Trendi balkonskih zasaditev 2018

Kombiniramo tudi s cvetjem, ki privablja čebele. Poskrbeli smo tudi za nasvete, ki pomagajo rastlinam do lažje oskrbe z vodo in hranili.

Kliknite na video nasvet za aktualno zasaditev balkonskih korit in posod:

Sezona sajenja balkonskih korit in posod je zopet na začetku, zato smo se odločili, da vam predstavimo zanimiv izbor cvetočih balkonskih lepotic. Svetuje inž. agronomije Marija Hrovat iz PVD – Profesionalona vrtnarska družba. Prispevek smo posneli v Vrtnem centru Frbežar.

Kako smo zasadili lonec z žejnimi balkonskimi rastlinami?

Patagonska verbena in bazilika `Magic blue` v ozadju, ter viseča surfinija in grobeljnik v ospredju zasaditve.

V večji lonec sva v ozadje posadila Patagonsko verbeno, ki cveti v rožnati barvi. Patagonska verbena je rastlina višje rasti z izjemnim vonjem cvetov vijolične barve, ki močno privablja čebele.

Poleg patagonske verbene bo lonec krasila še ena privabilna rastlina za čebele, to je bazilika sorta `Magic Blue`. Bazilika `Magic Blue` je lepa v listih, za bogato razraščanje jo sproti vršičkamo, da dosežemo bogato in redno razraščanje.

V lonec sva posadila tudi viseče rastline, ki potrebujejo več vode. Prva povešavka je znani grobeljnik, ki cveti v beli barvi celo leto. Druga lepotica v loncu je belo cvetoča surfinija.

Ker omenjene rastline potrebujejo večjo preskrbo z vodo smo za čas intenzivne rasti in cvetenja v lonec dodali Urbanscape Zelene kocke in tako poskrbeli, da bodo rastline enakomerno preskrbljene z vodo in hranili.

Mešanje Urbanscape Zelenih kock v zemljo.

Izkušnje so pokazale, da se balkonske rastline v koritih z uporabo Urbanscape Zelenih kock v pravilnem razmerju bistveno bolje razraščajo in intenzivneje cvetijo. Ne pozabimo tudi redno dognojevati s kakovostnimi gnojili za balkonske rastline.

Kliknite na fotogalerijo za ogled rastlin, ki smo jih posadili v lonec

  

Letos je posebnost balkonska vrtnica Lilly Rose

Balkonska vrtnica Lilly Rose.

Balkonska vrtnica Lilly Rose cveti v rožnati barvi. Ta sorta vrtnice zaradi svoje nežne rasti ni primerna za sajenje na vrtove. Sadimo jo izključno v korita in lonce na sončni in zračni legi.

Tudi v koritih pazimo, da jo ne sadimo ob rastline, ki so agresivnejše in se močno razraščajo. Če se rastline v koritu preveč razraščajo, s škarjami redno uravnavamo podobo rastlin.

Letošnje korito bo cvetelo v rožnatih odtenkih?

Mleček, viseča kopriva, roženkravt, stipa in balkonska vrtnica Lilly Rose.

Poleg balkonske vrtnice sva v korito posadila še mleček, visečo koprivo, roženkravt in okrasno travo. Letošnja trendovska rastlina je viseča kopriva, ki se bo lepo razrasla in kot struktura krasila v temnih listih z zeleno obrobo.

Drobnocvetni mleček bo poleg rožnato cvetočih rastlin obdal korito z drobnimi belimi cvetovi. Mleček je toplotno zahteven, zato pazimo, da ga ne izpostavimo mrazu.

Poleg rožnato cvetoče vrtnice bo korito zapolnil tradicionalni dišeči roženkravt v roza barvi. Za zeleno strukturo sva izbrala okrasno travo imenovano Stipa. Te nežne trave dodajo balkonskim koritom poseben čar tako v cvetju, kot v listih s katerimi se veter poigrava do pozne jeseni.

Kliknite na fotogalerijo za ogled rastlin, ki smo jih posadili v korito

  

Poskrbimo, da bodo rastline optimalno pognojene

Balkonske rastline sadimo le v kakovostne substrate. Za večje zadrževanje vode substratu dodamo tudi Urbanscape Zelene kocke.

Takoj po sajenju rastlinam dodamo osmocote tabletke z dolgoročnim delovanjem. Tabletke potisnemo v območje korenin k vsaki rastlini na globino 2 – 3 cm. Osmocote tabletke ugreznemo na senčni strani rastline.

Osmocote tabletke potisnemo na senčno stran rastline.

Po treh do štirih tednih pričnemo z dognojevanjem. Izbiramo kakovostna gnojila. Gnojilno raztopino pripravimo pred zalivanjem rastlin.

KLIKNITE TUKAJ in ugotovite, kako bomo zmanjšali porabo vode.
Za pomoč pri nakupu zelenih kock pokličite 069 673 643.

Balkonska ograja odeta v bujno cvetoče surfinije sorte ´Rose vine´.  V ozadju se na kozolcu vzpenjata cvetoči vzpenjavki, to sta: črnooka suzana in modra tunbergija.

Obešanka v kateri se ujemajo dve barvi surfinije in grobeljnik.

Okensko polico krasi korito z bršljanko in surfinijo sorta ´Blue Vine´

Z leve in desne korito obdajajo rožnate surfinije, v sredini bršljanka in pokončno cvetoči gauri.

Kako smo poskrbeli za lepše rastline z manj zalivanja?

Z zelenimi kockami poskrbimo za manj pogosto zalivanje.

Za lepše rastline z manj zalivanja poskrbimo tako, da zemlji za sajenje dodamo Urbanscape Zelene kocke. Urbanscape Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju tudi do 50 %.

Zaradi ugodnega delovanja Urbanscape zelenih kock se bolje razrašča koreninski sistem, ker ugodno vpliva na rast in razvoj rastline.

Na takšen način zagotovimo boljšo rast in večjo zeleno maso rastlin. Zaradi ugodnih rastnih pogojev se tako poveča število socvetij. Cvetenje je bolj bogato in rastline lepše na pogled.

Mešanico Zelenih kock in zemlje priporočamo:

 • za gojenje rastlin v cvetličnih lončkih,
 • za balkonski zelenjavni vrt,
 • za sajenje posodovk v večja korita,
 • za zasipavanje sadilnih jam za drevesa in grmovnice,
 • za vse vaše vrtičkarske in vrtnarske podvige.

Kako pravilno uporabiti zelene kocke Urbanscape?

Zelene kocke vmešamo v korito.

 

Eno 20 l pakiranje Zelenih kock Urbanscape zadostuje za zasaditev treh korit dimenzije 100 x 15 x 20 cm. Za eno korito običajno porabimo 30 litrov zemlje in 6 litrov zelenih kock.

Če sadimo rastline, ki so bolj žejne jih lahko dodamo tudi več.

KLIKNITE TUKAJ in ugotovite, kako bomo zmanjšali porabo vode.
Za pomoč pri nakupu zelenih kock pokličite 069 673 643.

Vlakna zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih letnih dneh vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša. Posledično je manjša tudi potreba po zalivanju.

Predvidevamo, da se bo poraba vode v večini zasaditev zmanjšala za polovico. Tako boste manj časa porabili za zalivanje in dalj časa uživali ob pogledu na cvetoče lepotice.

Zelene kocke so okolju prijazne in naravnega izvora

Zelene kocke v roki.

Naravna sestava Urbanscape Zelenih kock zagotavlja odlične pogoje za rast in cvetenje. Kocke so narejene iz vulkanskih kamnin, ki so v celoti naravnega izvora.

Zeleni svet priporoča:

Za eno korito običajno porabimo 30 litrov zemlje in 6 litrov zelenih kock Urbanscape. Če sadimo rastline, ki so bolj žejne jih lahko dodamo tudi več.

Za sajenje uporabite kakovostne substrate in gnojila. Sadike kupujte v preverjenih vrtnarijah. Skrbno vzgojene sadike, ki so strokovno vzdrževane so ključnega pomena za bujno rast in bogato cvetenje.

KLIKNITE TUKAJ in ugotovite, kako bomo zmanjšali porabo vode.
Za pomoč pri nakupu zelenih kock pokličite 069 673 643.

natisni članek

© Zeleni svet16 komentarjev na “Trendi balkonskih zasaditev 2018

 1. Tonka

  Spoštovani,
  v koritih in loncih imam na terasi polno črnih mušic in ličink-beli mali črvi.Prosim za nasvet kako se tega rešiti ,ker se mi pojavljajo vedno znova .Morda bi pomagalo gnojilo za talne škodljivce,ki ste ga predstavili ne dolgo nazaj.
  Lepa hvala za odgovor in lp.Tonka

  Reply
 2. Ani Klemencic

  Pozdravljeni, rada bi kupila nasajeno sivo posodo, kot je prikazana v vidu. Kakšen je postopek?

  Reply
 3. Maja

  Pozdravljeni,

  zanima me katere rože so najbolj primerne za balkonsko zasaditev na soncu, balkon nima strehe in je cel dan na soncu. Vse kar sem do sedaj imela posajeno je uničil sonce, rastline so bile kot požgane.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
 4. Milica

  Pozdravljeni a lahko lansko leto v jeseni posajeno borovnico sedaj presadim hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, bolje je presajati jeseni. Če je nujno lahko tudi sedaj spomladi, vendar je optimalen termin jeseni oktobra ali začetek novembra.

   Reply
 5. Ljudmila Čebašek

  Lep pozdrav

  Prosila bi vas , če mi lahko svetujete kako bi se znebila BRAMORJEV.
  Kar posadim mi pojedo vse koreninice.
  Hvala za odgovor.

  Reply
 6. Andrej

  Zdravo.
  Ostalo mi je pol vreče zelenih kosmičev. Predvidevam da jih lahko zmešam med lončnice oz. v korita. Kakšno pa naj vzamem mero – eno pest na korito, dve pesti… ali pa naredim kar eno plast nekje na sredini…
  Hvala 🙂

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za lončke in korita so blj primerne Zelene kocke. Kosmiče raje porabite v vrtu ali visoki gredi. Lahko z njimi obložite stene loncev, ali pa jih nekoliko narežete, da jih boste lažje zmešali med zemljo v kortih.

   Reply
 7. Majda

  Spoštovani!
  Moje vprašanje sicer ne sodi sem pa vseeno (nikjer ne najdem rešitve). V atrijskem vrtu so se po obnovi fasade zelo razmnožili martinčki. Vem, da so koristni, a kar je preveč, je pa že preveč (zvečer te v sobi pričaka na sredi postelje). Postali so prav nadležni in prav nič bojeći. Kako jih odgnati? Zelo hvaležna bom za vsak namig.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *