvi pogled lahko v grobem ocenimo kako odporna je določena vrsta rastline na sušni stres. Najprej pogledamo liste. Rastline so namreč razvile nekaj mehanizmov, ki jim omogočajo ali skladiščenje vode ali pa čim manjše izgube le-te skozi listno površino.

Prva prilagoditev so voščeni poprhi, ki se kažejo v sivkasti ali celo modrikasti barvi listov ali zgolj bleščeči površini usnjatih listov. Tak primer je npr. sinjezelena bilnica, Festuca glauca.

Druge so se prekrile z drobnimi dlačicami ali trihomi; npr. volnati čišljak; Stachys byzantina.

Tretje imajo odebeljene liste, v katerih shranijo veliko vode, pravimo, da so mesnate. Eden najbolj tipičnih predstavnikov so netreski; Sempervivum sp.

Delno lahko na boljšo odpornost na sušo sklepamo tudi po načinu rasti in obliki rastlinskih organov. Rastline z zelo velikimi listnimi ploskvami, bujne rasti in nežnih tkiv, so zagotovo manj trpežne, kot tiste, ki rastejo bolj strnjeno ali celo povsem pri tleh in imajo manjše liste.

Korenine so v mnogih primerih še bolj pomembne, saj so tisti organ, ki rastlini sploh omogoča prehajanje vode v njeno notranjost. Najtrpežnejše imajo zelo globok koreninski sistem, ponavadi z eno globoko glavno korenino. Druga podzemna prilagoditev so podzemni založni organi v obliki čebulic, gomoljev in korenik.

Nekaj na sušo odpornih trajnic

Sivka je že dobro poznana trajnica oz. polgrm iz Sredozemlja. Gosto rastoč sivozelen grmiček z množico vijoličnih, belih ali rožnatih klasastih socvetij. Celotna rastlina močno diši. Potrebno ji je zagotoviti odcedna tla na polnem soncu in jo vsako leto konkretno porezati po cvetenju ali spomladi.

Lavandula angustifolia

Sivka je že dobro poznana trajnica.

 

Žajbelj je po rasti precej podoben sivki, saj prav tako raste iz olesenele osnove v obliki nizkega grma. Listi so sivi do sivozeleni, obstajajo pa tudi sorte z vijoličnimi, rumeno pisanimi in belo-roza pisanimi listi. Cvetovi so podobni kaduljam in vijolične barve. Nekaj težav mu lahko povzroča le zastajanje vode in nasploh vlažna klima, saj takrat nastopi tveganje glivične okužbe. Za lepšo rast ga vsako pomlad nekoliko porežemo.

Salvia officinalis

Žajbelj prav tako raste iz olesenele osnove v obliki nizkega grma.

 

Laški smilj je še eden od sredozemskih predstavnikov z močno aromo in izrazito svetlo sivimi listi. Nad poganjki se poleti razvijejo drobna rumena socvetja. Kot zgornje, tudi tega vsako leto nekoliko prikrajšamo.

Helichrysum italicum

Laški smilj je trajnica z močno aromo in izrazito svetlo sivimi listi.

 

Amsonija je ameriškega porekla in še vedno malo manj znana, a izredno lepa in dolgoživa trajnica. Gojimo več vrst, vse pa tvorijo malo razvejane zelnate poganjke z vrbam podobnimi listi. Maja in junija zacvetijo v najnežnejši modri barvi z drobnimi zvezdastimi cvetovi. Tudi v najhujši vročini ne ovenijo, jeseni pa se čudovito zlatorumeno obarvajo.

Amsonia hubrichtii

Amsonija je malo manj znana, a izredno lepa in dolgoživa trajnica.

 

Turški mak je priljubljen zaradi razkošnih in izjemno velikih rdečih, belih ali rožnatih cvetov. Globoke odebeljene korenine mu dovajajo dovolj vode tudi na najslabših rastiščih. Pomembne je podatek, da poleti nadzemni del odmre, rastlina pa ponovno požene jeseni.

Papaver orientale

Turški mak je priljubljen zaradi razkošnih in izjemno velikih rdečih, belih ali rožnatih cvetov.

 

Baptisia australis

Baptizija je po obliki socvetij skoraj identična volčjemu bobu, le da je njena rast grmaste oblike

 

 

Baptizija je po obliki socvetij skoraj identična volčjemu bobu, le da je njena rast grmaste oblike, listi pa močno spominjajo na grahova. Čeprav njeno temno vijolično, belo ali rumeno cvetje ne traja prav dolgo, jo globoke korenine vzdržujejo privlačno svežo tekom cele sezone.

Helianthemum roza

Sončece ali popon je delno olesenel pritlehen polgrm, ki se odlično obnese na skalnjakih.

 

 

Sončece ali popon je delno olesenel pritlehen polgrm, ki se odlično obnese na skalnjakih, robovih gredic in nad zidovi. Na voljo nam je lep nabor sort v različnih barvah. Vsako leto grmiček močno porežemo na višino/širino cca. 15 cm.

Hermelike in homulice v listih in steblih shranijo več kot dovolj vode, da tudi v hudi suši lepo uspevajo celo na zelo peščenih tleh. Hermelike lahko tvorijo odlično zelnato hrbtenico gredic, nizke homulice pa so krasne za prekrivanje tal in zelen strehe.

Sedum Herbstfreude

Hermelike in homulice v listih in steblih shranijo več kot dovolj vode, da tudi v hudi suši lepo uspevajo.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Netresk je eden najbolj trdoživih, saj so že naši predniki spoznali, da ga lahko gojimo celo na strehi brez zemlje. Z njim praktično ni nobenega dela, razdelimo le zelo stare in utrujene šope rozet ter odstranimo odcvetela cvetna stebla oz. odmrle rozete. V okrasnih posodah ga lahko uporabimo kot nadomestek kaktusov.

Sempervivum Director Jacobs

Netresk je eden najbolj trdoživih, saj so že naši predniki spoznali, da ga lahko gojimo celo na strehi brez zemlje.

 

Plazeča sadrenka je bližnja sorodnica šlajerja ali pajčolanke, ki je bila dolgo nepogrešljiv sestavni del skoraj vseh šopkov. Plazeča ostane nizka, ima sivkaste liste in cveti v beli ali rožnati barvi. Odlična je za peščene vrtove, za robove gred z vrtnicami in za skalnjake. Cveti poleti, po potrebi ji lahko le nekoliko prikrajšamo poganjke.

Gypsophila repens Rosea

Plazeča sadrenka je bližnja sorodnica šlajerja ali pajčolanke.

 

Materine dušice ali timijani so izredno primerna sestavina tako okrasnih kot zeliščnih vrtov. Navadna materina dušica ali timijan raste v obliki drobnega grmička, številne vrste pa so polegle in so visoke le kakšen centimeter ali dva. Čez čas tvorijo goste preproge drobcenih listkov in rožnatih ali belih socvetij. So tudi delno pohodne rastline.

Thymus praecox Pink Chintz

Materine dušice ali timijani so izredno primerna sestavina tako okrasnih kot zeliščnih vrtov.

Festuca glauca

Sinjezelena in ovčja bilnica sta eni najtrpežnejših nizkih okrasnih trav.

 

 

Sinjezelena in ovčja bilnica sta eni najtrpežnejših nizkih okrasnih trav. Z listi dosegata višine nekje do 25 cm, rahla socvetja pa do 40 cm. Prva je sivozelena ali celo modrikasta, odvisno od sorte, druga pa travnato zelena, stebla socvetij pa postanejo rjasto rdečerjava.

Obe imata izredno ozke liste, ki spominjajo na iglo. Ko šop postane starikav in je v njem veliko odmrlih listov, ga prečešemo ali še bolje; porežemo in razsadimo.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

©Matic Sever, univ. dipl. inž. agronomije

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Trajnice odporne na sušo

 1. SLAVICA

  nimam komentarja, vaši članki so vedno zelo dobrodošli in z moje strani obvezno prebrani. Imam pa eno vprašanje, če smem. Imam kaki drevo, letos je prvič cvetelo, imelo že tri lepo oblikovane plodove, nato pa so vsi trije odpadli. Kaj delam narobe in kako naj to preprečim. Kolegica mi je rekla, da se pri njih to dogaja že nekaj let zaporedoma. Upam in želim, da se pri meni ne bo.Hvala za odgovor in prijazen pozdrav iz Štajerskega predela.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   pri kakiju je to prva leta povsem naraven pojav. Šele peto leto je na drevesu nekaj več plodov in kasneje rodnost narašča. Majhni plodiči prva leta močno ali skoraj v celoti odpadejo.

   lep pozdrav!

   Reply
 2. Mojca

  Pozdravljeni!

  Hvala za čudovite nasvete glede trajnic, vedno dobrodošle informacije. zanima me, če imate pri Vas vse te sadike trajnic, ki so odporne na sušo, kajti delam eno večjo gredo, ki jo želim zasaditi s trajnicami in je prvenstveno namenjena prehranjevanju čebel.

  Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav

  Mojca

  Reply
 3. Miha

  Zanimam se za usaditev balkonskih korit s trajnicami, pa bi rabil kakšen nasvet …
  Ali so trajnice zgoraj primerne za korita? Seveda bi jih kombiniral z zelišči, ki pa bi jih pobiral 😉

  Hvala za odgovor in lep zdrav dan 🙂
  Miha

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *