*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Namizni aranžma in trinožni svečnik po korakih

Od najbolj zahtevnega materiala je obojestranski lepilni trak, ki je navijanje vrvice okoli pločevinke le poenostavil. Uporabili smo majhno pločevinko, ampak na ta način lahko izdelate tudi večje posode.

Najprej pločevinko očistimo in prelepimo z obojestranskim lepilnim trakom. Ne pozabimo na dno pločevinke. Najlažje to naredimo, če lepilni trak narežemo na manjše koščke.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Nato začnemo z ovijanjem vrvice, tesno eno poleg druge. Pri tem delu smo natančni in ne hitimo.

Ko je pločevinka pripravljena, se lotimo nekoliko težjega dela. Izberemo 10 tanjših žarjenih žic debeline 1mm, ali 5 nekoliko debelejših žic, vendar morajo biti lahko upogljive.

Dolžina žic za manjšo pločevinko je 30 cm. Nato na tretjini ravnih žic začnemo žice ovijati s tanjšo žarjeno žico do dolžine naslednje tretjine.

Tako imamo sredinski del ovit. Nato spodnji del žic razdelimo na tri dele, nič zato če niso popolnoma enaki. Po enakem postopki ovijemo tudi te tri krake združenih ravnih žic.

»Nogice« so povite in začnemo se ukvarjat z zgornjim delom. Tukaj žice razdelimo na 5 enakih delov oz. na 5 krakov. Vzamemo tanjšo žarjeno žico, jo fiksiramo v sredini in začnemo plesti »pajkovo« mrežo.

Ko ovijamo žico okoli ravnih žic, zavijemo enkrat okoli ravne žice, da je žica, s katero pletemo »pajkovo« mrežo fiksirana in ne zdrsne proti sredini. To mrežo spletamo do širine pločevinke. Razdalja med žicami v mreži naj bo približno 1 cm.

Ko smo napletli toliko »pajkove« mreže, da jo dno pločevinke pokrije, postavimo pločevinko na to mrežo.

Pločevinko postavimo tako, da je njena sredina postavljena na sredino »pajkove« mreže. Nato žice ukrivimo po stenah pločevinke, kot bi želeli narediti ograjico okoli nje. Ko so žice ukrivljene ob steno pločevinke, ponovno nadaljujemo s pletenjem pajkove mreže dokler ni na enaki višini kot pločevinka.

Vrhove žic, ki štrlijo nas pločevinko z ustreznimi kleščami ukrivimo oz. oblikujemo v spirale. Tako dobimo dekorativni element in tudi žice ne morejo nikogar poškodovati.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Nogice poljubno oblikujemo, pazimo le, da je posoda stabilna. Kot vidite nam posodica lahko skuži kot svečnik, lahko pa vanjo naredite namizni aranžma.

Končna slika nas še nostalgično spominja na lepe vroče poletne dni, ko smo svoj prosti čas brezskrbno preživljali na plaži.

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

natisni članek

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *