Za lepo trato skrbimo že zgodaj spomladi

Prezračevanje in vertikuliranje trate

Trato pred omenjenimi postopki pokosimo na 3 cm.

Zračenje je postopek z katerim dosežemo večjo vsebnost kisika v tleh in boljšo drenažo. Zrahljana tla omogočajo globoko razrast korenin. Trata se bolj gosto razrašča in je posledično tudi odpornejša proti suši.

Zračenje na manjših površinah opravimo z votlimi vilami, na večjih površinah uporabimo prezračevalni stroj. Globina zračenja naj bo do 10 cm globoko in 400 lukenj na kvadratni meter.

Z vertikulirnim strojem odstranimo ostanke od preteklih košenj, ostankov listja in mah. Ti ostanki preprečujejo odtekanje vode v globje plasti in preprečujejo kroženje zraka.

Na manjših površinah lahko uporabimo tudi posebne grablje z noži. Vertikuliramo do približno globine 5 mm.

Po tem postopku uporabimo izbrano kremenovo mivko, ki zapolni luknje.

Trato je potrebno vsako leto pognojiti

Vse vrste trav so intenzivno rastoča kultura, zato potrebujejo redno gnojeneje. Za gnojenje uporabljamo posebej za to pripravljena gnojila.

Za intenzivno spomladansko rast trata potrebuje dušik, katerega pomanjkanje se kaže v rumeni barvi.

Fosfor je potreben predvsem za razvoj korenin.

Kalij ščiti trato pred sušo, mrazom (jesensko gnojenje) in proti boleznim.

Zemlji pred setvijo nove trate dodamo tudi organsko gnojilo, posebej na bolj peščenih tleh. Organska snov počasi sprošča dušik in zadržuje vodo.

Trato gnojimo dvakrat do trikrat na sezono. Gnojila vedno dobro izperemo iz površine listov, da ne pride do ožigov. Posebno moramo paziti, kadar gnojimo v vlagi ali rosi. Ne gnojimo v vročem delu dneva, temveč zjutraj ali zvečer.

Najbolj zanesljiva in enostavna za uporabo so dolgodelujoča membranska gnojila. Membranska gnojila delujejo v odvisnosti od temperature. Z višanjem temperature zraka se membrana širi in sprošča hranila v zemljo.

Pazimo, da trato enakomerno pognojimo. Madeži temne barve, ki se pojavijo na tratah ali ožganine so posledica prevelikega odmerka gnojil. To težavo rešimo z uporabo ročnih trosilnikov, ki omogočajo enakomerno in pravilno razporeditev hranil po celotni površini.

Mah v trati

Idealni pogoji za rast maha je senčna in vlažna lega. Včasih pa se mah pojavi tudi na sončni legi, kadar je trata slabo oskrbovana z hranili. Mah je vetrocvetna rastlina in se hitro razširi po vsej površini. Če ga ne zatiramo namsčasoma uniči trato. Posebno rad se naseli na tiste dele, kjer je trata redka in se od tam naprej razrašča.

Mah sicer učinkovito odstranjujemo s pripravki na osnovi železa in apnenjem tal, kar dviguje ph – če so tla kisla. Najboljši način za preprečevanje maha je redno gnojenje, vertikuliranje, prezračevanje in peskanje, kar omogoča trati bujno rast in dominanco tako nad mahom kot tudi pleveli.

V senčnih legah se raje odločimo za prekrivne trajnice (ižander, vinka) ali grmovnice, kot so lonicera, tisa in bršljan. Te rastline veliko bolje prekrijejo tla in jim pojav maha ne škodi.

Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Za lepo trato skrbimo že zgodaj spomladi

 1. boris

  Rad bi imel lepo travo v vrtu. Kaj narediti ? Do sedaj sem uporabljal Mahek pa je bilo malo uspeha. Sprašujem še ali je potrebno prvo pognojiti in dodati mahek pa potem pokositi in potem prezračiti travo z strojem. Trate je vse skupaj 400 kvadratnih metrov. Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor. Boris

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, na trati najprej odstranite mah, lahko uporabite sredstva za uničevanje mahu, kasneje ko se mah posuši trato prezračite (ročno, strojno) nato pognojite, nadaljne pa redno kosite, namakajte in odstranjujte ostanke košnje. Pazite, da pograbite listje jeseni, ne mečite snega na trato. Trata je najzahtevnejša rastlina v vrtu. Predlagamo da vsake toliko časa pokličete na obisk vrtnarja, ki bo jasno ocenil stanje.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *